Kafa Açan Efsane Yazılar – Okumayan Çok Şey Kaybeder!
En özgün, en kaliteli yazılarımızı burada topluyoruz. Kafa açan yazılar burada!
Sınırları zorlamaya hazır mısınız?
Kafa açan yazılarımıza göz atmadan önce sizi uyarayım: lütfen bu sayfadaki görsellere de dikkatlice bakın, hepsi özenle kılı kırk yararak seçildi ve çoğu da orijinal mesajlar içeriyor. Teşekkürler, sizi daha fazla tutmayalım o zaman 🙂
1) Algıda Seçicilik Nedir? Çok Güzel Örnekler Eşliğinde
Hiç ama hiçbir şey göründüğü gibi değildir! Bunlar gibi orijinal örnekler ve çılgın fikirler ile bakış açınızı genişletmeye hazır mısınız? İlk duyuşta garip ama ilgi çekici gelen bu kavramı gelin birlikte inceleyelim:
() “Yazıya Gitmek İçin Tıklayınız” ()
2) Başarının Sırrı: Hiçbir Yerde Böylesini Bulamazsınız!
İnsanların çoğu motivasyon arayışında iken, nasıl olur da alakasız hiç beklenmeyen insanlar aradan sivrilip en tepeye oturmayı başarırlar?
Gerçekten başarının sırrı sadece “çok çalışmak” gibi bir klişeden mi ibarettir?
Sizlere insanların çoğunun başarılı olamamasının gerçek sebebini anlattık. Olay, bir ok gibi dümdüz ve sapasağlam bir psikolojiye sahip olmak. Zaten gerisi kendiliğinden geliyor.
En önemlisi sizin günlerce planlar yapmak yerine, gerilen yaydan fırlayan ok gibi hedeflerinizi tam 12’den vurmanız için harekete geçmenizi sağlayacak sırrı verdik.
Buna ek olarak sağlık başta pek çok konuda hayat kurtaran taktikler de verdik. Buz dağının görünmeyen yüzüne yolculuk etmeye hazır mısınız?
() “Yazıya Gitmek İçin Tıklayınız” ()
3) Sosyal Medya Bağımlılığı ile Kalabalıklar İçerisinde Yalnızlaşan İnsanlar
Neden sosyal medyada gelen beğenileri ve yorumları çılgınlar gibi sayıyoruz?
Veya neden hesabın takipçi/beğeni sayısı yavaş mı artıyor diye kafayı yiyenler var?
Neden insanlar takipten / arkadaşlıktan çıkarma konusunda bu kadar hassas hale geldiler?
Facebook’un ilk çalışanlarından birisinin; sosyal medyanın kullanıcılarını manevi olarak programladığını ve toplumun var olan manevi yapısını mahvettiğini itiraf ettiğini ve bu konuda pişman olduğunu biliyor muydunuz?
Bunların sebepleri ve kafa açan nice sürprizler yazımızda…
() “Yazıya Gitmek İçin Tıklayınız” ()
Kafa Açan Yazılar
4) Üniversite Mezunu İşsizler Ordusu (Tabuları Yıkalım)
Kimsenin sormaya cesaret edemediği o soruyu biz soruyoruz: “Herkesin üniversite okuması gerekir mi?” Üniversiteler okunulup iş bulma yeri mi yoksa kendimizi pişirdiğimiz yerler mi?
İnsanlarda üniversite okursam işim garanti hazır gibi ultra yanlış bir yanılgı var. Bu yazıda işte bu tarz yanlış anlaşılmaları parçalıyoruz.
Hadi lan oradan demeyin, sizinle efsane bir veri paylaşacağım:
En basitinden geçtiğimiz 10 yıllık süreçte üniversite mezunları yoksullaşırken, okur yazar olmayanların geliri %231 artmış 😀
Demem o ki eğer şaşırmaya, farklı bakış açıları görmeye ve kafa açan yazılar okumaya hazırsanız doğru adrestesiniz. Yazıda devam edelim:
() “Yazıya Gitmek İçin Tıklayınız” ()
5) Üniversite Sınavına Hazırlık – Derece Tayfadan Kral Öneriler
Üzerinizden para kazanan kimilerinin yaptığı gibi size bir şeyleri ucundan göstererek; sizleri peşimizden sürüklemiyoruz.
2019 YKS’de güzel bir derece yapmış kardeşiniz olarak sizlere tüm süreci en içten ve en samimi şekilde anlatıyorum. İşin özünü kapmak isteyen de, bolca taktik görmek isteyen de bu yazıdan çok şey kapar, bizden söylemesi 😀
Asıl güzelliğimiz ise, yorumlarda süreçle ilgili sorularınıza cevap veriyorum. Çekinmeden yazabilirsiniz.
Bu yazı pek çok ünlü forumda, çeşitli platformlarda paylaşıldı ve +%90 olumlu dönüş aldı. Okumayan çok şey kaybeder.
() “Yazıya Gitmek İçin Tıklayınız” ()
Kafa Açan Yazılar İkinci Kısım – Teknoloji Sitesi
6) Teknoloji Bağımlılığına Çok Farklı Bakış Açıları Getiriyoruz
Neden ortalık düşük ücretlerle çalışmasına rağmen, maaşının bir kaç katı kadar pahalı teknolojik cihazlar (özellikle telefon) alanlarla doluyor?
– Neden oyunlarda oturduğun yerden sahte hazineler toplamak yerine gerçek hayatta para kazanıp çatır çutur yemiyorsun?
– Neden savaş oyunlarında ordu basmak yerine gerçek hayatta vücut (spor) yapmıyorsun?
– Neden oyunda parayla silah skini (tasarımı) almak yerine gerçek hayatta atıcılık veya avcılık öğrenmiyorsun?
– Neden teknolojinin nimetlerinden faydalanmak yerine, boş bir girdapta ömrünüzü heba ediyorsunuz? Her şey geri gelir de zaman gelir mi hiç?
Bir teknoloji sitesi olarak bu soruları inceledik. Yazıdan devam edelim:
() “Yazıya Gitmek İçin Tıklayınız” ()
7) Çoğunluk Neredeyse Her Zaman Yanılır Sözünü Kanıtlıyoruz
Çoğunluğa sürü psikolojisi deyip uymak büyük bir gaflettir. Bunu sadece tek bir örnek ile çürütüyoruz. Şimdi dini inancımızı (müslümanız çok şükür) 2 dakika bir köşeye bırakıp objektifçe bakalım:
Bugün dünya nüfusunun yaklaşık %35’i Hristiyan, %25’i Müslüman, %17’si Hindu, %7’si Budist, %0.2’si Yahudi, %3’ü Ateist olmayanlardan meydana geliyor.
Hiçbir grup salt çoğunluk (%50’den fazla) değil. En büyük çoğunluğun olduğu Hristiyanlık doğru din olsa bile insanların çoğunluğu gene de yanılmış oluyor.
Detaylı anlatım ve devamı için…
() “Yazıya Gitmek İçin Tıklayınız” ()
Kafa açan yazılar ile şaşırmaya hazır mıyız?
8) Bilimde Kesin Bilgi Yoktur / Bilim Mutlak Doğrular İçermez
– Mesela 40-50 yıl öncesine gidelim, o zamanın bilimsel kabullerine göre sigara yararlıydı. Bugünse zırıl zırıl zararlı olduğu kanıtlandı ve hatta sigara paketlerinin üzerine bile “sigara öldürür” şeklinde yazılıyor.
– Mesela bu sefer çok değil 10 yıl öncesine gidelim. 10 yıl önce Plüton gezegen olarak “kabul ediliyordu”. Bugünse (2019) gezegenden sayılmıyor.
Nice örnek var bu tarz ama biz sizi baymak istemeyiz. Zaten lise fen müfredatında da ilk öğretilen şeylerden birisi de bu. Bizler de insanlar genelindeki genel yanlış algıyı bu yazı ile yıkıyoruz.
() “Yazıya Gitmek İçin Tıklayınız” ()
9) Geleceğin Parlayan Mesleği: Bilgisayar Mühendisliği
Devir teknoloji devri! Her geçen gün tüm sektörlerde teknoloji, bilgisayar ve yazılımın etkisi artıyor ve uzmanlara göre artmaya da devam edecek.
Mesela eskiden savaşlar bilek gücü ile yapılırdı, şimdi ise son teknoloji ile yapılıyor. (Bakınız askeri törenli görsel) Peki bu durumda kimler geleceğin mesleği oluyor? Bilgisayar, yazılım ve yapay zeka mühendislikleri.
İşte geleceğin parlayan yıldızı, neredeyse her alanda kendisine ihtiyaç duyulan bir meslek grubu bilgisayar mühendisliği.
Ayrıca bu yazının yorumlarında mükemmel bir tartışma ortamı oluştu, sizi de bekleriz.
() “Yazıya Gitmek İçin Tıklayınız” ()
Üçüncü Kısım
10) Gerçek Baklava Neden Sadece Gaziantep’te Yenir (Bilimsel)
Gerçek baklava Gaziantep’te yenir derler. Peki ama neden? Dünyada başka yer kalmadı da neden bir tek Gaziantep? İşte Gaziantep’i mübarek kılan bu özelliği bilimsel olarak açıklıyoruz. Şu iki soruyu sormak icap eder;
1) Gaziantep’ten alıp başka bir şehre götürdüğünüz baklavanın tadı kısa bir sürede ulaşsanız bile Gaziantep’tekine göre farklı olacaktır. Peki bunun sebebi nedir?
2) Olay ustalar ile alakalı değil, şayet öyle olsa o ustaların başka illerde yaptığı baklavaların tadı da “tıpatıp” aynı olurdu. Peki Gaziantep şehrini özel kılan şey nedir?
İşte bu 2 sorunun BİLİMSEL cevabı yazıda. Gelin birlikte göz atalım:
() “Yazıya Gitmek İçin Tıklayınız” ()
11) Mısır Piramitlerinin Gizemi: Geçmişte Teknoloji Daha Mı İlerideydi?
İnsanların günümüzde dahi yapamadığı teknolojileri barındırıyor mısır piramitleri. Mesela;
– Piramit; o dönemde kimin adına yapıldı ise o kişi öldükten sonra mumyalanarak piramit içerisinde mezarının bulunduğu odasına, yılda sadece iki kez; doğduğu ve tahta çıktığı günlerde ışık girmektedir.
– Mısır piramitleri içerisinde sonar, radar, ultra sound gibi cihazlar çalışmıyormuş. Üstelik bu piramitleri araştırmaya gelen bilim insanları oradaki radyoaktif maddeden ölmüş.
Böyle bir ton şey yazıyor yazıda. Siz sormadan ben sorayım, bugün yeni keşfedilen ve hatta teknolojinin yetmediği şeyler o dönem nasıl yapıldı? Yoksa o dönem teknoloji daha mı ilerideydi?
Gelin bunu kafa açan yazılar kapsamında bu konuyu enine boyunca detaylıca tartışalım…
() “Yazıya Gitmek İçin Tıklayınız” ()
Kafa Açan Yazılar ve Jeoloji
12) Mimar Sinan Bakış Açısıyla: Yeni Binalar Neden Dayanıksız? ve Marmara Depremi
On numara bir sorum var size: şaka bir yana eski binalar (mesela Mimar Sinan’ın resmi kayıtlara göre ta 1500’lü yıllarda yaptığı eserleri) aradan;
- Yüzyıllarca zamanlık süre
- İklim değişiklikleri
- Olağanüstü yağışlar
- Çeşitli depremler ve doğal afetler
- Ve unuttuğum nicelerini
Yaşamasına rağmen ayakta kalıyor da, son yüzyılda yapılan binalar nasıl oluyor da ilk büyük depremde (mesela Büyük Marmara Depremi) yıkılıyor?
Gelin bir de yazıda Mimar Sinan üstadın gözlükleri ile bakalım bu konuya:
() “Yazıya Gitmek İçin Tıklayınız” ()
13) Ömür Boyu Mutluluğun Sırrı: Doğru Meslek Seçimi Yapmak
Sabah evden çıkarken ayaklarınızın geriye doğru adım atmasını, efkarlı şarkılar dinleyip “Dünyada sürünüyoruz, ölek de bitsin bu çile yeaa” kafasında yaşamanızı istemem doğrusu. Bu yüzden buraya bakmanızda fayda var.
Hatırlayın, lisedeyken bir çok arkadaşınız okula anne baba zorlaması ile geliyor, daha öğlen olmadan arka kapıdan kaçıyordu. ÇÜNKÜ İSTEMİYOR, SEVMEDİKLERİ ŞEYİ YAPMAYA ZORLANIYORLARDI! Konunun kilit taşı burada.
Düşünsenize bir de sevmediğiniz mesleği ÖMÜR BOYU yaptığınızı. Akıllara zarar…
Ayrıca yazıda sizin için ideal mesleği nasıl seçebileceğinize dair bir test de var. 😀 O zaman yazıda devam edelim sohbetimize:
() “Yazıya Gitmek İçin Tıklayınız” ()
Kafa Açan Yazılar Bölüm 3 – Teknoloji Sitesi
14) Asosyal Bilgisayar Nesli (Universe 25 Deneyi Üzerinden…)
Teknolojinin getirdiği onlarca nimetin yanı sıra attığı kazıklarda ilk sırada sosyal dokunun bozulması yer alıyor. Bilgisayar oyununa saplanan asosyal insanlar da bu listede başı çekiyor.
Otobüste, sokakta, okulda, iş yerinde her yerde… Ortalama 70 yıllık ömür evinde bir ekran başında oyunun görevleri peşinde geçiyor. Sorun oyunlar değil, hayatı oyuna endeksleyip kariyerini, ailesini, gelecek planlarını, sosyalliği çöpe atanlar.
İşte bu asosyalliğin sonuçlarını görmek için de farelere Universe 25 deneyi yapılmış. Sonuçlar gerçekten çok çarpıcı.
İşte bu sonuçlara yazıda beraber göz atabiliriz. (Konuk yazar burada kafa açan yazılar kapsamında gerçekten büyük bir işe imza atmış.)
() “Yazıya Gitmek İçin Tıklayınız” ()
15) Eşitlik ve Adalet Aynı Şey Midir?
Aslında sorulması gereken ama genelde dikkat çekmeyen sorular listesinde ilk sıralarda yer alan bu sorunun cevabını birlikte arıyoruz.
Gelin beyin fırtınasına aşağıdaki yazıdan devam edelim:
() “Yazıya Gitmek İçin Tıklayınız” ()
Kafa Açan Yazılar Listesi
16) Mühendislerin İzlemesi Gereken 15 Film
Konuk yazardan… Eğer mühendis iseniz veya mühendislik fakültesinde okuyorsanız bu filmlerin ufkunuzu, bakış açınızı genişleteceği ve mühendis bakış açısının oluşmasını sağlayacağı için izlemeniz önerilir. Filmler çeşitli mühendislik alanlarını kapsamaktadır.
() “Yazıya Gitmek İçin Tıklayınız” ()
Liste Siteye Yeni Yazılar Eklendikçe Kafa Açan Yazılar Listesi Sürekli Güncellenecek…
Teknoloji Sitesi – www.technogezgin.com
Ana Sayfaya Dönmek İçin: https://www.technogezgin.com/
Güncel Yazıları Okumak İçin: https://www.technogezgin.com/blog/