Eğitim ve İş Dünyası

İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Başarılı bir iş görüşmesi yapmanın önemi, iş görüşmesinde başarılı olma yöntemleri, iş görüşmesinden önce yapılması gerekenler, iş görüşmesinde yapılması gerekenler ve iş görüşmesinde en çok yapılan hatalar bu yazıda!

İş görüşmeleri, bireylerin iş dünyasında adeta yeni bir hayatın kapısını araladıkları önemli anlardır. Etkili bir iş görüşmesi yapmak, ilgili işi başarılı bir şekilde yapabilmek için gerekli olan beceri, bilgi ve yeteneklere sahip olunup olunmadığını göstermenin yanı sıra kişisel tutum, motivasyon ve değer yargılarının iş yerinde başarılı olmayı sağlayıp sağlamayacağını ortaya çıkarmaya yardımcı olmaktadır. Rekabetin çok yüksek olduğu bu ortamlarda diğer adaylardan olumlu yönde ayrılabilmek istenilen işi elde edebilmek adına önemli bir fırsat yaratmaktadır.

Profesyonel İpucu: İş görüşmesi, işverenin ‘özgeçmişinde bir pırıltı gördüm, gel ve sana bir iş teklifi sunmam için beni ikna et’ davetidir. İş görüşmesinde yapılan hatalar yüzünden aslında birey, tam kendine göre olan ve gayet iyi başarabileceği bir işi bile elinden kaçırabilir. Başarılı iş görüşmesi için kısıtlı sürede iyi bir izlenim oluşturulmalı ve tercih edilmeyi sağlayacak iyi sebepler sunulmalıdır. Bu yüzden etkileyici, realist, dürüst, akılcı, profesyonel ve ikna edici olunmalıdır. İş görüşmesi, öğrenilen bir beceri olup harika bir ilk izlenim yaratmanın ikinci bir şansı yoktur.
(Ayrıca Bakınız: Etkili Bir İlk İzlenim Nasıl Bırakılır?)

Görsel: Başarılı İş Görüşmeleri İçin Altın Değerinde Tavsiyeler
Görsel: Başarılı İş Görüşmeleri İçin Altın Değerinde Tavsiyeler
(Tam Boyutlu Görsel İçin: “Tıklayın“)

İş Görüşmesine Gitmeden Önce Yapılması Gerekenler

1- İş ve İşveren Hakkında Bilgi Sahibi Olmak

İş görüşmesine gitmeden evvel yapılması gereken ilk şey başvurulan iş tanımını anlamak ve başvurulan kurumu araştırmaktır. Çünkü iş görüşmesinin başarılı şekilde gerçekleşebilmesi için kurum kültürüne, başvurulan pozisyona, gerektirdiği iş kriterlerine ve çalışma koşullarına uygun olmak şarttır. Başvurulan kurumun web sayfaları ve sosyal medya hesapları mutlaka gözden geçirilmelidir çünkü söz konusu kurum ve faaliyetleri hakkında ne kadar çok bilgiye sahip olunursa o kadar çok istekli, bilinçli, hazırlıklı ve profesyonel bir izlenim bırakılacaktır.

2- İş Görüşmesi Pratiği ve Psikolojik Hazırlık

Mülakat ortamının önceden prova edilmesi, yapılan hazırlıkların tekrar edilmesi ve gelmesi beklenen sorulara uygun hazırlıklar yapılması mülakat anında yaşanması en olası senaryolara bireyi hazırlarken aynı zamanda heyecanı yenme açısından psikolojik olarak rahatlatacaktır. Ayrıca mülakat esnasında işe uygunluğu gösterebilmek yani iş ile kendini özdeşleştirebilmek için tecrübe, yetenek ve ilgi alanları açısından beklentiye ve işe uygun bir profil haline gelip başka adaylardan ayırt edici olmayı sağlayacak özelliklere odaklanmak da isabetli olacaktır.

Görsel: Mülakatlarda İlk İzlenimin Önemi ve Sıkça Yapılan Hatalar
Görsel: Mülakatlarda İlk İzlenimin Önemi ve Sıkça Yapılan Hatalar
(Tam Boyutlu Görsel İçin: “Tıklayın“)
Profesyonel İpucu: İş görüşmesi sırasında sorulan sorular, görüşmeyi yapan kişiye sizi tanıma ve işe uygun olup olmadığınızı görme şansı verir. Mülakatlarda sorulan soruların cevaplarını görüşmeden önce güçlü yönlere odaklanarak planlamak ve pratik yapmak görüşme esnasında psikolojik açıdan ciddi rahatlama sağlayacağı için görüşmede heyecanlanmayı engeller ve duraklamadan soruları yanıtlamayı sağlar. Sorulması olası sorulara erkenden hazırlanmak, mülakat anında saniyeler içerisinde sıfırdan düzgün bir cevap bulmaya çalışmaktan kat ve kat daha etkilidir.
(Ayrıca Bakınız:
 İş Görüşmesinde En Çok Sorulan Sorular ve Cevapları)

3- Güne Başlangıç ve Görüşmeye Son Hazırlık

İş görüşmesinin olacağı güne nasıl başlandığı, nasıl hissedildiği ve o gün son hazırlıkların nasıl yapıldığı görüşmenin nasıl geçeceği hakkında ipucu verir. İş görüşmesi sırasında mutlu, zinde, özgüvenli, enerjik ve pozitif olarak iyi bir izlenim verebilmek adına görüşme öncesinde uyku düzenine dikkat ederek yeterince dinlenmek, enerjik tutacak bir şekilde beslenme düzenine dikkat etmek ve stresi kontrol altında tutmayı sağlayan aktiviteler yapmak akıllıca olacaktır. Ayrıca özgeçmiş ve referans mektupları gibi görüşmede istenen belgeler hazır tutulmalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Öz Geçmiş (CV) Nedir? Öz Geçmiş Nasıl Hazırlanır?)

Görsel: Hiçbir Şey İmkansız Değildir, İmkansız Sadece Zaman Alır
Görsel: Hiçbir Şey İmkansız Değildir, İmkansız Sadece Zaman Alır

4- Dış Görünüşün ve Ulaşımın Planlanması

İş görüşmesi için yapılan hazırlıklar kadar dış görünüşte işe uygunluğun önemli bir ifadesidir. Giyim tarzı ve tercih edilen renkler ilk izlenimi etkilediği için karşı tarafa işe gösterilen ciddiyet, işe uygunluk, uyumluluk ve takım çalışmalarına yatkınlık gibi konularda ipuçları verir. Ayrıca iş görüşmesine planlı, hazırlıklı ve zamanında gidebilmek önemlidir. En mantıklı fikir görüşme yerine ne geç kalmak ne çok erken gitmektir çünkü zamanında gitmek disiplinli olunduğunun önemli bir göstergesi olup ortama ısınmak ve heyecanı yatıştırmak için zaman kazandıracaktır.

Profesyonel İpucu: Halo etkisine göre insanlar kendilerinde hoş bir etki yaratan insanların olumlu kişisel özelliklere sahip olduklarını varsayarlar. Bu sebeple dış görünüş, duruş, tavır, jest ve mimiklerle iyi bir izlenim oluşturulmalıdır. Temiz ve bakımlı olmak, şık ve özenli ama talip olunan pozisyona uygun şekilde giyinmek, renklerin psikolojik etkilerinden faydalanmak, saçlarını temiz ve düzgün tutmak, giyim tarzının yanı sıra ayakkabı ve aksesuarlar ile profesyonel görünmek gerekir. Yani temiz, kişilikli, sade ancak uygun bir tarz ile güzel bir başlangıç yapılabilir.
(Ayrıca Bakınız: Kıyafet Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler)

Görsel: İş Görüşmesine Kıyafet Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Görsel: İş Görüşmesine Kıyafet Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
(Tam Boyutlu Görsel İçin: “Tıklayın“)

İş Görüşmesi Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

1- Selamlaşma ve Görüşmeye Başlangıç

Başarılı bir görüşme için tüm hazırlıkların yapıldığından emin olunarak emin şekilde gidilmeli ve karşı taraf psikolojik olarak etkilenmelidir. Mülakatı gerçekleştirecek kişilerle kurulan ilk iletişim esnasında karşı tarafın gözünün içine bakılıp hafif gülümsenmesi ve tokalaşırken karşı tarafın elinin kavranarak, sağlam, güvenli ve göz teması eşliğinde sıkılması karşı tarafta dışa dönük, proaktif, iletişimi kuvvetli ve özgüven sahibi birisi olunduğu izlenimini oluşturacaktır. Ayrıca mülakatın yapılacağı toplantı odasında karşı tarafın oturması beklendikten sonra karşı tarafın gösterdiği şekilde (veya onların karşısında olacak şekilde) oturulması gerekmektedir.

2- Etkili İletişim ve Beden Dili Kullanımı

İş görüşmelerinin çoğu yapılandırılmamış geleneksel sohbetler şeklinde şeklinde geçtiği için adayların kısa bir zaman diliminde kendilerini çok iyi ifade etmeleri gerekmektedir. İstenilen pozisyon için uygun aday olunduğu ve işin istediği abartılı olmayan bir dille ifade edilmelidir. Bir iş görüşmesinde iyi bir dinleyici olmanın daha iyi cevaplar üretmeyi ve de daha iyi sorular sormayı beraberinde getirdiği unutulmadan karşı taraf dikkatli şekilde dinlenmeli ve öneriler not alınmalıdır. Bu duyduklarını toparlayıp bütünleştirebilen birisi olunduğunu gösterecektir.

Görsel: İş Mülakatlarında Etkileyici Olma Yolları
Görsel: İş Mülakatlarında Etkileyici Olma Yolları
Profesyonel İpucu: Etkili iletişim ne söylenildiğinden ziyade nasıl söylendiğidir. Görüşme esnasında dürüst, samimi, tutarlı, nazik, kurumsal ve güven verecek bir üslup kullanılmalıdır. Sorular doğru şekilde anlamaya çalışılarak samimi, kısa, net cevaplar verilmelidir. Çok yavaş ya da hızlı konuşulmamalı, yanlış bilgi verilmemeli veya bilgi saklanmamalıdır. İlk görüşmelerde iş tecrübeleri anlatılırken kısaltma ve teknik jargonlar kullanılmamalıdır. Ayrıca günlük hayatta sıkça kullanılan “hmm, eee” gibi sesler olabildiğince çıkarılmamalıdır ve karşı tarafın sözünü kesmemeye de dikkat edilmelidir. Yani düzenli şekilde etkili iletişim kuralları uygulanmalıdır.

Görüşmede karşı tarafın en iyi değerlendirmeyi yapacağı şekilde yeterli, doğru ve tutarlı bilgi karşı tarafa aktarılmalı, gereksiz ayrıntılarda boğularak mülakat süresi verimsiz bir şekilde kullanılmamalıdır. Geçmiş kariyer tecrübesinden bahsedilirken ağırlık son işe verilmeli, ondan önceki çalışma hayatı için de de kısa ve akıcı bir özet hazırlanmalıdır. Başvurulan pozisyonla ilgili tecrübeler özellikle anlatılmalıdır. ‘Kendinizi zayıf bulduğunuz yönünüzle’ ilgili sorularda zayıf yönün ortadan kalktığı doğru bir dille tatmin edici şekilde ifade edilmeye çalışılmalıdır. Bu esnada kafada düşünülenler, ağızdan çıkan kelimeler ve beden dili ahenk içinde olmalıdır.

Görsel: Mülakatlarda Etkileyici Beden Dili Bileşenleri
Görsel: Mülakatlarda Etkileyici Beden Dili Bileşenleri

Beden dili kişilik hakkında önemli ipuçları verir. İletişimin güçlü kozlarından olan göz teması, jest ve mimikleri kullanmak, yapmacık ya da zoraki değil, samimi ve içten tavra sahip olmak özgüvenli bir duruşun olduğunu gösterirken iş için uygun bir profil olunduğu hakkında karşı tarafta önemli bir izlenim uyandırır. Bu sebeple kendine güvenen dik bir duruş, göz teması kurmak, dengeli şekilde yapılan sakin jestler ve mimikler, saklanmayan ve iletişime ölçülü bir şekilde eşlik eden eller başta vücut dilinin karşı tarafa verdiği sinyallere dikkat edilmelidir.

3- Görüşmenin Sonlandırılma Şekli

Görüşmenin sonlarına doğru işin tanımı, verilecek sorumluluk ve yetkiler, işverenin beklentileri gibi cevabı verilmemiş konularda sorular sorulmalıdır. Görüşme sonlandırılırken daima kibar olunmalı, işe istekli olunduğu belli edilirken aşırıya kaçılmamalı, karşı tarafa ayırdıkları zaman için teşekkür edilmelidir. Görüşme sonrasında ısrarcı olmamak şartıyla süreci takip etmek işe ilgili olunduğu belli eden bir diğer sinyaldir. İçecek ikramını teşekkür edip geri çevirmek veya su gibi hazırlanması kolay içecek istemek ise mütevazı karaktere sahip olunduğunu gösterir.

Görsel: İş Görüşmesinin Kritik Detayları
Görsel: İş Görüşmesinin Kritik Detayları

İş Görüşmelerinde En Çok Yapılan Hatalar

• İş görüşmesine önceden hazırlanmamak, görüşülecek yetkiliye dair araştırma yapmamak
Tedirginlik, stresten kasılmış bir yüz ifadesi, titreyen ve kendinden emin olmayan ses tonu
• Geçmiş problemlere dair eski işveren ve iş arkadaşlarını kötüleyen söylemlerde bulunmak
Çok samimi veya çok soğuk davranmak, samimiyet düzeyini karşı tarafa göre ayarlamamak
• Sorulmadan maaş tartışmak, işten beklentileri abartmak, birinin sözünü kesmek, sivrilmek
• Deneme amaçlı yapılan ofansif psikolojik testlerde soğukkanlılık ve nezaketi koruyamamak

• Sorulanlara cevap verme dışında fazla konuşmak, beden dili ve ses tonuna dikkat etmemek
• Özgeçmişte yazanlara hakim olmamak, gerçekçi olmayan veya geçersiz referanslar vermek
Giyim hataları (özensiz kravat, aşırı makyaj, lekeli kıyafet, kaçık çorap, ağır parfüm kokusu)
• Çok canlı, dikkat çekici ve sıcak renkler tercih ederek profesyonellikten uzak izlenim vermek,
• Ukala veya abartılı davranmak, gerçekçi olmayan vaatler vermek, telefonu sessize almamak
Görüşmeye tek gitmemek, ‘ne olur beni işe alın’ havasında olmak, hatta yalakalık yapmak

Görsel: İşe Girip İşini Korumanın En İyi Yöntemi (İronidir) :)
Görsel: İşe Girip İşini Korumanın En İyi Yöntemi (İronidir) 🙂
Not: Doğru kişileri işe almak, her tür kurumun veya şirketin başarısı için kritik öneme sahiptir. Giyiminden aksesuarlarına, tavırlarınızdan yönelteceği sorulara kadar her konuda bir profesyonel çalışan gibi düşünüp davranan adayların iş görüşmelerini başarıyla tamamlamaları işten bile değildir. Ancak iş görüşmesi ve mülakatlar aslında sadece bir başlangıç niteliği taşımakla beraber asıl önemli olan iş hayatının o zorlayıcı maratonunda istikrarlı bir şekilde başarılı olabilmektir.
(Ayrıca Bakınız: İş Hayatında Başarılı Olmak İçin En İyi Tavsiyeler)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu