Hayata Dair

Neden Bilgi Paylaştıkça Çoğalır? [Örnekler]

Bilgi paylaştıkça çoğalır, bilgi paylaştıkça çoğalan bir hazinedir gibi çeşitli sözlere illaki farklı yerlerde pek çok kez denk gelmişsinizdir. Peki hiç düşündünüz mü neden atalarımız, ünlü düşünürler ve nice kişiler böyle demiş diye?

Bu yazıda işte bu konuya farklı bakış açılarıyla açıklık getirmiş ve çok güzel örneklerle konuyu taçlandırmış olacağız. Hazırsak başlayalım.

Neden Bilgi Paylaştıkça Çoğalır?

Konfüçyüs Diyor Ki: İki kişi birbirlerine birer yumurta verirse ikisinde de 1 yumurta olur. Eğer bu iki kişi birbirlerine birer bilgi verirse ikisinde de 2 bilgi olmuş olur. (Konfüçyüs)

Bildiğiniz bilgileri kendinize saklamak yani bencillik yapmak yerine, onları paylaşmanın size pek çok faydası bulunur. Bu sayede;
➽ Öğrendiğiniz bilgileri tekrar etmiş,
➽ Hatırlayamadığınız bilgileri hafızanıza daha güzel bir şekilde yerleştirmiş,
➽ Öğrettiğiniz kişinin sizin bulamadığınız, göremediğiniz şeyleri bulup size öğretmesine yol açmış olursunuz.

Neden Bilgi Paylaştıkça Çoğalan Bir Hazinedir?
Neden Bilgi Paylaştıkça Çoğalan Bir Hazinedir?

Bu yüzden bilgi paylaşıldıkça artar. Paylaşılmadığı taktirde ise yerinde sayar, gelişim gösteremez. Gerek sınavlara hazırlık sürecinde, gerek hayatın ciddi şekilde rekabet içermeyen pek çok köşesinde bu geçerlidir. Hatta bu konuda bazı yerlerde şu tarz tavsiyeler görmeniz mümkündür:

.#. Bir konuyu anlamıyorsanız daha çok çalışın, yine anlamıyorsanız başkasına anlatın, eğer hala bu konuyu anlamıyorsanız kitabını yazın.

Bu doğrudan az önce bahsettiğimiz çoğalma mantığı ile alakalıdır. Bilgi paylaştıkça çoğalır sözünün anlamı da buradan gelir. Tabi burada mahrem bilgiler gibi paylaştıkça zarar ve yıkım getiren türden şeyleri kastetmiyoruz.

Kütüphaneler Bu Sözün En Güzel Örnekleridir
Kütüphaneler Bu Sözün En Güzel Örnekleridir

Bu sayede öğrenilen her yeni bilgi, daha önce farkında olunmayan durumların algılanmasını sağlar. Böylece insan mevcut değer yargılarını gözden geçirmek ihtiyacı ile karşı karşıya kalır. Bir anlamda, akıl yürütme yoğunluğu artmış olur.

Kıssadan Hisse: Bilgi paylaştıkça çoğalan bir hazinedir. Bu hazineye katkıda bulunmak adına mesela sizde bu yazıyı paylaşabilirsiniz 🙂

tabi her şeyi paylaşmanın da kişinin değerini düşürebileceği gerçeği göz ardı edilmemelidir.

Tabi bu konuda unutmamanız gereken şey, bilginin dönemin bilimsel ve toplumsal yargılarına göre değişen bir şey olduğudur. Bu konuda farklı ve orijinal örnekler görmek için “Bilimde Kesin Bilgi Yoktur [Çarpıcı Örnekler]” konulu yazımıza göz atabilirsiniz.

Uyarı: Bir takım gerçeklerin ve bilgilerin insanlığın ortak çıkarı adına paylaşılması ve çoğalması gerektiği hiç kuşkusuz su götürmez bir gerçektir. Zira bilgi paylaştıkça çoğalır bu doğrudur fakat çoğalan şeyin genellikle değerinin zamanla ve dolayısıyla talebin düştüğü de unutulmamalıdır. Bu konuda en güzel örnek şu yazıdadır:
(Ayrıca Bakınız: Karşılıksız Para Basmak ve Borçları Ödemek Mümkün Mü?)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu