Eğitim ve İş Dünyası

Geleceğin Popüler Meslekleri Nelerdir?

Gelecekte iş dünyası tarafından yüksek talep görmesi, günlük hayatta önemli bir yer tutması ve insanlar nezdinde popüler olması beklenen meslek grupları ile sektörlerin listesi özel bakış açıları ve örneklerin eşliğinde işte bu yazıda!

Bilim ve teknoloji alanında yaşanan gelişmelere, toplumsal değişikliklere, ekonomik faktörlere ve demografik değişimlere bağlı olarak hem dünyanın kendisi, hem toplumsal ihtiyaçlar, hem de iş dünyasının talepleri değişmekte olup, bu durum aynı zamanda bazı meslek gruplarının zaman içerisinde önemlerini yitirerek yerlerini yeni meslek gruplarına bırakmalarına sebep olmaktadır. Özellikle bilimin ve teknolojinin inanılmaz bir hızla geliştiği günümüz dünyasında geleceğin ritmini belirleyecek meslekleri öğrenmek yeni iş fırsatlarının kapısını aralayacaktır.

Profesyonel İpucu: Değişmeyen tek şey değişimdir. Bu sebeple genel toplumsal kabulleri bir kenara koyarak, kariyer tercihini gelecekte yüksek talep görecek olan mesleklerden yana yapmak ve sürekli öğrenmeye açık olmak, sürdürülebilir bir kariyer gelişimi açısından oldukça önemlidir. Çünkü gelecekte önemini yitirmesi olası olan bir meslek seçmek teknolojik dönüşümün hızına ayak uydurmaya engel olacağı için işsizlik, motivasyon kaybı ve uyum zorlukları gibi risklere sahiptir.
(Ayrıca Bakınız: En Doğru Kariyer Planlaması Nasıl Yapılır?)

Görsel: İş Piyasası ve Güncel Trendlere Göre Meslek Seçiminin Önemi

Geleceğin Meslekleri Nelerdir?

1- Yazılım ve Siber Güvenlik İle Alakalı Meslekler

Toplumsal hayatın ve iş dünyasının neredeyse her alanında kullanılan bilişim teknolojileri gün geçtikçe hayata daha da entegre olmakta olup; gelecekte yapay zeka, büyük veri analitiği ve nesnelerin interneti gibi teknolojilerin kullanımının yaygınlaşmasıyla yazılım mühendislerine olan ihtiyaç artacaktır. Benzer mantıkla veri güvenliği, kişisel gizlilik ve kurumsal sistemlerin korunması gibi ihtiyaçlar siber güvenlik uzmanı ve beyaz şapkalı hacker talebini artıracaktır. Nitekim artık savaşlar sadece fiziki dünyada tanklarla, füzelerle, bombalarla yapılmamaktadır.
(Ayrıca Bakınız: Bilinçli ve Güvenli İnternet Kullanımı Uygulamaları)

Yazılım ve Siber Güvenlik Geleceğin Meslekleri Arasındadır

2- Yapay Zeka ve Robotik İle Alakalı Meslekler

Gelişen yapay zeka uygulamaları ve robot teknolojileri ile insanların yaptığı işlerin makinelere yaptırılması, işlerde otomasyonu sağlayarak insan gücüne olan ihtiyacı ciddi oranda azaltması ile iş dünyasında adeta devrim yaratmıştır. Bu durum gelecekte geleneksel bir çok mesleğin yok olması riskini de beraberinde getiriyor olsa da yapay zeka uygulamalarının ve robotların tasarlanması, geliştirilmesi ve kontrolü için uzman mühendislere ihtiyaç duyulması bunların gelecekte iş dünyasında talep gören önemli alanlar olmaya devam edeceğini göstermektedir.

Yapay Zeka Mühendisliği ve Robotik Mühendisliği Geleceğin Meslekleri Arasındadır

3- Sağlık ve İlaç Sektörü İle Alakalı Meslekler

Sağlık; yitirilinceye kadar değeri fark edilemeyen özel bir hazinedir. Öyle ki medeniyetin ilk dönemlerinden beri ölümsüzlüğün, en azından uzun yaşamın sırları araştırılmıştır. Sağlık hem bireyler, hem toplumlar, hem de ülkeler için kelimenin gerçek anlamıyla hayati öneme sahip olduğu için tıbbi araştırma ve geliştirme profesyonelleri, sağlık teknolojisi geliştiricileri, fiziksel ve rehabilitasyon terapistleri, biyoinformatik uzmanları, robotik cerrahi uzmanları ve biyoetik danışmanları gibi sağlık sektörüyle alakalı mesleklere her daim ihtiyaç duyulacağı söylenebilir.
(Ayrıca Bakınız: Sağlık Nedir? Sağlık Neden Önemlidir?)

Geleceğin Meslekleri Arasında Olması Doktorluğun Avantajları Arasındadır

4- Büyük Veri İle Alakalı Olan Meslekler

İnsanların düşünceleri, davranışları ve tercihleri hakkında depolanan büyük miktardaki dijital veriyi doğru şekilde analiz edilerek ve yorumlanarak pazar fırsatları, müşteri davranışları ve sektördeki gelişmeler hakkında güncel bilgiler edinilebilir. Bu sayede toplum ve iş dünyasının yararına en doğru kararların alınması zaman ve para tasarrufu sağlamasının yanı sıra işlerde verimliliği arttıracaktır. Ancak veri bilimcisi, veri analisti, veri mimari ve iş zekası uzmanlarının yanı sıra veri güvenliği uzmanlarının da gelecekte önemli rol oynayacağı tahmin edilmektedir.

Büyük Veri İle Alakalı Meslekler Geleceğin Meslekleri Arasındadır

5- Endüstri 4.0 ve Dijital Dönüşüm İle Alakalı Meslekler

4. Sanayi Devrimi olarak da bilinen Endüstri 4.0 bir amaçtır ve bilişim teknolojileri ile tüm yaşamsal mekanizmaları bir araya getirmeyi hedeflemektedir. Dijital dönüşüm, otomasyon ve diğer ileri üretim teknolojileriyle yakından ilişkili olan Endüstri 4.0, 21. yüzyılda kendisine önemli yer bulmayı başardığı için dijital dönüşüm uzmanı, endüstriyel otomasyon mühendisi, nesnelerin interneti (IoT) uzmanı, robotik mühendisi, nanoteknoloji uzmanı, sanal ve artırılmış gerçeklik uzmanı, blockchain uzman gibi işlerin gelecekte popüler olacağı düşünülmektedir.

Görsel: Endüstri 4.0. Teknolojilerine Örnek [Nesnelerin İnterneti, IoT]
Görsel: Endüstri 4.0. Teknolojilerine Örnek [Nesnelerin İnterneti, IoT]

6- Yenilenebilir Enerji İle Alakalı Meslekler

Yenilenebilir enerji kaynaklarının çevrenin korunmasına yardımcı olmaları, ülkelerin enerjide dışa bağımlılıklarını azaltmaları ve istihdamın artmasına katkıda bulunmaları sebebiyle sonraki nesillere daha sürdürülebilir ve daha çevreci bir dünya bırakabilmek amacıyla dünya çapında fosil yakıtlardan; güneş ışığı, rüzgar, yağmur, gelgitler, dalgalar ve jeotermal ısı daha çevreci ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş teşvik edilmektedir. Bu alanda dev uluslararası işbirliği sebebiyle yenilenebilir enerji mühendisliğinin gelecekte önemli olacağı tahmin edilmektedir.

Yenilenebilir Enerji Mühendisliği Geleceğin Popüler Mesleklerindendir

7- Havacılık ve Uzay Sektörü İle Alakalı Meslekler

Havacılık ve uzay sektörü; küresel ulaşım bağlantısı, iletişim ve uydu teknolojisi, savunma sanayi, bilimsel keşif ve araştırmalar, inovasyon ve teknolojik gelişim gibi sebeplerle yüksek stratejik öneme sahiptir. Günümüzdeki drone, roket ve uçak gibi teknolojilerin yanı sıra uzay madenciliği, nanorobotlar gibi ileri teknoloji malzemelerin geliştirilmesi ve Ay gibi uydularda veya diğer gezegenlerde yapılacak kolonileşme faaliyetleri gibi gündem maddeleri sebebiyle malzeme, havacılık ve uzayla alakalı mesleklerin gelecekte önem kazanması beklenmektedir.

Havacılık ve Uzay Mühendisliği Geleceğin Meslekleri Arasındadır

8- İklim, Çevre ve Gıda İle Alakalı Meslekler

Dünyadaki su ve besin gibi kaynakların miktarı neredeyse aynı kalırken insan sayısı sürekli artış eğilimi içerisindedir. Dünya nüfusuna yetecek kadar besinin üretilmesi, çevre kirliliğinin azaltılması, canlı türlerinin kaybolmaması ve DNA depolarının oluşturulabilmesi için canlıların genetik haritalarının çıkarılması, işlerin doğaya zarar vermeyecek şekilde organize edilmesi gibi amaçlarla sürdürülebilir tarım mühendisi, atık ve geri dönüşüm yöneticisi, biyoteknolog, genetik mühendisi ve enerji verimliliği danışmanı gibi meslekler gelecekte popüler olabilirler.

İklim, Çevre ve Gıda İle Alakalı Meslekler Geleceğin Meslekleri Arasındadır

9- Finans ve Dijital Pazarlama İle Alakalı Meslekler

İnsanlar, medeniyetin başından beri takas amacıyla kullanılabilecek ortak bir nesneye ihtiyaç duymuş ve bu ihtiyacı para yoluyla karşılamışlardır. Para, her türlü arzunun ve gereksinimin o anki nesnesine dönüşmeye her an hazır olduğu için tarih boyunca insan yaşamında oldukça önemli bir yer tutmuştur. Ayrıca günümüzde ticaret aynı zamanda sadece bir tık uzakta olan elektronik mağazalarda yapılabilmektedir. Bu sebeple finans teknolojisi uzmanı, aktüer, dijital pazarlama uzmanı, kripto para analisti, mobil ödeme uzmanı gibi meslekler önemli olabilirler.
(Ayrıca Bakınız: Ekonomik Güç Nedir? Neden Önemlidir?)

Finans ve Dijital Pazarlama İle Alakalı Meslekler Geleceğin Mesleklerindendir

10- Eğlence Sektörü İle Alakalı Meslekler

Eğlence sektörünün dijital dönüşümden payını almasıyla birlikte insanların eğlence anlayışları her geçen gün değişmektedir. Öyle ki mahalle çapında eski arkadaşlıklar yerini dijital oyuncu topluluklarına bırakmaktadır. Gelecekte robotların ve otomasyonun, işleri daha verimli şekilde gerçekleştirerek insanların boş zamanlarını artırabileceği göz önünde bulundurulduğunda dijital oyun ve film yapımcısı, dijital eğlence içerik üreticisi, sanal gerçeklik mühendisi, robotik eğlence uzmanı, eğlence hukuku uzmanı ve e-spor antrenörü gibi meslekler popüler olabilir.

Eğlence Sektörü İle Alakalı Meslekler Geleceğin Mesleklerindendir

Geleceğin Mesleklerine Nasıl Uyum Sağlanır?

21. yüzyıl, sürdürülebilir ve verimli bir dünyaya ulaşmak için eğitimin, sürekli öğrenmenin ve sürekli gelişen profesyonel kariyerlerin gerekli olduğu bir dönemdir. Bugün, dünya insanları bildikleri şeyler için ödüllendirmemektedir çünkü zaten Google her şeyi bilmektedir. Bugün dünya, insanları bildikleriyle yapabildikleri şeyler için ödüllendirmektedir. Hem bu sebeple hem de geleceğin meslekleri günümüz şartlarında talep edilenlerden daha fazla ve daha farklı beceriler gerektirdiği için; 21. yüzyıl becerileri olarak bilinen geniş çaplı bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve karakter özellikleri kümesini geliştirmek geleceğe hazırlanmayı sağlayacaktır.
(Ayrıca Bakınız: 21. Yüzyıl Becerileri ve Geliştirme Yolları)

Örneğin Rusya’da ineklere sanal gerçeklik gözlükleri takılarak yemyeşil bir ovada olduklarını düşünmeleri sağlanmış ve bunun sonucunda sütte ciddi bir verimlilik artışı olmuştur. Örneğin geçmiş dönemlerdeki dünya ve piyasa hareketlerini analiz etmek suretiyle borsa hareketlerini tahmin eden profesyonel yapay zeka uygulamaları kodlayıp, bu sayede en kolay yoldan para kazanan insanlar mevcuttur. Yani ihtiyaç duyulan yeteneklerini geliştirerek, dünyaya faydalı olan bireyler günümüzde olduğu gibi gelecekte de dünya tarafından ödüllendirileceklerdir.
(Ayrıca Bakınız: Gelecekte Ne Olacak? Bizi Neler Bekliyor?)

Görsel: Geleceğinin Parlak Olduğu Düşünülen Endüstriler
Görsel: Geleceğinin Parlak Olduğu Düşünülen Endüstriler
Not: Yazıda ele alınan meslekler ve sektörler genel trendlere dayanmakta olup zaman içerisinde değişebilirler. Gelecekte ne olacağından emin olunamayacağı için, gelecekte mesleklerin nasıl evrileceği hakkında kesin yorum yapmak doğru olmayacaktır. Bu yüzden ihtiyaç duyulmayacak, ayakta kalacak ve popülerleşecek meslekler hakkındaki araştırmalar takip edilmelidir. (‘örnek‘) Ancak, yine de meslek seçimi yapılırken gelecekteki istihdam potansiyelini, kişisel yetkinliklerin sürekli olarak güncellenmesini ve ilgi alanlarını göz önünde bulundurmak önemlidir.
(Ayrıca Bakınız: En Doğru Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

1 Yorum

  1. Geleceğin meslekleri nelerdir diye araştırıyordum ki karşıma bu meslekleri yazılım, sağlık, eğlence gibi sektörsel bazda ele almış olan bu yazı çıktı. Bu yazının en güzel tarafı ezbere bilgiyi vermesi değil, geleceğin meslekleri meselesinin işin mantığı ve çarpıcı örnekler ile almış olması olmuş 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu