Hayata Dair

Algıda Seçicilik Nedir? [Orijinal Örnekler]

Algıda seçicilik nedir? Bu yazıda algıda seçicilik örnekleri görürken şaşırmaya hazır olun. Çok güzel örnekler ile algılarımızın aslında ne kadar sakat ve güvenilmez olduğunu anlatacağız.

İlk duyuşta ismi garip ama etkileyici gelen bu kavramı gelin birlikte farklı ve orijinal örnekler vererek anlaşılmaz olmaktan kurtaralım. Hazır mıyız?

İsterseniz aşağıdaki listeden okumak istediğiniz başlığa tıklayarak direkt oraya gidebilir veya yazıyı direkt 0’dan okuyabilirsiniz.

Güncel Yaşamdan Algıda Seçicilik Örnekleri
Güncel Yaşamdan Algıda Seçicilik Örnekleri

Örneklerle Algıda Seçicilik Nedir?

Medya ve Algıda Seçicilik

Neden algıda seçicilik bu kadar önemli? Gelin mikrofonu rahmetli George Orwell’e uzatalım:


“Medyayı kontrol eden beyinleri kontrol eder. Beyinleri kontrol eden ise, toplumları kontrol eder.” (G. Orwell)


Algıda Seçicilik Konusunda En Güzel Örnek Medyanın Olayları Servis Ediş Potansiyelidir
Algıda Seçicilik Konusunda En Güzel Örnek Medyanın Olayları Servis Ediş Potansiyelidir

Bu görsel bu konuda verilecek en güzel, cuk diye oturan bir örnektir. Olayımız ise şu: aslında soldaki adam kaçıyor, sağdaki adam ise onu öldürmek için kovalıyor ama öyle bir bakış açısı ile kameraya alıyorsunuz ki tam zıttı gibi görünüyor. Bunu gören insanlar da tam zıttı gibi algılıyor.

Kafayı Yedirten İmkansız Merdiven Örneği

İmkansız Merdiven - Algıda Seçicilik Nedir Konulu Güzel Bir Örnek
İmkansız Merdiven – Algıda Seçicilik Nedir Konulu Güzel Bir Örnek

Bakın bu merdivene. Bu merdiven var ya, fizik kurallarına aykırı ender ve meşhur örneklerden birisi olarak tarif ediliyor. Dikkat ederseniz sürekli basamaklar aşağıda doğru iniyor ama yükseklik olarak olduğu yerde kalıyor. Sizce böyle bir merdiven mümkün mü?

Bana sorsalar tabii ki de hayır derdim ama vallahi de billahi de mümkünmüş 😀 Ama merak etmeyin, bunları yapmak sadece bu tarz teorik çizimlerde çeşitli görsel hileler ile mümkündür. Gerçek hayatta uygulanması imkansız, daha doğrusu imkansıza yakındır.

Merdiven örneğinin nasıl olduğunu tam manasıyla anlayan yorumlarda izah ederse sevinirim 🙂 Geliniz, biz de başka ilginç örnekler vermeye devam edelim.

Orijinal Algıda Seçicilik Örnekleri

Algıda Seçicilik Örnekleri
Algıda Seçicilik Örnekleri

Gelin bir de bu örneğe göz atalım. Bu örnek çok boyutlu düşünme ve ince işçilik ile algılara nasıl hitap edebileceğimizin çok güzel bir örneği. Şimdi elinizi vicdanınıza koyun ve düşünün.

Adam bu fotoda sarımsı duvarı ve yerdeki kahverengi parkeyi bilgisayarda beyaz renk arka plan ile değiştirseydi kaç kişi bunun algıda seçicilik örnekleri içerisinde olduğunu anlardı?

Gelin bu konudaki benzer başka bir örneğe geçelim.

Orijinal Örneklerle Algıda Seçicilik Nedir
Orijinal Örneklerle Algıda Seçicilik Nedir

Bu fotoğrafa ilk bakışta ne görüyorsunuz? Esnek bir malzemeden yapılmış ve kalem ile esnetilerek ayakta tutulan bir F harfi.

Bunu mu gördünüz? Eğer cevabınız evet ise hani şu bilgi yarışmalarında yanlış cevap verince çalan zoooort efekt sesinin arka planda çaldığını varsayın. 😀

Peki gerçekte ne var? Gerçekten profesyonel bir şekilde DÜZ BİR YÜZEYE (A4 kağıdı gibi) çizilmiş bir resim var. Bize de sanki eğik duran bir şey varmış gibi geliyor zira bilincimiz buna dikkat etmiyor.

Üstelik sanki aydınlatma varmış gibi, F harfinin arkasında gerçekçi bir gölge çizilmesi de inandırıcılığın artmasında oldukça etkili olmuş.

Evde Kendiniz Algıda Seçicilik Yapın! Nasıl Mı?

Kafamız kafayı yerken
Kafamız kafayı yerken

İhtiyacınız olacak şey sadece kalem ve kağıt. Kafamızın kafayı yemesine sebep olacak bir diğer algıda seçicilik örneği ise bu. Bunu evde kendiniz de kolaylıkla yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken, işin püf noktası diyebileceğimiz şey şu;

  • Dış yüzeyde görünen siyah-beyaz karelerin kenarları, kağıdın kenarlarına paralel olarak çizilir.
  • İç yüzeydeki karelerin kenarları ise dikkat edin, eğimli olarak çizilir. İŞİN SIRRI BU MADDEDE! Derine doğru, tıpkı bir kuyu misali inmesini sağlayan şey budur.
  • Peki algıda seçicilik yapmanın asıl püf noktası ney? Böyle görsel örneklerde bu sorunun cevabı çok basit, resim çizme tekniklerini kullanıyorlar. Bakın bir diğer örnek ise şu:
3 Boyutlu Algıda Seçicilik Örnekleri
3 Boyutlu Algıda Seçicilik Örnekleri
  • Kalemle yapılan çiziklerin sıklığı, eğimi gibi faktörlerle siz de zamanla bu tarz şeyler yapabilecek kadar uzmanlaşmanız mümkün.

Kendiniz Deneyin: Çok Basit Algıda Seçicilik Deneyi

Gerekli Malzemeler

3 tane farklı kabın içerisine yerleştirilmek suretiyle sıcak su, ılık su, soğuk su…

Yapımı

  • Sol elinizi sıcak kovaya, sağ elinizi de soğuk kovaya daldırın ve elleriniz alışana kadar bekleyin.
  • Şimdi asıl ilginç noktaya geliyoruz. Elleriniz alışınca her iki elinizi de ılık suya daldırın. Peki böyle yapınca ne oldu?
  • Soğuk sudan ılık suya koyduğunuz eliniz suyu yanarmış gibi sıcak hissetti, sıcak sudan ılık suya koyduğunuz eliniz de kutuplardaki soğuğu hissetmiş olmalı. Tıpkı şu görselde anlatıldığı gibi yani:
Sıcak Su Soğuk Su Ilık Su Deneyi
Sıcak Su Soğuk Su Ilık Su Deneyi
  • Yalnız dikkatinizi çekmek istediğim nokta, en sonda iki elinizi de aynı sıcaklıkta suya koymuş olsanız da çok farklı hissetmiş olmanız.
  • Tabi ben betimlemelerde birazcık abartmış olabilirim ama ciddi bir fark hissedeceksiniz. Denemesi bedava, isterseniz deneyin 🙂

Daha Üst Perspektiften Bakalım

Oradaki eli kendiniz, farklı sıcaklıklardaki suları ise başkaları olarak düşünün. Objektif değerlendirme yapabilmek için algıda seçicilik konusunda dikkatli olmalıyız. Bakın nereden nereye geldi konu 🙂 Buradan da hızımızı hiç almadan matematikte olasılık konusundaki şu temel ilkeye gelelim:


“Bir deneyi ne kadar çok tekrarlar, ne kadar çok boyutlu düşünürsek o kadar doğru bir sonuca ulaşırız.”


Yazı Tura Deneyi
Yazı Tura Deneyi

Yazı Tura Deneyi ile Algıda Seçicilik

Mesela gelin madeni para deneyi yapalım. Madeni parayı 3 kez attınız diyelim. 3’ünde de yazı gelmiş olsun.

  • Böyle oldu diye paranın tek yüzeyi yok mu oldu? Hayır!
  • Böyle oldu diye tura hiç gelmeyecek mi demek? Hayır!

İşte algıda seçicilik de böyledir. Çünkü algılar yanıltır, hem de öyle bir yanıltır ki adımız kadar doğru düşündüğümüzü zannederiz oysa gerçek tam tersidir. İşte bu sebeple bilimsel bilgi tercih edilmelidir.

Profesyonel Bir Algıda Seçicilik Örneği

En son örneğimiz ise yapılması biraz profesyonel bir şey. Muhtemelen sosyal medya sitelerinde denk gelmişsinizdir bu tarz bir şeye. Örneğimiz ise şu:

Algıda Seçicilik Nedir - Rehber
Algıda Seçicilik Nedir – Rehber

Şayet buradaki ne olduğunu göremediyseniz, gözünüzü sabit tutarak, o olmazsa sağa sola kafanızı sallayarak gizli kadın portresini görmeye çalışın.

İlk Okulda Farkında Olmadan Sıkça Yaptığımız Örnek

Ahmet gel buraya, senden bir şey isteyeceğim. Buyur Mehmet gardaşım benim. Bulutlar ne renk? Beyaz. Peki, süt ne renk? Beyaz. Ben dur diyene kadar beyaz demeye devam et. Beyaz, beyaz, beyaz,… , beyaz. DUR! İnekler ne içer? Süt. (Muahahhaha yarılarak gülme efektiyle beraber)

  • Gelmiş geçmiş göstere göstere hatta adeta kişinin gözünün içine sokularak yapılan bir algıda seçicilik örneğidir.
  • İlk başta karşımızdaki kişinin bilinçaltında beyaz rengi canlandırıyoruz. Devamlı söylemesini isteyerek etkiyi arttırıyoruz.
  • Başta süt dedirtmeyi de ihmal etmiyoruz ki daha garanti olsun.
  • Ve sonda da bilinçaltının ne mübarek bir şey olduğunu kahkahalar eşliğinde görüyoruz.

Bilimsel Tanım – Algıda Seçicilik

Örnekler ile bu kavrama dair kafanızda bir şeyler oluşmuştur. Gelin bir de bilimsel tanımını anlatarak bu kavramın tam olarak anlaşılmasını sağlayalım.

Bilimsel Tanım: İnsanın çevreden ve kendi bedeninden gelen tüm uyarıcıları algılamayıp onlar arasında bir seçim yapmasına denir.

Her Şey Bilinçaltımızda Bitiyor - Algıda Seçicilik
Her Şey Bilinçaltımızda Bitiyor – Algıda Seçicilik

Bizim bu yazıda verdiğimiz tüm örneklerin ortak özelliği, bu seçimi bizim yapmamız yerine, karşımızda bunları hazırlayan insanların dikkati belli noktalara toplamasıdır.

Bunun en bariz örneği ilk okullu olandır. Kişiye soruyu sormadan beyaz dedirterek su yerine bilinçaltında ineklerle alakalı, beyaz renkli bir şey olmasını yani SÜTÜN BİLİNÇALTINA YERLEŞMESİNİ sağlıyorsunuz.

Hatta utanmadan pişkin pişkin süt bile dedirtiyoruz. Resmen gözüne soka soka 😀

Peki korunma yöntemi, yani çare nedir? Her denilene lönk diye atlamamak, bolca örnek görüp ve üstüne pratik yapıp olaylara dikkatlice yaklaşmak. Bizim görmemiz istenilen şeye aldanmadan, asıl arka planda saklanan şeyi görebilmek.

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu