Sağlıklı Yaşam

Protein İçeren Besinler ve Günlük Protein İhtiyacı

Protein içeren besinler tablosu, yüksek proteinli besinler listesi, besinlerdeki protein miktarları listesi, örneklerle protein bazlı beslenmenin önemi, günlük protein ihtiyacı miktarı hesaplamaları ve ipuçları bu yazıda! İşte detaylar...

Protein, tüm canlı organizmalarda bulunan ve karmaşık yapıya sahip organik bir maddedir. Protein, insan vücudunun birçok doku ve yapısında özellikle kas, kemik, cilt ve saçta bulunur. Ayrıca birçok kimyasal reaksiyonun gerçekleşmesini sağlayan enzimlerin yapısında bulunduğu için hayati bir öneme sahiptir. İnsan vücudu yaklaşık 30-40 trilyon hücreden oluşmakta olup her hücre görevlerini yapmalarına yardımcı olan binlerce proteine sahiptir. Proteinler canlıların vücutlarında adeta maharetli bir işçi edasıyla görevler üstlenen minik makineler gibidirler.

Profesyonel İpucu: Protein en çok et, süt, balık gibi hayvansal besinlerde bulunsa bitkisel proteinler de mutlaka tüketilmelidir. Öyle ki protein alımındaki dengenin bozulması pek çok hastalığa zemin hazırlayabilir. Eksikliğinde kolajen sentezinin durması ve bağışıklığın zayıflaması; fazlalığında böbrek ve karaciğer yetmezliğine yol açabilir. Ancak proteinin miktarı kadar niteliği de (yapısındaki aminoasitler vb.) çok önemlidir. Bu sebeple proteinler canlıların hayatlarını sağlıklı bir şekilde sürdürerek hayat kalitelerini artırabilmeleri için önemli ve temel bir ihtiyaçtır.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

Yüksek Protein İçeren Besinler Nelerdir?

1- Et, Et Ürünleri ve Deniz Mahsulleri

📌 Kırmızı Et: Kırmızı et çeşitleri ve kırmızı et çeşitleri kullanılarak üretilen çeşitli et ürünleri (pastırma, sucuk, salam, sosis vb.) en kaliteli protein kaynakları arasındadır. Öyle ki bu gruptaki besinler genel olarak sağlıklı protein depoları olmakla beraber canlı vücuduna da çok çeşitli faydaları bulunmaktadır. Kırmızı etteki ve et ürünlerindeki protein miktarları şu şekildedir:

Et Çeşidi100 Gramındaki Protein Miktarı
Kuzu Eti~25 Gram
Dana Eti~30 Gram
Koyun Eti~25 Gram
Keçi Eti~27 Gram
Karaciğer~26 Gram
Pastırma~29 Gram
Sucuk~14 Gram
Tablo: Kırmızı Etteki ve Et Ürünlerindeki Protein Miktarı

Bünyesinde pek çok vitaminin, mineralin ve (erkeklerde) testosteron üretimi için gerekli olan malzemelerin neredeyse tümünün mevcut olması; glisemik endeksinin düşük olması, vücuda pek çok faydasının olması, yüksek besin değerlerine sahip kaliteli ve sağlıklı bir besin olması kırmızı etin önemli bir besin olarak nitelendirilmesinin sebepleri arasındadır. Özellikle B12 vitamini vücutta sınırlı miktarda depolanabildiği için; sinir sistemi ve hafıza için günlük düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir ve en iyi B12 kaynağı besin de hiç şüphesiz kırmızı ettir.
(Ayrıca Bakınız: B12 Vitamini Eksikliği [Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi])

Kırmızı Et Protein İçeren Besinler Arasında Önemli Bir Yere Sahiptir

📌 Kümes Hayvanları: Kümes hayvanları da kaliteli protein kaynakları arasındadır. Bu gruptaki besinler de kırmızı et gibi oldukça sağlıklı olmakla beraber, besleyici oldukları için vücut için çok çeşitli faydaları bulunmaktadır. Kümes hayvanlarındaki protein miktarları şu şekildedir:

Et Çeşidi100 Gramındaki Protein Miktarı
Tavuk Göğsü~31 Gram
Tavuk Eti (Ort.)~27 Gram
Hindi Eti~29 Gram
Kaz Eti~25 Gram
Ördek Eti~19 Gram
Tablo: Kümes Hayvanlarındaki Protein Miktarı

Fakat burada kümes hayvanlarının doğal yemle beslenmiş ve gezen hayvanlar olmasına dikkat edilmesi gerekir. Geleneksel ve organik usuller ile yetiştirilmiş hayvanların etlerinde ve yumurta gibi ürünlerinde anlaşılabilir kalite ve tat farkı bulunmaktadır. Ayrıca en çok protein (özellikle tavuklarda) göğüs bölümünde bulunmaktadır. Fakat endüstriyel kümes hayvanlarında genellikle GDO, antibiyotik, ilaç ve hormon kalıntıları bulunduğu için pek çok kişide göğüs büyümesi ve sarkması; hormon bozuklukları gibi çeşitli sorunlar baş gösterebilmektedir. Ayrıca et ve balık ürünlerinin bir faydası da olmazsa olmaz olan kolajen açısından zengin olmalarıdır.
(Ayrıca Bakınız: Kolajen Nedir? Faydaları Nelerdir? Nelerde Bulunur?)

Et ve Kümes Hayvanları Yüksek Miktarda Protein İçeren Besinler Arasındadır

📌 Deniz Ürünleri: Deniz ürünleri (balıklar, ıstakoz, karides vb.) de yüksek miktarda protein içeren besinler arasında yer almaktadır. Ayrıca özellikle derin sularda yaşayan balıklar sinir sistemi sağlığı ve zihinsel performans açısından çok faydalı olan omega-3 yağ asitlerini yüksek miktarda içermektedirler. Deniz ürünlerindeki protein miktarları şu şekildedir:

Ürün Çeşidi100 Gramındaki Protein Miktarı
Uskumru Eti~24 Gram
Alabalık Eti~20 Gram
Mezgit Eti~20 Gram
Levrek Eti~18 Gram
Hamsi Eti~17 Gram
Ton Balığı~25 Gram
Balık Eti (Ort.)~18 Gram
Istakoz~19 Gram
Karides~20 Gram
Tablo: Deniz Ürünlerindeki ve Balıklardaki Protein Miktarı

Uyarı: Kaliteli et ve deniz ürünleri tüketebilmek için; tıpkı diğer hayvanlardaki gibi canlının hayattayken özgürce dolaşıp beslenebilmesi, doğal ve kaliteli yemlerle beslenmesi; hormon, ilaç ve kimyasal kullanımının olmaması vb. faktörlere dikkat edilmesi gerekir. Bütün bu unsurlar hem lezzeti, hem kaliteyi, hem de sağlığı gözle görülür bir şekilde etkileyecektir. Ayrıca özellikle soğuk su balıkları ve derin dip balıkları sağlık açısından daha faydalıdır ancak balıkların sağlık açısından riskli olan cıva gibi bir takım ağır metalleri bünyelerinde barındırabildikleri unutulmamalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Ağır Metal Nedir? Ağır Metallerin Zararları Nelerdir?)

2- Kuruyemiş Çeşitleri

Kuruyemişlerin her bir türü canlı vücudunda farklı organlara farklı çeşitlerde faydalıdır. Öyle ki, kuruyemişlerin faydalarının ayrı bir yazı konusu olduğuna emin olabilirsiniz. Üstelik yüksek protein içeren besinler arasında yer aldıkları için kuruyemiş türleri günlük protein ihtiyacını karşılamak için ideal bir besin grubudur. Kuruyemişlerdeki protein miktarları şu şekildedir:

Kuruyemiş Çeşidi100 Gramındaki Protein Miktarı
Badem~18.5 Gram
Ceviz~15 Gram
Fındık~15 Gram
Antep Fıstığı~20 Gram
Kaju Fıstığı~18 Gram
Yer Fıstığı~10 Gram
Beyaz Leblebi~20 Gram
Sarı Leblebi~20 Gram
Kabak Çekirdeği~19 Gram
Ay Çekirdeği~21 Gram
Tablo: Kuruyemişlerdeki Protein Miktarı

Üstelik kuruyemişler hayvansal kaynaklı ürünler tüketmeyenler yani veganlar için de güzel bir seçim olacaktır. Benzer bir durum kuruyemişler kullanılarak üretilen ürünler için de geçerlidir. Örneğin fıstık ezmesinin 100 gramında yaklaşık olarak 25 gram protein bulunmaktadır. Ancak sporcuların kas gelişiminde daha etkili olan hayvansal kaynaklı proteinleri tüketmeleri önerilir.
(Ayrıca Bakınız: Kaslar Nasıl Büyür ve Kaslar Nasıl Gelişir?)

Kuruyemişler Sağlıklı ve Kaliteli Protein İçeren Besin Kaynaklarıdır

3- Hayvansal Kaynaklı Besinler

Hayvansal kaynaklı besinler olan yumurta, yoğurt, peynir, süt ve ayran gibi besinler yüksek miktarda protein içermekle beraber aynı zamanda genellikle kaliteli protein kaynağıdırlar. Bu tarz besinler genellikle yoğun fiziksel aktivite gösteren ve vücut geliştirme gibi sporlarla ilgilenenlerin favorisi durumundadır. Çünkü kas yapımında görev alan aminoasitler hayvansal gıdalarda yüksek miktarda bulunmaktadır. Ayrıca hayvansal gıdalar genellikle bütün temel aminoasitleri içerme eğilimindedirler. Hayvansal besinlerdeki protein miktarları şu şekildedir:

Besin Çeşidi100 Gramındaki Protein Miktarı
Yumurta~13 Gram
Yoğurt~10 Gram
Süzme Peynir~12 Gram
Kaşar Peynir~27 Gram
Süt (100 ml)~3.5 Gram
Ayran (100 ml)~2 Gram
Tablo: Hayvansal Kaynaklı Besinlerdeki Protein Miktarı

Fakat burada da dikkat edilmesi gereken husus yine bu besinlerin üretiminde kullanılan temel hammaddelerin kalitesi ve doğallığıdır. Örneğin gezen, doğal yemlerle beslenen hayvandan elde edilen yumurtaların kalitesi ile çabucak büyümesi ve yumurtlaması için hormon ve ilaç enjekte edilen hayvandan elde edilen yumurtaların kalitesi arasında fark olacaktır. Bu sebeple hayatın her alanında sağlıklı beslenme prensiplerine özen gösterilmesi akıllıca olacaktır.
(Ayrıca Bakınız: Sağlıklı Beslenme Önerileri ve Sağlıklı Beslenmenin Önemi)

Protein İçeren Besinler Nelerdir? Besinlerdeki Protein Miktarları Nelerdir? [Rehber]

4- Bakliyat Çeşitleri

Bakliyat çeşitleri de tıpkı kuruyemiş çeşitleri gibi canlı vücudundaki farklı organlara çeşit çeşit faydaları bulunan ve yüksek miktarda protein içeren besinler arasında bulunmaktadır. Üstelik bakliyatlar günlük protein ihtiyacını karşılamak için ucuz ve ideal bir besin grubudur (Fiyatlar dönemden döneme farklılık gösterebilir). Bakliyat türlerindeki protein miktarları şu şekildedir:

Bakliyat Çeşidi100 Gramındaki Protein Miktarı
Bulgur~12 Gram
Kırmızı Mercimek~9 Gram
Yeşil Mercimek~24 Gram
Kuru Fasulye~22 Gram
Yulaf~12.5 Gram
Buğday (Ekmek)~9 Gram
Pirinç~3 Gram
Nohut~19 Gram
Barbunya~23 Gram
Kuru Bakla~23 Gram
Chia Tohumu~17 Gram
Tablo: Bakliyat Çeşitlerindeki Protein Miktarı

Profesyonel İpucu: Kuruyemiş ve bakliyat çeşitleri hayvansal kaynaklı ürünler tüketmeyenler yani veganlar için idealdir. Özellikle yeşil mercimek veganların favorisidir. Benzer bir durum bunların kullanılmasıyla üretilen ürünler için de geçerlidir. Örneğin ekmeğin 100 gramında 9 gram, makarnanın 100 gramında 12 gram protein bulunmaktadır. En önemlisi de sporcular başta olmak üzere gün içerisinde yüksek miktarda fiziksel aktivitede bulunan gruplar protein, lif ve enerji ihtiyacını karşılamak için farklı besinlerle yapılan özel karışımları tüketebilirler.
(Ayrıca Bakınız: Ev Yapımı Sporcu İçeceği [Enerji, Protein ve Lif]) 

5- Meyveler ve Sebzeler

Meyve ve sebzeler de protein içeren besinler arasındadır ancak meyve ve sebzelerdeki protein miktarı yapıları itibariyle çok daha düşüktür. Fakat kurutulmuş meyvelerde su oranı düşük olduğu için onlar daha yüksek oranda protein içerirler. Bu sebeple meyve ve sebzeler protein ihtiyacını karşılamak için değil, diğer besin değerleri için tüketilmelidir (örneğin sporcuların potasyum ihtiyacı için muz yemesi). Bazı meyve ve sebzelerdeki protein miktarı şu şekildedir:

Ürün Çeşidi100 Gramındaki Protein Miktarı
Kuru İncir~3.5 Gram
Kuru Kayısı~3.5 Gram
Hurma~2.5 Gram
Muz~1 Gram
Brokoli~3.5 Gram
Avokado~2 Gram
Patates (Kabuklu)~2 Gram
Ispanak~2.5 Gram
Kuşkonmaz~2.5 Gram
Tablo: Meyvelerdeki ve Sebzelerdeki Protein Miktarı

Not: Protein üretimi canlıların ortak özelliği olduğu için her besinde protein bulunur ancak bu yazıda genellikle en çok protein olan besinler ele alınmıştır. Fakat bunların bazıları (yumurta, fıstık, badem, süt vb.) alerjen olabilmektedir. Bu sebeple bu tarz besinler, alerjileri olan kişiler tarafından tüketilmemelidir. Yüksek miktarda protein içeren besinler konusunu aşağıdaki görseldeki gibi özetlenebilir:

Bazı Besinlerin 100'er Gramındaki Protein Miktarları
Görsel: Bazı Besinlerin 100’er Gramındaki Protein Miktarları
(Tam Boyutlu Görsel İçin: “Tıklayın“)

6- Hazır Protein Tozları

Protein takviyeleri, sporcular tarafından protein alımını artırmak için protein içeren besinlerin yanında ek takviye olarak kullanılmaktadır. Protein tozu karışımlarında (ki bunlar genellikle peynir altı suyu proteini yani whey proteini içerir) genellikle doğrudan kas yapımı ile alakalı olan aminoasitler (protein yapıtaşları) bulunur. Protein tozu karışımları üründen ürüne farklılık göstermekle beraber genellikle +%90 oranında protein içerirler. Yani protein tozları porsiyon başına doğrudan 20 ile 50 gram arasında (genellikle) hayvansal kaynaklı protein içerirler.

Uyarı: Protein tozları her ne kadar kısa vadede yüksek miktarda protein sağlasa da; kalp hastalıkları, kemik erimesi, böbrek taşı oluşumu ve karaciğer hastalıkları başta olmak üzere uzun vadede çok ciddi yan etkilere sebep olabilmektedir. (1) Bu sebeple uzmanlar günlük protein ihtiyacının protein içeren sağlıklı besinler aracılığıyla karşılanmasını önermektedir. Nitekim uzun vadede sağlık sorunları yaşamamak adına, tüketilen proteinin miktarı kadar kalitesi de önemlidir.
(Ayrıca Bakınız: Sağlıklı Beslenme Önerileri ve Sağlıklı Beslenmenin Önemi)

Görsel: Protein Tozu Kullanmalı Mıyım? Kullanmamalı Mıyım?
Görsel: Protein Tozu Kullanmalı Mıyım? Kullanmamalı Mıyım?

Günlük Protein İhtiyacı Hesaplama [Örnekler]

İnsanların günlük protein ihtiyacı şu faktörlere bağlı olarak hesaplanmaktadır:
Yaş (yaş arttıkça protein ihtiyacı artar)
Vücut ağırlığı (ağırlık arttıkça protein ihtiyacı artar)
Fiziksek aktiflik (hareketlilik arttıkça protein ihtiyacı artar)
Cinsiyet (erkeklerin protein ihtiyacı %20-25 daha fazladır)
Diğer unsurlar (hamilelik, emzirme, aminoasit ihtiyacı vb.)

Uzmanlar normal şartlar altında, ortalama bir kişinin vücut ağırlığında kilogram başına 0,8 ile 1 gram arasında protein tüketmesini; yüksek miktarda fiziksel aktivite yapanların ise vücut ağırlığında kilogram başına 1,4 ile 2 gram arasında protein tüketmesini önermektedir. Fakat bu miktar çeşitli faktörlere göre değişebilir. Örneğin kilo almak isteyen arttırabilir, kilo vermek isteyen azaltabilir. Örneğin hamile veya emziren kadınların günde 70 gram protein tüketmesi önerilmektedir. Kişi kendisi için ideal dozu günlük hareket yoğunluğuna bakıp hesaplayabilir veya bir uzmandan destek alabilir. Örnek günlük protein ihtiyacı hesaplamaları şu şekildedir:

Görsel: Sağlıklı Sedanter Yetişkinlerin Vücut Ağırlığına Göre Günlük Protein İhtiyacı
Görsel: Sağlıklı Sedanter Yetişkinlerin Vücut Ağırlığına Göre Günlük Protein İhtiyacı

Kontrol edilmesi gereken kas miktarının fazlalığı gibi sebeplerden ötürü erkeklerin protein ihtiyacı kadınlara göre %20-25 daha fazladır. Uzmanlar hareketsiz bir erkek için 56 gram, hareketsiz bir kadın için de 46 gram protein alımını önermektedir. Ayrıca fiziksel olarak hareketli olan bireyler için (sporcular vb.) günlük protein ihtiyacı %10’dan %50’ye kadar daha fazladır. (1) Günlük protein ihtiyacı hesaplamasında dikkat edilen bir diğer faktör de kişinin yaşıdır. Yaş arttıkça kişinin hacmi dolayısıyla da kontrol etmesi gereken protein yapılı dokuların miktarı artar. Bu sebeple kişinin yaşı arttıkça genellikle günlük protein ihtiyacı da artar.

YaşGünlük Protein İhtiyacı
1-3 Yaş Arası+13 Gram
4-8 Yaş Arası+19 Gram
9-13 Yaş Arası+34 Gram
14 Yaş Üstü Kadınlar+46 Gram
14-18 Yaş Arası Erkekler+52 Gram
19 Yaş ve Üstü Erkekler+56 Gram
Tablo: Cinsiyete ve Yaşa Göre Sedanter Bireylerin Günlük Protein İhtiyacı

Görsel: Kilogram Başına Günlük Protein İhtiyacı Hesaplama
Görsel: Kilogram Başına Günlük Protein İhtiyacı Hesaplama
(Tam Boyutlu Görsel İçin: “Tıklayın“)

Tıp Enstitüsüne göre günlük kalori ihtiyacının en az %10’unu en fazla %35’ini proteinlerden alınmalıdır. Hayvansal protein kaynaklarının besin değerleri daha yüksektir ve kilo verip kas kütlesinin artmasına yardımcı olur. Bitkisel protein kaynaklarınca zengin beslenme ise bazı hastalıklardan korur. Bu sebeple özellikle protein eksikliği belirtileri olan ve spor başta olmak üzere gün içerisinde yüksek miktarda fiziksel aktivitede bulunan bireylerin çeşitlilik ve dengeyi gözeterek doğru miktarda sağlıklı protein tüketmesi önemlidir. Zaten bütün vücut fonksiyonlarının düzgün bir şekilde çalışabilmesi için dengeli ve sağlıklı beslenme esastır.
(Ayrıca Bakınız: Sağlıklı Beslenme Önerileri ve Sağlıklı Beslenmenin Önemi)

Yasal Uyarı: Protein içeren besinler ve günlük protein ihtiyacı konulu yazımız bilimsel araştırmalar ve saygıdeğer uzmanların aktardıkları gibi güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Bu yazı teşhis, tanı ve tedavi amacı taşımamakla beraber, yazılanlar her bünyeye her daim uygun olmayabileceği için mutlaka bir uzman kontrolünde uygulanmalıdır. Bu sebeple yazılanların uygulanması okurların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz 🙂
(Ayrıca Bakınız: Tıbbi Sorumluluk Feragatnamesi)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu