Sağlıklı Yaşam

Beyin Sisi Nedir? [Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi]

Beyin sisi nedir, beyin sisi belirtileri nelerdir, beyin sisi nedenleri nelerdir, beyin sisi nasıl geçer ve beyin sisi tedavisi nasıl yapılır sorularının bilimsel araştırmalar baz alınarak hazırlanmış olan cevapları bu yazıda! İşte detaylar...

📌 Beyin Sisi Nedir: Hafıza problemleri, zihnin berrak olmaması, zayıf konsantrasyon, odaklanma problemleri ve ruhsal sorunlar gibi çeşitli belirtileri olan; zihnin geçici olarak kendini beklemeye alarak kişinin gerçeklikten kopmasına sebep olan bir çeşit sağlık problemidir. Beyin sisi yaşantımızda ciddi sorunlara yol açarak hayat kalitemizde düşmelere sebep olur. Beyin sisi her geçen gün bilinirliğini arttıran ve modern dünyanın yaygınlaşan popüler sağlık sorunlarından birisidir.

Günümüzde pek çok insan beyin sisi belirtileri yaşamasına ve bundan şikayet etmesine rağmen yaşadığı sorunun beyin sisi olduğundan bihaberdir. Normal şartlar altında bir kişi ya hastadır (siyah) ya da sağlıklıdır (beyaz). Ancak beyin sisinde insanlar günlük yaşamda ciddi yan etkiler yaşamalarına rağmen tam olarak hasta değillerdir (gri). Çünkü beyin sisi hafızayı ve odaklanma yeteneğini silikleştirip zihindeki berraklığı yok ederek kronik yorgunluk yaratır.
(Ayrıca Bakınız: Kronik Yorgunluk Nedir? [Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi])

Beyin Sisi Nedir? Sisli Beyin Nedir?
Bilgi: Wisconsin-Madison Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre, açıklanamayan sebeplerden ötürü hastadaki sinir hücreleri (nöronlar) kendilerini kapatmak suretiyle hastanın geçici olarak gerçeklikten kopmasına sebep olur. Beyin sisi yaşayan insanlar da adeta bir boşluk hissindedirler yani kendilerini hissiz bir şekilde hayatın akışına bırakmış gibidirler. Beyin sisi kişinin üretkenliği, motivasyonu ve mutluluğu üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olduğu için kişi için oldukça yıldırıcı olabilir.

Beyin Sisi Belirtileri Nelerdir?

📌 Fiziksel Belirtiler:
• Uykuya dalmada ve uykuyu sürdürmede zorluk
• Uyuma eğiliminde olmak ve mikro uyku atakları yaşamak
• Kolayca yorulmak ve kısa süreli uyuklamalar yaşamak
• Uzun süreler dinlenme ihtiyacı hissetmek
• Uzun süreler boyunca uyusa bile dinlenememek
• Yataktan kalkmakta zorluk çekmek ve isteksiz olmak
• Uykudan kalkınca yorgun, isteksiz ve enerjisiz olmak

Beyin Sisi Belirtileri Nelerdir? [Beyin Sisinin Belirtileri]

📌 Zihinsel Belirtiler:
• Unutkanlık, odaklanma sorunu, konsantrasyon eksikliği
• Kafa karışıklıkları ve bilinç dalgalanmaları yaşamak
• Karar verme ve seçim yapma güçlüğü yaşamak
• Rasyonel düşünme yeteneğinin gerilemesi
• Aynı anda birden fazla işi yapamama sorunu
• İşe başlamada veya işi bitirmede zorluk çekmek
• Düşünceleri toplamada ve not etmede zorlanmak

📌 Psikolojik Belirtiler:
• Endişe, kaygı, stres gibi olumsuz düşüncelerde yoğunlaşmak
• Gün içerisinde sıkça duygusal durum değişikliği yaşamak
• Depresyon, bitkinlik ve hatta tükenmişlik hissi
• Kişinin kendisini etraftan kopuk hissetmesi
• Tahammülsüzlük ve kontrol edilemeyen ani tepkiler
• Gün içerisinde ani ruhsal değişiklikler yaşamak

Toplu taşımada durakları kaçırmak, araba kullanırken yolu hatırlayamamak, markette alınacak şeyi unutmak ve hatta gözünün önündeki ürünü fark etmemek, aranacak kişileri unutmak, herhangi bir işi yaparken sürekli olarak derin düşüncelere dalmak ve hatta yapılacak işin bizatihi kendisini unutmak beyin sisi belirtileri hakkında günlük yaşamdan verilebilecek en güzel örneklerdir.

Beyin Sisi Neden Olur? [Beyin Sisinin Nedenleri]

📌 Hatalı ve Eksik Beslenme Alışkanlıkları: Dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlığının olmaması, yiyecek alerjileri, besin katkı maddeleri kafein bağımlılığı; su, vitamin ve mineral gibi vücudun işçici olan enzimlerin işlevini tam verimli olarak yerine getirmesi için gerekli olan besin maddelerinin yeterince alınamaması beyin sisine sebep olabilir. Bu konuda detaylı bilgi almak için şu yazımıza bakmanızı öneriyoruz:
(Ayrıca Bakınız: Sağlıklı Beslenme Önerileri ve Sağlıklı Beslenmenin Önemi)

📌 Kalitesiz ve Yetersiz Uyku: Çeşitli sebeplerden ötürü yeterli miktarda veya yeterli kalitede uykunun alınamaması hem dinlenme hem de çalışma verimi konusunda sıkıntılar oluşturabileceği için uyku sorunları da sisli beyinin sebepleri arasındadır. Araştırmalara göre uyurken vücudun kendisini (özellikle beyni) dinlendirdiği ve temizlediği unutulmamalıdır.

📌 Sağlıksız Hayat Tarzı: Yeterince hareket içermeyen bir hayat tarzına sahip olmak, çevre kirliliği gibi sebeplerle pek çok kaynaktan düzenli olarak maruz kalınan toksinleri (kimyasallar, ağır metaller, radyasyon vb.) vücuttan atmamak ve sürekli olarak dış etkenlerce (gürültü, kalabalık, dağınıklık vb.) uyarılmak gibi sinir sistemine zarar verebilen etkenler de beyin sisine yol açabilir.

📌 Psikolojik Sorunlar: Uzun süreli gergin, umutsuz, depresif ruh hali ve yüksek stres gibi olumsuz psikolojik unsurlar zihni sürekli olarak alıkoyup çalıştırdığı için beyin sisi, demans ve alzheimer gibi dejeneratif beyin hastalıklarına yol açar. Üstelik bağışıklık sistemini de zayıflattığı için çeşitli büyük hastalıklar için de daha fazla risk altına sokar.
(Ayrıca Bakınız: Stresin Zararları Ve Stresle Başa Çıkma Yolları)

📌 Tedaviler, İlaçlar ve Hastalıklar: Kemoterapi gibi hastalık tedavi yöntemlerinin olası yan etkileri (kemo beyin vb.), kullanılan ilaçların beyindeki nörotransmitter maddelerin etkisini bloklayarak zihindeki berraklığı yok edebilmesi ve çeşitli sağlık problemlerinin (ağır metal zehirlenmesi, gluten hassasiyeti, sindirim sistemi rahatsızlıkları, nörolojik hastalıklar vb.) olası yan etkileri de beyin sisinin sebepleri arasındadır.

Not: Beyin sisi genellikle yaşam tarzıyla ya da tıbbi durumun veya ilacın yan etki sebebiyle görülmektedir. Bu sebeple beyin sisi diğer hastalıklarla sıkça karıştırılmaktadır ve tanısının konması da diğer sorunlara göre daha zor olmaktadır. Ayrıca çeşitli araştırmalara ve istatistiklere göre beyin sisi probleminin kadınlarda görülme oranı erkeklerden daha fazladır. Ancak beyin sisinin tedavisi yapılabilmektedir.

Beyin Sisi Nasıl Geçer? [Sisli Beyin Tedavisi]

1- Sağlıklı ve Yeterli Miktarda Beslenilmelidir

✅ Geçtiğimiz yüzyılda oldukça çeşitli sebeplerden ötürü besinlerin besleyicilik değerleri önemli ölçüde düşmüştür. Bu sebeple vücut ihtiyacı olan vitamin, mineral vb. maddeleri alamamaktadır. Dolayısıyla sağlıklı, organik ve gerçek gıdalar tüketilmelidir. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları terk edilip atalarımızın yiyecek olarak tükettiği sebze, meyve, kuruyemiş, fasulye, et, yumurta, balık ve baklagiller gibi ürünler tüketilmelidir. Ayrıca yiyecek kalitesi kadar yiyecek miktarı ve dağılımı da önemlidir.
(Ayrıca Bakınız: Sağlıklı Beslenme Önerileri ve Sağlıklı Beslenmenin Önemi)

✅ Sağlıklı beslenme kadar beslenme eksikliklerinin kapatılmasına da önem verilmelidir. Örneğin beyin sisinin hafıza ve zihin ile ilgili sorunlarının sebebi B12 vitamini eksikliği, ruh sağlığı ve psikoloji ile alakalı sorunlarının sebebi D vitamini eksikliği, beyin ile ilgili sorunların sebebi omega-3 eksikliği, kronik yorgunluğun sebebi magnezyum veya koenzim Q10 eksikliği olabilir. Bu sebeple yüksek kaliteli ve vücudun başarıyla emebildiği mineral ve multivitamin takviyesi tüketilebilir.

2- Yeterli Miktarda Kaliteli Uyku Alınmalıdır

Profesyonel İpucu: Canlılar her gün beyin hücrelerini kaybeder ancak yeterli, kaliteli ve kesintisiz uyku almak şartıyla her gece yeni beyin hücreleri oluşturma fırsatı bulunmaktadır. Sadece tek bir kötü gece bile hafızayı, konsantrasyonu, koordinasyonu, ruh halini, düşünceleri ve stresle başa çıkma yeteneğinizi etkileyebilmektedir. Beyin cerrahisi profesörü Itzhak Fried’e göre, bir gecelik uykuyu kaybetmek zihinsel performansı yasal olarak sarhoş olmak kadar etkilemektedir. Bu sebeple:

• Beynin yenilenmesi ve onarılması için düzenli olarak uyunmalıdır.
• Günlük düzenli olarak, aynı saatlerde en az 6-7 saat uyunmalıdır.
• Uykunun aralıksız olması ve saati kadar kalitesi de önemlidir.
22.00 ile 02.00 saatleri arasında alınan uyku daha verimlidir.
Işık almayan odada doğru pozisyonda uyumak önemlidir.
• Uyanmak için ışık değişimi, kuş sesi gibi doğal yöntemler önerilir.
(Ayrıca Bakınız: Biyolojik Saat Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Sağlıklı Olur?)

Beyin Sisi Tedavisi İçin Kaliteli, Verimli ve Yeterli Uyku Önemli Bir Yer Tutar

3- Hayat Tarzında Değişiklikler Yapılmalıdır

✅ Beyin sisinin etkilerini azaltmak için zihnin ve donan sinir hücrelerinin gerek zihinsel gerek fiziksel aktiviteler ile ölçüsünce zorlanarak çalışmaya sevk edilmesi suretiyle sinir hücreleri arasındaki iletişimin güçlendirilmesi gerekmektedir. Bu konuda yapılabilecek aktivitelere verilebilecek örnekler şunlardır:

~ Düzenli olarak yapılabilecek faydalı hobiler edinmek (Kitap okumak vb.)
~ Zihni çalıştıran uygulamalar yapmak (Hafıza oyunları, bulmacalar vb.)
~ Beynin farklı loplarını çalıştıran aktiviteler yapmak (Bir yere giderken farklı yollardan gitmek, diş fırçalamayı farklı elle yapmak vb.)
~ Alzheimer hastaları gibi buzlu kova ile vücudu şoklamak
~ Benzer aktiviteler araştırılarak bulunabilir ve geliştirilebilir.

✅ Bilimsel araştırmalara göre fiziksel egzersizler beyin sağlığı ve işlevi için yapılabilecek en etkili şeylerden bir tanesidir. Düzenli olarak spor yapmak sinir sisteminin ve vücudun tüm aktivitelerinin koordineli bir şekilde çalışmasını sağlar. Üstelik egzersiz yapmak için yoğun spor programlarına gerek yoktur, genellikle düzenli olarak yürümek bile yeterli olabilmektedir.
(Ayrıca Bakınız: Düzenli Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir?)

Düzenli Spor Yapmak Beyin Sisi Tedavisi İçin Önemlidir

✅ Çevre kirliliği gibi sebeplerle pek çok kaynaktan düzenli olarak maruz kalınan toksinler (kimyasallar, ağır metaller, radyasyon vb.) vücuttan düzenli olarak atılmalı yani detoks yapılmalıdır. Örneğin yağmur suyunda yüksek miktarlarda bulunan alüminyumun alzheimere sebep olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca araştırmalara göre teknolojik cihazlar başında geçirilen süre arttıkça beynin işlevi %20’nin üzerinde azalmakta ve beyin sisi sorununun yaşanma ihtimali artmaktadır.

✅ Vücut genellikle terleme, idrar ve dışkı gibi çeşitli yöntemlerle bu toksinlerle mücadele etse de bu mücadele modern yaşam koşulları sebebiyle her daim yeterli olmamaktadır. Bu sebeple maruz kalınan toksinlere göre detoks yöntemleri araştırılmalı ve uzman kontrolünde uygulanmalıdır. Ayrıca rahatsız eden dış etkenlerden (gürültü, kalabalık, dağınıklık vb.) uzak durulmalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Ağır Metal Detoksu Nasıl Yapılır? [Rehber])
(Ayrıca Bakınız: Radyasyon Nasıl Atılır? [Radyasyon Detoksu])

Araştırma: Cep Telefonu Kullanmadan Önce ve Sonra Beynin Isı Haritası
Araştırma: Cep Telefonu Kullanmadan Önce ve Sonra Beynin Isı Haritası

✅ Hem sisli beyin gibi problemlerin yaşanılmaması ve hem de mevcut problemlerin de hakkıyla üstesinden gelinebilmesi için yüksek hava kalitesine sahip olunması, yeterli oksijen temin edilmesi (hipoksi sorununun olmaması); sigara, alkol, uyuşturucu ve mastürbasyon bağımlılığı başta olmak üzere zararlı alışkanlıklardan uzak durulması gibi sağlıklı yaşam unsurlarına dikkat gösterilmelidir. Ancak sağlıklı yaşam unsurları çok geniş bir konudur.

Not: Bu bölümde bahsedilenler hayat tarzını sağlıklı bir hale getirmek için yapılabileceklerin yalnızca ufak bir bölümüdür. Sağlıklı yaşam çok geniş bir konu olduğu için ayrı bir yazının konusudur. Sağlıklı yaşam uygulamaları hakkında bilimsel araştırmaların ve çarpıcı örneklerin eşliğinde bilgi almak için şu yazımıza da bakmanızı mutlaka öneriyoruz:
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

4- Güçlü Bir Psikolojiye Sahip Olunmalıdır

Stres, korku, endişe ve panik gibi olumsuz psikolojik durumlar insanın içten içe kendisini yemesine sebep olur. Bu durum da aşırı zihinsel yorgunluğa sebep olur ve beyin sisini de tetikler. Üstelik bağışıklık sistemini de zayıflatır. Bu sebeple mutlu ve huzurlu olmak; güçlü bir psikolojiye sahip olmak gerekmektedir. Bunun için de stresi azaltmak amacıyla proaktif önlemler alınmalıdır. Ayrıca az önce de belirttiğimiz D vitamini tüketimi ve yeterli uyku alınması gibi bileşenler de psikolojiyi güçlendirmektedir.

Beyin Sisi Nasıl Geçer? [Sisli Beyin Tedavisi]

5- Tedavi Yöntemlerinde Değişiklik Yapılabilir

Beyin sisine mevcut tıbbi bir durum (ağır metal zehirlenmesi vb.) sebep oluyorsa vakit kaybetmeden muayene olunup uzman desteği alınmalıdır ve en etkili şekilde kontrol altına almak için elden gelen yapılmalıdır. Şayet beyin sisinin belirtilerine sebep olduğu bilinen tedaviler yapılıyorsa veya ilaçlar kullanılıyorsa tedaviyi, dozu veya ilacı değiştirme konusunda doktorla konuşulmalı ve ilaç ihtiyacını en aza indirecek yaşam tarzı değişiklikleri tartışılmalıdır.

Eğer doktorunuz ilaçsız yaklaşımlardan yana değilse geleneksel ve tamamlayıcı yaklaşımları sistematik, koordineli bir şekilde birlikte kullanan uzmanlardan yardım almayı deneyebilirsiniz. Çünkü semptomlar ilaçlarla basitçe maskelenmek yerine hastalığın temel nedenleri bulunmaya çalışılmalıdır. Bu binlerce yıllık tıp geçmişinin ve İbn-i Sina, Lokman Hekim gibi popüler ve başarılı hekimlerin temel felsefesidir. Beyin sisi belirtileri ve beyin sisi tedavisi konusunu şu şekilde özetleyebiliriz:

Yasal Uyarı: Beyin sisi nedir [belirtileri, nedenleri ve tedavisi] konulu yazımız bilimsel araştırmalar ve saygıdeğer uzmanların aktardıkları gibi güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Bu yazı teşhis, tanı ve tedavi amacı taşımamakla beraber, yazılanlar her bünyeye her daim uygun olmayabileceği için mutlaka bir uzman kontrolünde uygulanmalıdır. Bu sebeple yazılanların uygulanması okurların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz 🙂
(Ayrıca Bakınız: Tıbbi Sorumluluk Feragatnamesi)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu