Sağlıklı Yaşam

Gerçek Psikopatlık Testi [Psikopati Testi]

Ünlü psikolog Robert Hare'nin hazırladığı gerçek psikopati testi bu sayfada! Bu test psikopati semptomları testi, psikopat mısın testi ve gerçek psikopatlık testi olarak değerlendirilebilir. İşte psikopat testi soruları ve diğer detaylar...

Robert D. Hare, suç psikolojisi alanındaki araştırmalarıyla tanınan Kanadalı uzman bir psikolog ve profesördür. Robert Hare psikopati vakalarını değerlendirmek için kullanılan PCL-R olarak da bilinen Hare psikopati kontrol listesini geliştirmiştir. Bu test sadece psikopatları tespit etmek için değil aynı zamanda şiddet eğilimlerini değerlendirmek için de önemli bir kaynaktır. Bu test psikopatinin varlığını tanımlayan uluslararası bir referans aracı olup; klinik çalışmalar ve bilimsel araştırmalarda kullanılan 20 soruluk bir kontrol listesidir. Bu test dünya genelinde duygusal, kişilik ve davranış sorunları hakkında bilgi edinmek amacıyla da kullanılmaktadır.
(Ayrıca Bakınız: Ruh Sağlığı Nedir? Ruh Sağlığı Nasıl Korunur?)

Psikopatlar sosyal yırtıcılardır ve tüm yırtıcı hayvanlar gibi, beslenme alanları ararlar. Nerede güç, prestij ve para varsa onları da orada bulursunuz. Psikopatlar, herhangi bir sosyal alışverişi bir ‘beslenme fırsatı’, bir yarışma veya yalnızca bir kazananın olabileceği bir irade testi olarak görüyor. Onların güdüsü, acımasızca ve pişmanlık duymadan manipüle etmek ve almaktır.

Robert D. Hare, Ünlü Psikolog
Robert Hare'nin Gerçek Psikopatlık Testi [PCL-R]

Robert Hare’nin Gerçek Psikopatlık Testi

Bilgi: Robert Hare’nin psikopatlık testinin uygulanması oldukça basittir. Testteki ilgili madde sizi tarif ediyorsa 2 puan, sizi kısmen tarif ediyorsa 1 puan ve sizinle alakası yoksa 0 puan verilmeli ve bu işlem her bir madde için tekrarlanmalıdır. Test bittikten sonra da alınan toplam puana göre değerlendirme yapılmalıdır.

Akıcı Konuşma ve Yüzeysel Cazibe: Yumuşak, hoş, çekici, kaypak olma eğilimi ve kolay söz kullanımı bu kapsamda değerlendirilebilir. Psikopatik cazibede en ufak utanç, sıkılganlık ya da bir şey söylemekten çekinme yoktur. Bir psikopatın dili hiçbir zaman tutulamaz. Psikopatlar kendilerini görgü kurallarından azat etmişlerdir, konuşma sırasını beklemek buna örnektir.

Ben Merkezcilik ve Yüksek Öz Değer Duygusu: Psikopatlar genellikle kendilerinin diğer insanlardan üstün olduklarına inanan kibirli insanlardır. Öyle ki kendi yetenek ve değerlerine aşırı derecede şişirilmiş iç görü, yüksek özgüven, inatçılık ve dik başlılık, kendini beğenmişlik, böbürlenme ve hatta palavracılık psikopatların başlıca özellikleri arasında yer almaktadır.

Psikopat Olma Belirtileri [Gerçek Psikopat Mısın Testi]

Uyarılma İhtiyacı ve Sıkılma Eğilimi: Tuhaf, coşkulu ve heyecan verici uyarılara aşırı şekilde ihtiyaç duyma; riskli şeyler yapma konusunda şansını deneme psikopatların özelliklerindendir. Ayrıca psikopatlar görevlerini tamamlama konusunda düşük öz disipline sahiplerdir çünkü çok kolay sıkılırlar. Bu sebepten ötürü bir işte uzun süreli çalışmak konusunda başarılı olamazlar, örneğin psikopatlar sıkıcı ve rutin olduğunu düşündükleri görevleri bitirmekte zorlanırlar.

Patolojik Yalan Söyleme: Psikopatlar ortalama ya da büyük yalanlar söylerler. Eğer ortalama yalan söylüyorlarsa kurnaz, düzenbaz, hin, sinsi ve zeki davranırlar; eğer aşırı boyutlarda yalan söylüyorlarsa sahtekar, hain, el altından, vicdansız, manipülatif ve ahlaksız davranacaklardır.

Kurnazlık ve Manipülasyon: Psikopatlar hile ve kandırma yoluyla eşlerini aldatırlar, kendi kişisel çıkarları için başkalarını sahtekarlık yaparak dolandırırlar ve hatta başkalarının haklarını çiğnerler. Bir önceki maddeye de (patolojik yalan söyleme) bağlı olarak, sömürünün ve katı bir merhametsizliğin de olduğu durumlarda, kurbanlarının acılarını ve duygularını umursamazlar.
(Ayrıca Bakınız: En İyi Psikolojik Manipülasyon Teknikleri)

En İyi Psikolojik Manipülasyon Teknikleri [Psikopati Semptomları Testi]

Pişmanlık ve Suçluluk Yoksunluğu: Psikopatlar kurbanlarının ızdırapları, acı çekmeleri ve kayıpları karşısında herhangi bir duygu ya da kaygı hissetmezler. Bu tür durumlarda tam tersine umursamayan, heyecansız, taş kalpli olma ve empati duymama eğilimindedirler. Bu madde ise psikopatlar nezdinde genellikle kurbanı küçümseme/hor görme şeklinde tezahür etmektedir.

Parazit Yaşam Tarzı: Psikopatlar başkalarına karşı kasıtlı olarak manipülatif, bencil, (özellikle finansal olarak) sömürücü ve bu konuda bağlıdırlar. Bu durum ise motivasyon eksikliği, zayıf öz disiplin ve sorumluluklarına başlama ya da tamamlama konusunda acizlik olarak yansımaktadır.

Duygusal Olarak Sığlık: Psikopatlar sığ veya derin duygusal konularda duygusal yoksulluk yaşarlar. Ayrıca arkadaş canlısı görünmelerine rağmen kişilerarası ilişkilerde soğukturlar.

Merhamet ve Empati Yoksunluğu: Psikopatlar insanlara karşı genel bir duygu yoksunluğu yaşarlar. Genel olarak soğuk, küçümseyen, saygısız ve patavatsız bir tavır içerisindedirler.

Hare Psikopati Kontrol Listesi [PCL-R] ve Psikopatların Özellikleri

Davranışsal Kontrol Eksikliği: Asabiyet, sıkıntı, sabırsızlık, tehditler savurma, saldırganlık ve sözel taciz gösterileri, huysuzluk ya da öfke kontrolünde yetersizlik ve alelacele davranma gibi davranışsal kontrol eksikliğinin tezahür ettiği durumlar psikopatların özellikleri arasındadır.

Gerçekçi ve Uzun Süreli Hedeflerinin Olmaması: Uzun süreli plan ya da hedefleri geliştirme ve gerçekleştirmede devamlı olarak başarısızlık ya da beceriksizlik yaşanması; göçebe varoluş, amaçsızlık ve hayatına yön verememe durumları psikopatlığın başlıca belirtileri arasındadır.

Gelişigüzel Olarak Cinsel İlişkilere Girme: Çok sayıda yüzeysel ilişki yaşamış olmak, rastgele cinsel partner seçimleri yapmak, aynı anda pek çok ilişki yaşamak, hatta başkalarını cinselliğe zorlama girişimlerinin olduğu bir geçmişe sahip olunması, üstelik cinsel sömürülerinden ya da zaferlerinden konuşmaktan gurur duyma psikopatlarda yaygın olarak görülen özelliklerdendir.

Dürtüsel Olma: Kurgulanmamış, düşünülmemiş ya da planlanmamış davranışların ortaya çıkması; baştan çıkarılmaya, hayal kırıklığına ve kışkırtmalara karşı koyamama; sonuçları gözden geçirme ve ayrıntılı değerlendirmede yoksunluk; gözü pek, ihtiyatsız, öngörülemez, düzensiz ve tehlikeli şekilde atılgan olma durumu şeklinde görülebilen dürtüsellik psikopati belirtisidir.

Gerçek Psikopatlık Testi ve Psikopati Belirtileri

Erken Davranış Problemleri: Psikopatların azımsanamayacak bir bölümü 13 yaş öncesinde yalan söyleme, hırsızlık, dolandırma, vandallık, kabadayılık, cinsel aktivite, yangın çıkarma, tiner koklama, alkol kullanımı ve evden kaçma gibi bir takım davranış sorunları yaşamış kişilerdir.

Sorumsuzluk: Zorunluluklara ve bağlılıklara değer vermeme ve bunları yerine getirmekte devamlı olarak başarısız olma yani sorumsuz bir profil çizme psikopatların yaygın özelliğidir. Faturalarını ve borçlarını zamanında ödememe, iş yerinde laçka bir performans, işe gitmeme ya da sık sık geç gitme, sözleşmeye bağlı anlaşmalara uymama bunlara örnek olarak verilebilir.

Davranışların Sorumluluğunu Kabul Etmeme: Psikopatlar davranışlarının sorumluluklarını kabul etmekten aciz olup; genellikle farkındasızlık, görev duygusunun olmaması, antagonistik (yani karşıt) manipülasyon, sorumluluğu inkar etme ve hatta bu inkar üzerinden başkalarını manipüle etmeye çalışma gibi tehlikeli davranışlar sergileme eğiliminde olan bireylerdir.

Çocuklukta Suç İşleme: Ergenlikte (yani 13-18 yaşlarında) görülen davranış sorunları, çoğu zaman suç unsuru barındıran davranışlar ya da açıkça başkaldırmak, sömürmek, saldırganlık, manipülasyon ya da duygusuzluk ve merhametsiz bir sabit fikirlilik psikopatlık belirtileridir.

Çocukluk Suçları Psikopatların Özellikleri Arasındadır [Psikopatlık Testi]

Pek Çok Kısa Süreli Evlilik ve İlişki: Psikopatlar uzun süreli ilişkilerine bağlı kalamama, tutarsızlık, kaypaklık, verdiği sözlere/bağlılıklarına (kısa süreli ilişkilerin haricinde evlilik gibi uzun süreli ilişkilere de) gibi özelliklere sahiptirler ve bu güvenilmezlik olarak yansımaktadır.

Şartlı Tahliye İhlali: Psikopatlar teknik ihlallerle şartlı tahliye şartlarına uymama, savrukluk, davranışlarını etraflıca düşünmeme, yoklamalarda bulunmama gibi davranışlar sergileyebilirler.

Çok Yönlü Suçlar: Değişik türlerde adli suçlar işleme, bir başkası onlar yüzünden tutuklanmış ya da hüküm giymişse umursamama ve hatta işlediği suçlardan bir şekilde yakayı sıyırmaktan büyük gurur duyma psikopatlarda görülebilen başlıca dikkat çekici özellikler arasındadır.

Psikopati Testi Sonuçları ve Sonuçların Değerlendirilmesi

Ünlü psikolog Robert Hare’nin hazırladığı bu psikopati testinde alınan puan ile kişinin psikopatlık eğilimi doğru orantılıdır ancak bu test tüm psikopat çeşitlerini bulmada yeterli değildir çünkü tüm psikopatlar şiddet içeren eylemler yapmaz ancak manipülatif ve narsist kişilik gibi özellikler genellikle ortaktır. Bu testin kullanışlılığı farklı araştırmalarla gösterilmiştir.

Psikopati Belirtileri ve Psikopat Testi Soruları

Son derece tehlikeli psikopatlar bu testten 35 puanın üzerinde alırken, ortalama psikopatların 30-35 arasında bir puanı olacaktır. Ayrıca psikopat olmayan ortalama suçlular bu testte 20-25 puan alırken, 20 puan altı ise göreceli olmak kaydıyla normal olarak değerlendirilebilir. Bu test her ne kadar dünya genelinde popüler olup klinik tıp çalışmaları ve bilimsel araştırmalar gibi alanlarda kullanılsa da kesin teşhis ve tanı amacıyla mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Nitekim psikopatlık gibi konularda gerekli bilince ulaşmak sağlıklı yaşam sürmek için elzemdir.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

Yasal Uyarı: Gerçek psikopatlık testi [psikopati testi] konulu yazımız bilimsel araştırmalar ve saygıdeğer uzmanların aktardıkları gibi güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Bu yazı teşhis, tanı ve tedavi amacı taşımamakla beraber, yazılanlar her bünyeye her daim uygun olmayabileceği için mutlaka bir uzman kontrolünde uygulanmalıdır. Bu sebeple yazılanların uygulanması okurların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz 🙂
(Ayrıca Bakınız: Tıbbi Sorumluluk Feragatnamesi)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu