Bilgisayar BilimleriEğitim ve İş Dünyası

Bilgisayar Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar?

Bilgisayar mühendisliği nedir, bilgisayar mühendisleri ne iş yapar, bilgisayar mühendisliğinin avantajları ve dezavantajları nelerdir, bilgisayar mühendisleri nerede çalışır ve nasıl bilgisayar mühendisi olunur; soruların cevapları burada!

📌 Bilgisayar Mühendisliği Nedir: Bilgisayarların ve bilgisayar tabanlı sistemlerin yazılım ve donanımlarının tasarımları, işleyişleri ve yönetimleri ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Bilgisayar mühendisliği köken olarak elektrik elektronik mühendisliği ve matematik ile yakın ilişkili olup, bunlara ait teorileri ve ilkeleri; bilgisayar donanımlarının, bilgisayar yazılımlarının, bilgisayar ağlarının ve ilgili diğer bilgisayar süreçlerinin tasarımı yoluyla teknik sorunları çözmek için baz alır. Bilgisayar mühendisliği; günümüzde yazılım mühendisliği, yapay zekâ mühendisliği ve veri mühendisliği gibi yeni alt mühendislik dallarının doğmasına aslında altyapı hazırlamıştır.

Profesyonel İpucu: Bilgisayar mühendisliği; karmaşık sistemlerin ve süreçlerin problemlerini ve eksikliklerini anlayarak analiz edebilme, farklı problemler için olası çözümler arasından en doğru çözüm yolunu saptayabilme ve bu çözümü bilişim teknolojilerinin sağladığı imkanlardan da faydalanarak en etkin şekilde uygulayabilme becerisi üzerine kuruludur. En önemlisi, bilgisayar mühendisliği önü açık bir alan olup geleceğin meslekleri arasında değerlendirilmektedir.
(Ayrıca Bakınız: Mühendislik Nedir? Mühendislik Dalları Nelerdir?)

Görsel: Bilgisayar Bilimleri Konu Haritası
Görsel: Bilgisayar Bilimleri Konu Haritası
(Tam Boyutlu Görsel İçin: “Tıklayın“)

Bilgisayar Mühendisleri Ne İş Yapar?

Bilgisayar mühendisleri toplumsal hayatın ve iş dünyasının neredeyse her alanında kullanılan bilişim teknolojilerini kullanarak güncel sorunlar için mevcut çözümleri optimize eden veya gerekirse de sıfırdan yeni çözümler tasarlayan bireylerdir. Yani bir başka ifadeyle bilgisayar mühendisleri edindikleri teorik bilgiyle pratik tecrübelerini harmanlayarak gerçek dünyadaki problemleri çözmeye çalışırlar. Bunun için, en alt seviyedeki donanım bileşenlerinden en üst seviyedeki yazılım uygulamalarına kadar birden çok soyutlama düzeyinde bütüncül bir bakış açısı ile bilgisayar sistemlerinin tasarımları, geliştirmeleri, testleri ve bakımlarını yaparlar.

Bilgisayar mühendisleri nerede çalışır? Günümüzde bilgisayar mühendisleri özellikle bilişim, savunma sanayi, eğlence, finans, sağlık, eğitim, otomotiv, havacılık ve telekomünikasyon gibi sektörlerde çalışsalar da kendi şirketini kuran girişimciler mevcuttur. Bilgisayar mühendislerin büyük çoğunluğu yazılım alanında istihdam edilirler. Yazılım geliştiricisi, donanım mühendisi, sistem yöneticisi, veri analisti, veri bilimcisi, web geliştiricisi, kalite kontrol ve test uzmanı, veri tabanı yöneticisi, güvenlik analisti, ağ yöneticisi ve grafik tasarımcısı gibi özel iş tanımlarına sahiptirler. Buna ek olarak ‘beyaz şapkalı hacker‘ olarak siber güvenlik alanında çalışabilirler.
(Ayrıca Bakınız: Geleceğin Popüler Meslekleri Nelerdir?)

Görsel: Yazılım Alanında Yüksek Talep Gören İş Alanları
Görsel: Yazılım Alanında Yüksek Talep Gören İş Alanları

Bilgisayar Mühendisliğinin Avantajları Nelerdir?

Günümüzde bilgisayar teknolojileri günlük yaşamda kullanılan arabalardan izlenen videolara kadar hayatın neredeyse alanında kendine yer bulduğu ve hatta neredeyse bütün sektörlerde yaygın bir şekilde kullanıldığı, yazılım sektörü her geçen gün gelişmeye devam ettiği ve yapay zeka çalışmaları popülerlik kazandığı için; 21. yüzyılda sahip olunması gereken temel dijital becerilerin kazandırıldığı bilgisayar mühendisliği oldukça avantajlı bir bölüm konumundadır.
(Ayrıca Bakınız: 21. Yüzyıl Becerileri ve Geliştirme Yolları)

✅ Bilgisayar mühendisliği doğrudan günlük hayatın içinden pratik bir mühendislik dalıdır.
En çok kazandıran ve en yüksek iş memnuniyetini sağlayan ilgi çekici alanlardan birisidir.
✅ Bilgisayar mühendisleri çeşitli sektörlerde ve alanlarda geniş kariyer imkanlarına sahiptir.
✅ Teknolojinin gelişmesi ve dünyanın dijitalleşmesi bu alana duyulan ihtiyacı artırmaktadır.
✅ Uzaktan çalışma imkanı sayesinde iş-yaşam dengesini sağlamada yüksek esneklik sunar.
✅ Uzmanlaşma alanının fazla olmasından ötürü dünyanın pek çok noktasında iş bulunabilir.
✅ Bilgisayar mühendisleri kendi işlerini kurabilir ve yurt dışına iş yapıp döviz kazanabilirler.

Bilgisayar Mühendisliği Geleceğin Önemli Meslekleri Arasındadır

Bilgisayar Mühendisliğinin Dezavantajları Nelerdir?

• Bilgisayar mühendislerinin işlerini yapabilmeleri için ileri düzeyde eğitim almaları gerekir.
• Bilgisayar mühendisleri günün büyük kısmını masa başında oturarak geçirdikleri için yüksek miktarda radyasyona maruz kalırlar, göz ve iskelet sistemi başta sağlık sorunları yaşayabilirler.
• Bazı projeler zorlayıcı olabilirler ve zorlayıcı projeler normalden daha uzun süre çalışmayı ve projelerin beklentilerini karşılayabilmek adına hızlıca yeni beceriler öğrenmeyi gerektirebilir.
• Kod hataları bulmak, uyumluluk sorunları çözmek, karmaşıklık yönetimi yapmak ve güvenlik açıklarını kapatmak gibi pratikler özellikle büyük çaplı projelerde çok zorlayıcı olabilmektedir.
• Rutinleşen işler sıkıcı gelebilir ve yalnız çalışan bireyler kendilerini izole edilmiş hissedebilir.

Not: Bilgisayar mühendisliği alanının en önemli dezavantajı değişen trendlere ve yeni taleplere uyum sağlayabilmek için sürekli kendini güncel tutma ihtiyacıdır. Bu durum ömür boyu yeni beceriler kazanma fırsatını sunsa da bazı durumlarda zorlayıcı olabilir. Bu sebeple bilgisayar mühendisleri eğitimlerine devam etmek ve sektördeki yeniliklere ayak uydurabilmek amacıyla sıklıkla kendilerini geliştirirler.
(Ayrıca Bakınız:
 Kendini Geliştirmenin En Etkili Yolları Nelerdir?)

Görsel: Bilgisayar Mühendisliğinin Zorlayıcı Noktalarına Örnek [Sizde Kusursuz Çalışan Program Başkalarında Sorun Çıkarabilir]
Görsel: Bilgisayar Mühendisliğinin Zorlayıcı Noktalarına Örnek

Bilgisayar Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

Bilgisayar mühendisi maaşları çalışılan kuruma, pozisyona ve yapılan işe bağlı olarak önemli ölçüde farklılık göstermektedir. Bilgisayar mühendisliği alanı rekabetçi maaşları ve yüksek iş güvencesi ile ön plana çıksa da, çok yönlü becerilere ihtiyaç duyulan ‘full stack geliştirici’ gibi pozisyonlarda yüksek maaş potansiyeli daha yüksektir. Bu meslekte yüksek maaşlar alabilmek okulun verdikleri ile yetinmeyip kendini geliştirmeye, özellikle deneyimli ve uzmanlaşmış bir mühendis olmaya bağlıdır. Çünkü okullar temelleri verir ancak iş dünyası uzmanları beğenir.
(Ayrıca Bakınız: İş Hayatında Başarılı Olmak İçin En İyi Tavsiyeler)

Nasıl Başarılı Bir Bilgisayar Mühendisi Olunur?

Bilgisayar mühendisi olabilmek için, üniversitelerde 4 yıllık lisans eğitiminin verildiği bilgisayar mühendisliği programından lisans derecesi ile mezun olmak gerekmektedir. Bölüm derslerini ve bitirme projesini başarıyla tamamlayan öğrencilere ‘bilgisayar mühendisi’ unvanı verilir. Ek olarak, bilgisayar mühendisliği alanında yüksek lisans gibi profesyonel bir derece kazanmak da kariyer fırsatlarını genişletebilir. Ancak kişiyi ileriye taşıyan asıl şey sektörde kullanabileceği becerileri kazanması yani kendini geliştirme performansı ve ortaya koyabildiği projeleridir.
(Ayrıca Bakınız: Üniversiteye Başlayanlara En İyi Tavsiyeler)

Görsel: Üniversitede ve İş Hayatında Programlama Yapmanın Farkı
Görsel: Üniversitede ve İş Hayatında Programlama Yapmanın Farkı
Profesyonel İpucu: En yüksek kalitedeki bilgisayar çözümlerinin tasarlanması, geliştirilmesi ve bakımlarının yapılması zaman, maliyet, bolca emek, büyük bir bilgi birikimi ve üst seviyede yaratıcılık gibi bazı beceriler isteyen çok yönlü bir süreçtir. Çünkü piyasa belli standartlara uygun çözümler geliştirilmesini bekler. Bilgisayar mühendisliği alanında başarı; işlevsellik, kullanılabilirlik, güvenilirlik, performans, güvenlik, sürdürülebilirlik, ölçeklenebilirlik, test edilebilirlik ve yeniden kullanılabilirlik gibi katma değer oluşturan kriterler ile ölçülmektedir.
(Ayrıca Bakınız: Kodlama & Programlama Standartları Nelerdir?)

Bilgisayar Mühendislerinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Yeterli düzeyde yabancı dil bilgisi (programlama dillerinin ve kaynakların çoğu İngilizcedir)
Yeterli teknik yetkinliğe ve diğer ilgili alanlarda yeterli düzeyde bilgi birikimine sahip olmak
• Bilişim teknolojisine ilgili olmak, mesleki yenilikleri öğrenmeye istekli olmak, yaratıcı olmak
• Problemleri analiz ederek çağın ihtiyaçlarına göre hızlıca verimli çözüm yollarını sunabilmek
Çok boyutlu düşünüp detay odaklı çalışabilmek ve uzun süre konsantrasyon sağlayabilmek
• Zorluklar karşısında pes etmemek, analitik düşünebilmek ve ekip çalışmasına yatkın olmak

Görsel: Bilgisayar Mühendisliği Hakkında Komik Görseller

Bilgisayar mühendislerinin sahip olması beklenen genel nitelikler bu şekilde olmakla beraber; devamlı yarış halinde kendini geliştirme maratonu içinde olmayı kaldıramayacaksanız, emek verip öğrendiğiniz bazı şeyleri çöpe atıp deneyim sahibi olmadığınız yeni şeylere yönelmeyi yorucu bulacaksanız, rahatça arkanıza yaslanıp çalışmak yerine beyninizin sınırlarını zorlamak sizin için fazla gelecekse ve en önemlisi bu bölüme hevesli olmadan, sevmeden sadece gelir potansiyeli iyi olduğu için girmeyi düşünüyorsanız bilgisayar mühendisliği okumayınız. 🙂
(Ayrıca Bakınız: En Doğru Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

47 Yorum

  1. Hocam üşenmemiş özenip yazmışsın o kadar helal olsun, ben de bir soru sorayım; bu bölüme talep niye geleceğin mesleği denilen diğer mesleklere göre daha çok artıyor?

    1. Dürüst olmak gerekirse gençler yurt dışına kaçmak istiyor buna da en el verişli bölüm bilgisayar mühendisliği
      Bu 23 Nisan’da milli bayramda TV’de canlı yayında bir genç “Alman vatandaşı olmak istiyorum” demişti o derece sen düşün.

  2. Bu branşı seçmek isteyen adaylar için oldukça açıklayıcı ve kafalarındaki soru işaretlerine özellikle mesleğin gelecekteki durumu ile ilgili grafikler az da olsa adaylar için gelecek kaygısını az da olsa azaltacağı kanaatindeyim, son zamanlarda yazılmak istenen meslekler bakımından arşa çıkmış bir branş, geleceğin mesleği hatta, bilgilendirdiğiniz teşekkürler eder, başarılar dilerim.

      1. Tercih döneminde benim gibi öğrenciler için iyi bir yazı oldu. Son zamanlarda çıkan “Bilgisayar” trendini iyi bir şekilde açıklamışsınız. Yazılarınıza devam edersiniz umarım. Başarılar

  3. çok başarılı bir analiz ve yol gösterici bir rehber niteliğinde başarılarının devamını dilerim…

    1. Vallahi hocam açıkçası neden olmasın?
      Amma ve-lakin kendini geliştiren adam bu dalda krallar gibi kazanacaktır
      Sebebi mi? Her şeyin yapay zekaya / yazılıma kayacak olması.

  4. Bilgilendirici yazı için çok teşekkür ederim,önceleri donanımı olmayan bir insan ilk defa bu bölüme girse çok fazla zorlanır mı?

    1. Kesinlikle hayır, olayın temeli orada kendinizi geliştirmeye dayanıyor, gönlünüz rahat olsun.

  5. gsü bilgisayar müh. mezunu, kendini grliştirmiş birisi iş konusunda sıkıntı yaşar mı? İyi paralar kazanır mı?

    1. hocam bilgisayar mühendisliğinde üniversite adı başta etikettir, süreçte + puandır. fakat ileride sizi ileriye taşıyacak olan şey icraatlarınızdır.

  6. Mühendislik özelinde ülkemizin TOP 5 tabir edilen üniversitelerine girebilecek, sınavdan çok iyi sıralama bekleyen öğrencilerin dışında kalan;

    Örneğin (50 K-120 K ) sıralama aralığındaki Mühendisliklerden, (Bilgisayar mühendisliği okumak isteyen adaylar için)

    Üniversite Seçim aşamasında TERCİH SIRALAMASI nasıl olmalıdır? Okullarda ki (İngilizce eğitimi, İngilizce zorunlu ya da isteğe bağlı hazırlık imkanları, sanayi şehri olup-olmaması, Teknokent imkanları, akademik personel sayısı ve bunların kalitesi vb.) can alıcı noktaları göz önünde bulundurarak, nasıl bir tercih ve SIRALAMA YAPILIRSA isabetli olur?

    Bu konuda bizlere yardımcı olursanız çok makbule geçer inanın..
    Saygılarımla

    Donanım Haber: yayamaschocuk

    1. Ooo donanım haber tayfası… Hocam öncelikle bu sene sınav gerçekten zordu ve yapılma oranı düşük olacağı için sıralamalar 2018’e göre daha iyi gelecektir.

      Sorunuzun cevabına gelirsek;
      (1) İlk olarak İnternet’ten açın bilgisayar mühendisliği sıralama listesini. Mesela 2019 listesi için tıklayın.
      (2) Sıralamanız diyelim ki 50 K geldi, 40 K’dan başlayarak bölüm tercihi yapmaya başlayın.
      (3) Geçen yıllardaki sıralamalara göre yüksekten düşüğe tercih yapın.
      (4) Ayrıca listedeki üniversiteleri Google’a “… üniversitesi bilgisayar mühendisliği” yorumları diye aratın.
      (5) O üniversitelere giden insanlara danışın.
      (6) EN TEMİZ TERCİH YÖNTEMİ BUDUR!
      Kolay gelsin, umarım güzel bir yere yerleşirsiniz.

  7. hocam ben simdi okumayi cok istiyorumda puanim boune yetmiyor onun yerine bilkente gidecem galiba ve ozel olmasi beni endiaelendiriyor sizce gitmem de fayda var mi?

    1. özel olması niye endişelendiriyor? özelde imkanlar daha fazla ve iyi yani

  8. Çok güzel bir içerik olmuş çok faydalı bu mesleği tercih etmek isteyip bu meslek hakkında herhangi bir fikri olmayan insanlar için yol gösterici bir yazı olmuş .Admin ellerine sağlık .

  9. Çok başarılı bir yazı olmuş tebrik ederim hocam.Diğer yazılarını bekliyoruz 😉

    1. hepiniz var olun, zamana yayarak yeni çıkanlar dahil bir çok mühendisliği inceleyeceğiz.

  10. Hocam donanımhabere girer misiniz size bişey sordum özelden

  11. Hocam radyasyona maruz kalcaksiniz demissiniz ancak her insan suanda bu duruma maruz kalmiyor mu ? herkeste telefon, ornegin ben bunu yazarken bile bilgisayar kullaniyorum.
    Tabiki bir dezavantaj ancak bilgisayar muhendisi olursaniz beyin fonksiyonalriniz geriler seklinde bir kaide oldugunu sanmiyorum.
    insaat mh.- bilgisyar
    mimar-bilgisayar
    gunluk hayat-bilgisayar….

    1. Hocam yalan olmasın sırf objektif olabilmek için ve “aman aman kötü bir yön” bulamadığım için yazdım onu 😀
      Modern yaşamın getirdiği tonla nimetin arasında böyle attığı kazıklar da oluyor ama
      Hocam mesela bu 2015 yılından bir araştırma: Araştırma İçin Tıklayınız

      1. Aynen hocam bunu demek istedim herkesin içinde bulunduğu ve çıkmaza doğru giden bir sorun halini aldı. Günümüzun gelişmesi ile beraber bulunduğumuz ortamı ve bizi tüketmekte.
        Yazınız için teşekkürler elinize sağlık.

  12. Elinize sağlık. Umarım bu süreçte geleceğin mesleği diye tercih edecek olanlar kararlarından pişman olmazlar.

  13. Kendimi bildim bileli istediğim alan. Başka hiçbirşey düşünmedim. Ama elin edebiyatseveri senelerce ezber yapıp ne olacağına henüz karar veremeyip son aylarda bilgisayar mühendisliği diye bir bölüm varmış çok para kazanıyormuşsum furyasına kapılarak bilgisayar mühendisliğini tercihleri arasına yazar.Ve itü bilgisayara girer. Benim hevesimin %10 u yoktur, daha önce hiçbir şekilde bilgisayarı oyun veya surf dışında kullanmamıştır veya bilgisayar kullanmamıştır. O itüde okur 5 sene ben Karabük te 5 sene. Okul biter ona orda güzel şeyler öğretmişlerdir,banada. Ona iş teklifi gelir. Banada. O iyi maaş hayaline ulaşmıştır. Bende hayallerime. Kısaca herkes hayaline ulaşır. Yıllar sonra itülü arkadaş yerinde kalmıştır. Karabük lü Havelsan’da yetkin ve etkin bir mühendisdir. Tekrar kısaca fok balıkları çok yalnız.

  14. Gayet güzel bir makale olmuş. Özellikle “Bilgisayar mühendisi olacan para basıcan moruq” diye düşünenlerin kesinlikle okuması gereken bir yazı olduğunu düşünüyorum.

  15. Yaşadığımız çağda bilgisayar mühendisliğinin ya da yazılım ya da bu alanla ilgili herhangi bir mühendislik alanının balon olduğunu söylemek akıl tutulmasıdır. Başka bir şey değil. Muhtemelen bunu diyen adamın aklına bilgisayar denince Lol oynadığı alet geliyor. Hâlbuki öyle değil. Günümüzde artık neredeyse her alana bilgisayar giriyor ve bunu geliştirenler de bu alanın mühendisleri. Örnek vermek gerekirse 2005 model bir araba yapılırken bu arabada bilgisayar mühendisinin katkısı ne kadardı? Ama günümüzde yapılan arabalar artık yarı bilgisayar sayılır ve bu alanda çalışanlar da yine bilgisayar mühendisleri. Zaten tesla gibi bir arabada,ki gelcekte arabaların çoğu böyle olacak, bilgisayar/yazılım mühendisinin katkısı neredeyse otomotiv mühendisinden daha fazla. Yani kısacası eskiden bilgisayar mühendislerinin olmadığı sektörde gelişen teknolojiyle artık bilgisiyar mühendislerinin büyük katkıları var. Bu genişleyerek devam edecek. “Bilgisiyar mühendisliği balon” diyen adamın da zaten mantıklı hiç bir argümanı yok. Boş kuruntular hep.

  16. Öncelikle işini iyi yapan insan hangi alanda olursa olsun başarılı olur. İşini iyi yapmak ilgiyle, emekle olur. Bilgisayar başında şu boş bu boş diyenlerin bu emeği anladığını sanmıyorum.
    Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden mezun değilseniz yurt dışına çıkamazsıncıların bu sözde mükemmel üniversitelerin dünya sıralamalarına bakmalarını öneririm. İster sözde mükemmel okuldan, ister bilinmeyen okuldan mezun olun karşındaki insan ikisini de tanımayacağı için senin neler yapabildiğine bakacak.(Microsoft gibi şirketler bilgisayar konusunda üniversite mezunu şartı bile aramıyor.)

Başa dön tuşu