Bilgisayar Bilimleri

Programlama Nedir? Hangi Programlama Dilini Öğrenmeliyim?

Programlama Nedir: Günlük hayattaki genel veya özel problemlerin makinelere tanıtılması, öğretilmesi ve öğretilen çözüm yolları ile sonuca ulaştırılmasını sağlamak amacıyla kullanılan teknik bir terimdir.

Yani bu tanımdan da anlaşılacağı üzere amacımız istediğimiz eylemleri çeşitli makinelere yaptırarak gündelik hayatımızı kolaylaştırmaktır. Bu yazımızda ise; çeşitli sorular üzerinden gidip, günlük hayattan örnekler vererek programlama nedir sorusunun cevabını daha derinlerde arayacağız. Yazının en sonunda da “hangi programlama dilini öğrenmeliyim” konulu sürpriz bir testi yapacağız.

Beyni Yanmayan Var Mı? (Programlama Karışık Algoritmalar Kurabilme Yeteneği Gerektirir)
Beyni Yanmayan Var Mı? (Programlama Karışık Algoritmalar Kurabilme Yeteneği Gerektirir)

Programlama Nedir?

Günlük Hayattan Programlama Örnekleri

— Akıllı otobüs durakları
— Yollardaki radarlar ve sensörlü lambalar
— Marketlerdeki satış sistemleri
— Otomobillerin beyni ve akıllı fren sistemleri
— Her türlü bilgisayar ve akıllı telefon programı
— Hızlı geçiş sistemleri
— Hastanelerdeki hasta takip sistemleri
— Borsa tahmin uygulamaları

Programlar Günlük Yaşamda Pek Çok Alanda İşimizi Kolaylaştırırlar
Programlar Günlük Yaşamda Pek Çok Alanda İşimizi Kolaylaştırırlar

Nerelerde Programlama Kullanılır?

Bilgisayar ile kontrolün olduğu her alanda programlama varlığından söz etmek mümkündür. Tabi böyle deyince aklınıza sadece laptoplar ve masa üstü bilgisayarlar gelmesin.

Akıllı telefonlar, elektrikli ev aletleri, sağlıkta kullanılan son teknoloji araçlar, otomobilin beyni, finans sektöründe kullanılan araçlar gibi pek çok alanda kullanılan cihazlar da birer çeşit bilgisayardır.

Bu sebeple, programlama nedir sorusuna verdiğimiz cevabı da hatırlarsak hayatta çözüm bekleyen ne kadar sorun varsa oralarda programlama kullanılır diyebiliriz. Tabi aynı zamanda teknolojinin gelişimine bağlı olarak geleceğin meslekleri arasında da yazılım sektörünün önemli bir yer tuttuğunu söyleyebiliriz.

Ayrıca; nice ülkelerin kimi okullarında küçük çocuklara mantıklarının gelişmesi açısından da programlama öğretilmektedir. Bakın ünlü Apple şirketinin kurucularından birisi bu konu hakkında ne demiş:

Bu ülkedeki herkes bilgisayar programlamayı öğrenmeli. Çünkü programlama size nasıl düşüneceginizi öğretir.
(Steve Jobs)

Programlama Nedir - Rehber
Programlama Nedir – Rehber

Nasıl Programlama Yapılır?

.#. Günlük hayattan çözüm bekleyen bir sorun tespit edilir. Ardından bu soruna ait çeşitli çözüm yolları bulunup içlerinden en mantıklısı seçilir.

.#. Bu çözüm yolunun nasıl kodlamaya döküleceğine dair sözde kod (pseudocode) biçiminde bir algoritma geliştirilir. Mesela bir derse ait ağırlıklı ortalama hesaplama algoritması şu şekildedir:

# 1. sınavın ağırlığı %25, 2. sınavın ağırlığı %45, proje ödevinin ağırlığı ise %30 olsun.
Adım 1: Başla.
Adım 2: 1. sınavın notunu gir: ...
Adım 3: 2. sınavın notunu gir: ...
Adım 4: Proje notunu gir: ...
Adım 5: Ortalama değer değişkenini (1. sınav * 25) + (2. sınav * 45) + (Proje * 30) işleminin sonucuna eşitle.
Adım 6: Ortalama değerini 100'e böl.
Adım 7: Ortalama değerini yazdır.
Adım 8: Bitir.

Bu konuda detaylı bilgi almak için “Algoritma Nedir – Algoritma Örnekleri” konulu yazımıza göz atabilirsiniz. Tabi bunları eğer kafanızda kurup canlandırabiliyor iseniz, böyle teker teker yazmanıza gerek yoktur. Direkt sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

.#. Uygun programlama dilinin seçimi yapılır. Mesela Python dili hızlı programlar yapmak için kullanılırken, C dilleri yüksek performans için tercih edilir. Bu konuda yazının en sonunda bulunan hangi programlama dilini öğrenmeliyim konulu test işinizi görecektir.

.#. Daha sonra ise program algoritmaya bakılarak yazılır. En son olarak derlenir ve herhangi bir hata veya bug olup olmadığı konusunda testler yapılır.

Programlama Dilleri Nelerdir?

Programlama Dili Nedir: Belli bir standart formunda komutlar ve yazılımlar geliştirme imkanı sunan bilgisayar dilidir. Bunlar kendi içerisinde seviyelerine göre üç farklı gruba ayrılırlar.

1) Yüksek Seviyeli Diller: Konuşma diline yakın olan programlama dilleridir. Visual Basic, Pascal…  dilleri örnek verilebilir.

2) Orta Seviyeli Diller: Makine diline de konuşma diline de çok yakın olmayan dillerdir. Hem alt hem üst seviye programlama yapılabilir. C, C++(C Plus) , C# (C Sharp), Java… dilleri örnek verilebilir.

3) Alt (Düşük) Seviyeli Diller: Makine diline yakın olan programlama dilleridir. Makine ve Assembly dilleri örnek verilebilir. Bu diller oldukça zor olmalarına karşılık bir o kadar da hızlıdırlar.

Yüksek ve Düşük Seviyeli Programlama Dillerinin Karşılaştırılması
Yüksek ve Düşük Seviyeli Programlama Dillerinin Karşılaştırılması

Test: Hangi Programlama Dilini Öğrenmeliyim?

Programlama dili seçimi yaparken şu iki kriter göz önünde bulundurulur ve en mantıklı seçim yapılır:

Esneklik (Flexibity): Programlama dilinin kullanıcıyı kısıtlama miktarına verilen isimdir.
Verimlilik (Efficiency): Programlama dilinde az kodla fazla iş yapabilmeye ve dilin fonksiyonelliğine verilen isimdir.

Fakat hangi dili öğrenmeniz gerektiğini bilmiyorsanız şu testi uygulayabilirsiniz:

Kendinizi Test Edin: Hangi Programlama Dilini Öğrenmeliyim?
Kendinizi Test Edin: Hangi Programlama Dilini Öğrenmeliyim?

Hızlı İşlem Yaparken: Python
Güvenlik Temelli Uygulamalarda: Java
(Tüm hepsini koy.)

Hangi programlama dilini öğrenmeliyim konulu bu testin tam boyutlu haline şuradan ulaşabilir ve testi kendinize gönül rahatlığı ile uygulayabilirsiniz.

➽ Eğer hangi dili öğrenmeniz gerektiğine karar verdiyseniz, bu dilleri nasıl öğreneceğinizi anlatan “Yazılım Öğrenmek – Programlama Öğrenmek” konulu rehberimize göz atabilirsiniz.

Technogezgin.com Bilgi
Programlama nedir ve hangi programlama dilini öğrenmeliyim” konulu yazımız hakkında eklemek istediklerinizi, sorularınızı ve (eğer varsa) yazıdaki yanlışları yorumlarda belirtebilirsiniz.

Bilgi güçtür, paylaştıkça büyür. Bu sebeple bu yazıyı da; yazının altındaki (logolu) paylaşım tuşlarını kullanarak gönül rahatlığı ile paylaşarak bize büyük bir iyilik yapabilirsiniz.

Ana Sayfa: 
https://www.technogezgin.com/
Hayata Dair Özgün ve Kaliteli Yazılarımız: 
https://www.technogezgin.com/blog/

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu