Bilgisayar Bilimleri

Site Dışı SEO Nedir? Nasıl Yapılır? [Rehber]

Site Dışı SEO (Off Page SEO) Nedir: İnternet sitelerinin arama motorlarında üst sıralarda yer alması için yapılan profesyonel çalışmaları ifade eder. Backlink inşası, markalaşma, yorumlar gibi kimi çalışmalar site dışı SEO çalışmalarına örnek olarak verilebilir.

Site dışı SEO ve backlink hakkında bilmeniz gereken neredeyse her şeyi tek bir yazıda topladık. Bu yazıda tüm bunları sıfırdan profesyonel düzeye kadar ele alarak bu konuda dertlerinize derman olacak ve şu güzel yükseliş hissini yaşamanızı sağlayacağız:

Bu Yazı SEO'nuzu Her Gün 14 Şubat Gibi Yaşamanızı Sağlar :)
Bu Yazı SEO’nuzu Her Gün 14 Şubat Gibi Yaşamanızı Sağlar 🙂

Bu yazıda sırasıyla şu konuları işleyeceğiz:
Site dışı SEO çalışmalarının neden hayati derecede önemli olduğu
✅ Örnekleri ile site dışı SEO çalışma çeşitleri ve backlink çeşitleri
Backlink nedir ve nasıl backlink alınır sorularının cevabı
✅ Ücretsiz, bedava, kaliteli, otoriter backlink siteleri listesi (+80 kaliteli site)

✅ Backlink alırken nelere dikkat edilmelidir sorusunun cevabı
Çarpıcı gerçekler, örnek uygulamalar ve özel teknikler
✅ Oturduğunuz yerden sürekli bedava ve kaliteli backlink kazanma yöntemi

✅ Backlink etki etme süresi ve backlink indexletme yöntemleri
✅ Disavow aracı ile kalitesiz bağlantı reddetmenin önemi
✅ Site dışı SEO konusunda sıkça sorulan soruların cevapları ve profesyonel teknikleri

Site Dışı SEO Nasıl Yapılır? [Rehber]

1- Site Dışı SEO Çalışmaları Ne İşe Yarar?

.#. Site dışı SEO çalışmaları, başka insanlar ve başka siteler tarafından sizin referans olarak gösterilmeniz demektir. Bunun sonucunda arama motorlarındaki bilinirliğiniz, güvenilirliğiniz ve otoriteniz artar. Bu bizzat arama motorları tarafından doğrulanmıştır:

Site Dışı SEO ve Backlink Neden Önemlidir
Site Dışı SEO ve Backlink Neden Önemlidir?

.#. Her ne kadar “İçerik kraldır (Content is king)” desek de eğer backlink konusunda gerekli özen gösterilmezse; siteniz sıralamalarda sürekli anormal şekilde oynak olacak, otoriter sitelerce üretilen orta ve hatta düşük kaliteli içerikler sizin süper kaliteli içeriğinizi kolayca geçebilecektir.

.#. Başarılı bir site dışı SEO profili; daha fazla anahtar kelimede daha iyi sıralamalar elde etmeniz dolayısıyla sitenizin daha çok ziyaretçi alması demektir. Bu da daha daha çok ziyaretçi, daha çok bilinirlik, daha çok etkileşim ve daha yüksek gelirler elde etmeniz demektir.
(Ayrıca Bakınız: İnternet Sitesinden Para Kazanma [Rehber])

.#. Arama motorlarından gelen organik ziyaretçi trafiğiniz site içi SEO optimizasyonu yapmış olmanıza rağmen aman aman bir artış göstermiyorsa, organik trafiğe tıpkı şu görselde olduğu gibi gibi tekrardan yukarı doğru ivme kazandırmak için site dışı SEO çalışması yapmanız gerekir:

Site Dışı SEO Çalışmaları Ortalama Konumu İyileştirerek Tıklanma Sayısı, Gösterim Sayısı ve Tıklanma Oranını Yükseltir
Site Dışı SEO Çalışmaları Ortalama Konumu İyileştirerek Tıklanma Sayısı, Gösterim Sayısı ve Tıklanma Oranını Yükseltir

2- Site Dışı SEO (Off Page SEO) Çalışmaları Nelerdir?

Link İnşası (Backlink)
Marka Bilinirliğini Arttırmak (Markalaşmak)
Doğrudan Trafik (Direct Hit)
Google Benim İşletmem Optimizasyonu (Yerel SEO)
Geri Dönüşler (Yorumlar, Yıldızlar, İçerik Paylaşımı…)
Sponsorluk
Özel ve Profesyonel Uygulamalar

Doğru Site Dışı SEO Uygulamaları Sizi Büyümeye ve Başarıya Götürür
Doğru Site Dışı SEO Uygulamaları Sizi Büyümeye ve Başarıya Götürür

Sırasıyla bu çalışma çeşitlerini teker teker özel teknikleri ve işin püf noktaları ile ele alalım. Yazı size uzun gelebilir ama unutmayın ki asıl yükselişi bu yazıda anlatılanlar sayesinde yaşayacaksınız. Ayrıca site içi SEO çalışmaları tamamlanmadan site dışı SEO çalışmaları yapılmamalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Site İçi SEO Nedir? Nasıl Yapılır? [Rehber])

3.1 – Backlink Nedir? Nasıl Alınır?

Backlink Nedir: İnternet aleminde bir siteye başka sitelerden verilen tıklanabilir bağlantılardır. Bu bağlantıların sayısı ve niteliği bir sitenin kalitesini belirleyen temel unsurlar arasındadır. Backlink şu şekilde de ifade edilebilir:

Backlink Nedir? Backlink Nasıl Alınır?
Backlink Nedir? Backlink Nasıl Alınır?

Backlink Nasıl Alınır: Bir sitede, eklemek istediğiniz yere eklemek istediğiniz sitenin bağlantısını ekleyin ve kaydedin. Eğer bağlantı tıklanabiliyor ve tıklanınca hedef site açılıyorsa işlem başarıyla tamamlanmıştır demektir.

Fakat her önünüze gelen siteye bağlantı eklemek size faydadan çok zarar verir. Bu sebeple backlink çeşitleri ve backlink alırken dikkat edilmesi gereken faktörleri iyi bilmek gerekir.

Backlink Nedir ve Backlink Nasıl Alınır Konulu Özel Yöntemler Bu Yazıda
Backlink Nedir ve Backlink Nasıl Alınır Konulu Özel Yöntemler Bu Yazıda

3.2 – Backlink Türleri Nelerdir?

Do Follow Backlink Nedir: Bağlantıyı veren sayfadan, bağlantı verilen sayfaya kalite puanı (otorite, pagerank…) geçişini sağlayan bağlantılardır. En etkili site dışı SEO çalışmalarıdır.

Dofollow şeklinde verilen bağlantılar, arama motoru botlarının bağlantı verilen siteye gitmesine izin verirler. Bu da bağlantı verilen sitenin değerini arttırır, doğrudan SERP sıralamalarının yükselmesini sağlar. Bu durumu şu şekilde görselleştirebiliriz:

DoFollow Backlinkler Sayfa Otoritenizi Yani PageRank Puanınızı Arttırır
DoFollow Backlinkler Sayfa Otoritenizi Yani PageRank Puanınızı Arttırır

No Follow Backlink Nedir: Bağlantıyı veren sayfadan, bağlantı verilen sayfaya kalite puanı (otorite, pagerank…) geçişine izin vermeyen bağlantılardır. Bu bağlantılar “rel=nofollow” etiketi içerirler.

Nofollow bağlantılar, normalde referans olunmayan ama sayfada bulunması gereken bağlantı türüdür. Google bu bağlantıları spamların önüne geçmek için çıkarmıştır. Bu bağlantılar site dışı SEO çalışmalarında dofollow backlinkler kadar olmasa da elbette ki etkilidir.

3.3 – Kaliteli Backlink Kaynakları Nelerdir?

✅ Yazının bu bölümünde backlink çeşitleri ile beraber her bir çeşide ait backlink veren siteler, kaliteli backlink siteleri, en iyi backlink siteleri, otoriter siteler yani ücretsiz backlink listesi bulabilirsiniz.

Backlink Nedir? Ne İşe Yarar?
Backlink Nedir? Kaliteli Backlink Kaynakları Nelerdir?

Tanıtım Yazıları: Sitenin konusu ile alakalı en 300 kelime olacak şekilde yazılmış bir metinden ilgili siteye verilen kaliteli bağlantılardır. Tanıtım yazısı ile backlink verilen sitenin konusu uyuştuğundan ötürü anahtar kelimelerde hatırı sayılır bir yükseliş görülür. Ayrıca tanıtım yazısını resim ve video ekleyerek zenginleştirebilirsiniz. Tanıtım yazısı alabileceğiniz siteler şunlardır:

Tanıtım Yazısı Alabileceğiniz Siteler Listesi
Tanıtım Yazısı Alabileceğiniz Siteler Listesi

✅ Tanıtım yazılarının sağlayacağı faydayı arttırmak adına, içeriği görsellerle zenginleştirmeli ve bu görsellerin SEO ayarlarını yapmalısınız.
(Ayrıca Bakınız: Görsel SEO: Resimler İçin SEO Teknikleri)
✅ Tanıtım yazıları en yüksek faydayı sağlamaları adına SEO uyumlu ve tamamen özgün bir şekilde yazılmalıdır.
✅ Sizinle aynı sektörden, düzenli olarak ziyaretçi getirecek şekilde aldığınız dofollow tanıtım yazıları sizin için en yararlı ve en kaliteli backlink kaynakları arasındadır. Tanıtım yazıları bünyesinde şunlar gibi pek çok faydayı barındırır:

 Kaliteli Backlink Kaynakları Arasında Olan Tanıtım Yazılarının Faydaları Nelerdir?
Kaliteli Backlink Kaynakları Arasında Olan Tanıtım Yazılarının Faydaları Nelerdir?
Tanıtım Yazısı Satarak Web Sitenizden Gelir Elde Edebilirsiniz [Siteden Para Kazanma Yolları]

Konu Uyumu Olan Siteler: Siteniz ile benzer konuları işleyen sitelerden alacağınız bağlantılar en doğal bağlantılar arasında yer aldıkları ve sizin siteniz ile konu uyumu içerdiği için güvenilir ve etkili bir yükselme sağlayan backlink tipidir.

Edu ve Gov Uzantılı Bağlantılar: Üniversitelere ait bağlantılar (edu backlink) ve devlet kurumlarına ait bağlantılar (gov backlink) bu grupta yer alır. Örnek niteliğinde bir edu gov backlink listesi şu şekildedir:

Kaliteli Edu ve Gov Backlink Kaynakları Listesi
Kaliteli Edu ve Gov Backlink Kaynakları Listesi

✅ Edu ve gov bağlantılar arama motorları tarafından doğrudan otorite olarak kabul edildikleri için buralardan alınan bağlantılar oldukça etkilidir. Fakat maksimum faydayı görebilmek adına olabildiğince ziyaretçi alınan ülkelerden bağlantı alınmalıdır.
✅ Edu ve gov bağlantı almak için çabalarken yorum ve link çöplüğüne dönmüş kalitesiz sitelerden bağlantı almayınız.

Kaliteli Backlink Kaynakları Olan Edu ve Gov Backlinkler Otorite Olarak Kabul Edilirler
Kaliteli Backlink Kaynakları Olan Edu ve Gov Backlinkler Otorite Olarak Kabul Edilirler

Paravan Blog Ağı (PBN): Sitedeki içeriklerin konusu ile alakalı içeriklerin bulunduğu sitelerdir. Bu siteler belli bir yere kadar yükseltilip, daha sonra buralardan ana siteye bağlantı çıkılır. Paravanların paravanları da olabilir.

✅ Paravan blog ağı yapay olması ve etik olmaması sebebiyle arama motorları tarafından önerilmez, onaylanmaz. Fakat uzman eller tarafından, doğru bir şekilde işlem yapılması halinde site dışı SEO konusunda ciddi bir doping etkisi yaşatır.

Paravan Blog Platformları Listesi
Paravan Blog Platformları Listesi
Site Dışı SEO (Off Page SEO) Çalışmaları Arasında Yer Alan Profesyonel Bir Paravan Blog Ağı Örneği
Site Dışı SEO (Off Page SEO) Çalışmaları Arasında Yer Alan Profesyonel Bir Paravan Blog Ağı Örneği

Sosyal Sinyaller ve Forum Paylaşımları: Genellikle nofollow şeklinde olan ama doğrudan ziyaretçi gelmesine sebep olması sebebiyle sizi daha üst sıralara taşıyabilen bağlantılardır.

✅ Anahtar kelimelerinizi forumlarda ve sosyal medya platformlarında aratıp, ilgili sayfalardan bağlantı alarak site dışı SEO çalışması yapabilirsiniz.
✅ Unutmayınız ki sosyal medya paylaşımlarında önemli olan siteye ilgili ziyaretçilerin gelmesidir. Bu konuda şu meşhur sosyal imleme sitelerini kullanabilirsiniz:

Sosyal İmleme Siteleri Listesi
Sosyal İmleme Siteleri Listesi
Hedefinize Uygun Bir Şekilde Sosyal İmleme Sitelerini Kullanın
Hedefinize Uygun Bir Şekilde Sosyal İmleme Sitelerini Kullanın

Kaliteli Dizin Siteleri: Dizinler; siteleri konularına göre gruplandıran ve listeleyen sitelerdir. Eğer abartmadan kaliteli dizin sitelerine ekleme yaparsanız faydasını görürsünüz. Benzer bir durum, işletmelerin yerel dizin sitelerine kendi sitelerini eklemesi için de geçerlidir.

✅ Sitenizi eklediğiniz dizinler, sitenizin konusu ile alakalı ise doğrudan dizin kategorisindeki yazılarınızın hepsinin sıralamasına olumlu etki yaparlar. Mesela sitenizi teknoloji alt dizinine eklerseniz, teknoloji konulu yazılarınız üst sıralamalara taşınacaktır. Örnek niteliğinde kaliteli dizin siteleri şunlardır:

Dizin Siteleri Listesi
Dizin Siteleri Listesi
Kaliteli Backlink Kaynakları Olan Dizin Sitelerine Nasıl Kayıt Yapılır?
Kaliteli Backlink Kaynakları Olan Dizin Sitelerine Nasıl Kayıt Yapılır?

Kırık Link İnşası: Zaten eskiden tonla backlink almış olan, otoriter ve süresi bitmiş alan adlarının (domain) çeşitli yöntemlerle bulunması, satın alınmasının ardından bu sitelerden ana siteye çıkılan bağlantılardır.

Doküman Backlink: PDF dosyaları, video yorumları gibi yerlerden alınan bağlantılardır. Döküman backlink almak için şunlar gibi siteleri kullanabilirsiniz:

Döküman Backlink Kaynakları Listesi
Döküman Backlink Kaynakları Listesi

Yorum Backlink: Yorum yapma özelliğinin ve yorum yaparken URL paylaşımına izin veren sitelerden alınan bağlantılardır.

✅ Yanlış bir site dışı SEO (off page SEO) uygulaması yapmamak adına bu tarz sitelere yorum yapmadan önce sitenin yorum çöplüğüne dönmemiş olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca şu tarz saçma yorumlar da yapmayınız:

Backlink Çalışması Yapan Kıymetli Çalışanları Lütfen Bu Tarz Görsellerle Trollemeyiniz
Backlink Çalışması Yapan Kıymetli Çalışanları Lütfen Bu Tarz Görsellerle Trollemeyiniz

Profil Backlink: Kayıt yapılıp profil ayarları bölümündeki ‘internet sitesi’ bölümüne hedef internet sitesinin eklenmesi ile elde edilen bağlantılardır.

Profil Backlink Kaynakları Listesi
Profil Backlink Kaynakları Listesi

Diğer Uygulamalar: Forum imza backlink, backlink oluşturucu siteler, hacklink gibi spam ve zararlı uygulamalar ile yazının devamında da bahsettiğimiz bir takım özel teknikleri kapsar.

Google’ın bizzat kendisi doğrudan bağlantı almak için çok güzel bir kaynaktır. Google’dan özel yöntemler ile nasıl backlink alabileceğinizi öğrenmek için “Google Dofollow Backlink Alma Yöntemleri” konulu yazımıza bakabilirsiniz.

3.4 – Off Page SEO Çalışması İçin Hangi Backlink Paketleri Alınmalıdır?

Site dışı SEO konusunda hizmet veren, tanıtım yazısı satışı yapan, backlink paketleri satan, optimizasyon hizmeti yapan pek çok insan bulabilirsiniz. Genellikle şekilli afişlerle ve şu tarz hizmetlerle karşınıza çıkarlar:

Backlink Paketleri Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Backlink Paketleri Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

A) Kaliteli Backlink Paketleri Nasıl Seçilir?

.#. Size yüksek veya size benzer alan adı ve sayfa otorite puanlarına sahip
.#. Spam skoru puanı olabildiğince düşük, kopya içerikleri ve sahte ziyaretçileri olmayan
.#. Köklü, eski, güvenilir ve güncel içerikleri olan
.#. Mümkün mertebe sizin sektörünüz ile alakalı olan
.#. Mümkün mertebe ziyaretçi getiren
.#. Gelen ziyaretçinin iyi bir davranış profili sergilediği (ve eğer mümkünse dönüşüm getirdiği)
.#. Reklam ve link çöplüğüne dönmemiş, başka bir ifadeyle spam denecek kadar çok sayıda bağlantı çıkılmamış veya almamış

Sitelerden backlink ve / veya tanıtım yazısı alabilir ve kaliteli bir site dışı SEO çalışması yapabilirsiniz. Ziyaretçi getirmesi ve sektörünüz ile alakalı olması şart değildir fakat olması halinde çok daha iyi bir etki bırakacaktır.

Önünüze Gelen Her Siteden Backlink Alırsanız Tez Sürede Spam Yapmaktan Ceza Yersiniz
Önünüze Gelen Her Siteden Backlink Alırsanız Tez Sürede Spam Yapmaktan Ceza Yersiniz
Backlink Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Kalite Kriterleri
Backlink Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Kalite Kriterleri

B) Backlink Analizi Nasıl Yapılır?

Kaliteli ve uygun siteleri nasıl bulurum diyorsanız; ünlü backlink kontrol araçlarını kullanarak sizinle aynı / benzer sektörlerde olan rakiplerinizin aldığı bağlantıları inceleyerek, bunları bir üst başlıktaki kriterlere göre ayrıştırıp seçebilirsiniz.

Veya ben bunlarla uğraşamam, bunlar çok karışık diyorsanız site dışı SEO ve backlink işinin uzmanı olmuş, bolca olumlu referansı olan birisini bulup ücreti karşılığında çalışma yapmasını isteyebilirsiniz.

Site Dışı SEO (Off Page SEO) Çalışması Yaparken Backlink Kalite Kontrol Araçlarını Kullanın
Site Dışı SEO (Off Page SEO) Çalışması Yaparken Backlink Kalite Kontrol Araçlarını Kullanın

2010 yıllarında SEO yaparken; zaten piyasada doğru dürüst site olmadığı için beyaz arka planda beyaz renkle yazılmış şekilde anahtar kelimeleri gizleme veya spam yapacak şekilde anahtar kelime ile aldığınız yorum backlinkler ilk sıraya çıkma konusunda işinizi görüyordu.

Ama artık bunlar işe yaramıyor, tam tersine zarar veriyor. Bu sebeple olabildiğince iyi siteleri araştırın ve oralara eklemeye çalışın. Mesela bu analizi şu şekilde yapabilirsiniz:

Örneklerle Backlink Kalite Analizi Nasıl Yapılır?
Örneklerle Backlink Kalite Analizi Nasıl Yapılır?

C) Öğrendiklerinizi Bir Backlink Örneği İle Test Edin

💡 Soru: Moda ve kişisel bakım konulu bir elektronik ticaret siteniz olduğunu varsayalım. Aşağıdaki gibi 3 farklı çalışma seçeneğiniz var, sizce bu çalışmaların verimlilik sıralaması nasıl olur?

A) Ünlü bir sosyal medya fenomenine, ünlü bir bloggere hediye çeki verip; alışverişten kargo sürecine varıncaya kadar yaşadığı deneyimi;
– Sitesinde sıradan bir içerik gibi anlatmasını
– Sosyal medyada story atmasını
– Youtube’de video atmasını
– Ayrıca bunu bize link verecek şekilde kurgulamasını istemek.
B) Sizinle konusu uyuşmayan ama aşırı şekilde otoriter bir siteden ziyaretçi getirmeyecek şekilde gelecek olan bağlantılar almak.
C) Reklamlar vererek sizinle uyumlu site dışı SEO çalışması yapabileceğiniz siteler bulmak. Mesela;

Cevap: Üç seçenek arasında kıyaslama yapacak olursak en doğal, en etkili ve en başarılı olacak olan seçeneklerin sıralaması ilk başta 1. seçenek, daha sonra 3. ve 2. seçeneklerdir.

3.5 – Sürekli Olarak Bedava ve Kaliteli Backlink Kazanma Yöntemi

Eğer siz site hızlandırma, kelime analizi, site içi SEO ve en önemlisi kaliteli içerik üretimini başarılı bir şekilde yaparsanız; bu sayede işinizin ehli olup kendiliğinden backlink kazanmaya başlayacaksınız.
(Ayrıca Bakınız: Google Pagespeed Hataları ile Site Hızlandırma)

Bu size saçma gelmesin, eğer işinizin ehli olup sitenizi belli bir noktaya kadar çıkarmayı ve hatırı sayılır sayıda ziyaretçiyi düzenli olarak çekmeyi başarırsanız; kaliteli içerikler insanları kendine çekecek, insanlar bunları paylaşmaya ve bunlar hakkında konuşmaya başlayacak ve bu sayede siz de paso backlink kazanıyor olacaksınız.

Üstelik bu bağlantılar ziyaretçi getirmesi ve doğal olarak oluşması sebebiyle de müthiş bir yükselten, ivmelendiren etkiye sebep olacaktır. Tüm bu çalışmalara ek olarak kullanıcıların işini kolaylaştırmak adına sitenize sosyal medya paylaşım butonları eklemeyi düşünebilirsiniz.

Site Dışı SEO (Off Page SEO) ile Desteklenen Kaliteli İçerikler İnsanları Etkileyip Doğal Backlink Kazanmanızı Sağlar
Site Dışı SEO (Off Page SEO) ile Desteklenen Kaliteli İçerikler İnsanları Etkileyip Doğal Backlink Kazanmanızı Sağlar

Ücretsiz backlink kazanma bölümünde bahsettiğimiz işin ehli olmaktan kasıt kullanıcılara en iyi deneyimi yaşatmaktır.
(Ayrıca Bakınız: Kullanıcı Deneyimi Nedir? Nasıl Yapılır?)

3.6 – Site Dışı SEO: Backlink Etki Gösterme Süresi

.#. En yüksek verimi almanızı sağlayan, en doğal çalışma yöntemi zamana bırakıp bağlantıların doğal olarak index almasını ve arama konsoluna eklenmesini beklemeniz olacaktır. Bunun için ise ortalama 1-3 ay gibi bir süreden bahsedilmektedir.

.#. Bağlantıların etkisini göreceğiniz bu süre her ne kadar ortalama 1-3 ay demiş olsak da; bağlantı aldığınız sitenin otoriterliği, oradaki içerik sayısı (fazla içerik varsa botlar daha sık gelir), güncel olup olmaması gibi faktörlere bağlı olarak 1 hafta gibi kısacık bir süre bile olabilir.

.#. Fakat bağlantıdan tam verimi almak için “uzmanlarca” önerilen süre minimum 6 aydır. Bağlantının Google Arama Konsolunda görünmesi ve ziyaretçi getirmesi bu etkiyi daha da arttıracaktır. Anca bu süre zarfında site bağlantı suyu (link juice) ile beslenmiş olur.

Link Suyu ile Beslenen Sayfalar Daha Otoriter Hale Gelirler
Link Suyu ile Beslenen Sayfalar Daha Otoriter Hale Gelirler

3.7 – Bağlantılara Hızlı Index Aldırma

Eğer “Backlink alıyoruz, en az 1 ay kadar bekliyoruz ama bunlar index almıyor, ne Google Arama Konsolunda ne de ünlü backlink kontrol sitelerinde görünmüyor, dolayısıyla boşa uğraşmış oluyoruz.” diyorsanız backlink index aldırma işlemi için şu yöntemleri kullanabilirsiniz:

Etkili ve Özel Bir Yöntem: Paravan bir sitede veya doğrudan kendi sitenizde özel bir sayfa oluşturup; aldığınız backlinklerin 2-3 tanesini sayfaya dofollow şeklinde ekleyin. Daha sonra Google gibi getir yapın. Dofollow olduğu için Google Bot mecburen bu sayfaları ziyaret edecektir.

Google gibi getir metoduna ait detaylı bilgiyi “Index Nedir? Index Hızı Nasıl Arttırılır?” adlı yazımızda bulabilirsiniz. Ayrıca bu yöntemde sakın abartıya kaçmayın, aç gözlülük yaparsanız faydadan çok zarar görürsünüz sonra. Ayrıca backlink indexletme neden önemlidir derseniz;

Karşı Bağlantılar: Backlink aldığınız siteye de backlink alabilir, sosyal medya paylaşımlarıyla destekleyebilirsiniz. Bu konuda backlink oluşturucu programlar dahi tercih edilebilir.

Backlink Index Siteleri: Ücreti karşılığında bağlantılarınızı indexleten gerek yerli, gerek yabancı bir ton site mevcuttur. Abartmadan, zamana yayarak doğal bir görünüm elde etmek koşuluyla kullanılabilir.

Ping Gönderme Siteleri: Tercih edilebilir. Bu yöntem eskiden takır takır işe yarasa da günümüzde etkisini yitirmeye başlamıştır. Ayrıca çok da sağlıklı bir yöntem olduğu söylenemez.

Google İndexleme Sistemi Nasıl Çalışır
Google İndexleme Sistemi Nasıl Çalışır?

4 – Site Dışı SEO (Off Page SEO) Yöntemler

1- Link İnşası Yapmaktaki Temel Amaç: Site dışı SEO çalışmalarından en iyi verimi alabilmek adına bağlantı ağı oluştururken temel amacınız DAHA İYİ SIRALAMALAR ALMAK değil REFFERAL TRAFİK ALMAK olmalıdır.

Eğer bağlantı türü “dofollow” ise bağlantı suyu (link juice, pagerank, yani otorite puanı) gelen her trafik ile beraber sizin sitenize geçmeye başlayacaktır. Aynı zamanda bu sayede organik arama sonuçlarında daha iyi sıralamalar elde etmiş olacaksınız.

DoFollow ile NoFollow Linklerin Farkı: DoFollow Linkler Otorite (PageRank Puanı) Geçişini Sağlarlar
DoFollow ile NoFollow Linklerin Farkı: DoFollow Linkler Otorite (PageRank Puanı) Geçişini Sağlarlar

Bu sebeple sizinle benzer konulardaki, ara sıra da olsa size düzenli ziyaretçi getirebilecek, olabildiğince kaliteli sitelerden bağlantı almalısınız. Hele hele aldığınız bağlantılar dofollow türünde ve düzenli olarak ziyaretçi getiren cinsten ise altın vuruş yapmış olacaksınız. Fakat bunlar tek başına yeterli unsur değildir. Alın size kanıtı:

DA ve PA Otorite Değerlerini Belirleyen Unsur Nicelik Değil Niteliktir
DA ve PA Otorite Değerlerini Belirleyen Unsur Nicelik Değil Niteliktir

2- Markalaşma ile Bilinirliği Arttırmak: Site dışı SEO çalışmalarının en temel amacı marka adınızın aranma hacmini arttırmak yani bir nevi kendi site adınızla ilgili bir trend oluşturmaktır. Zira bu işlem doğrudan güvenilirliğinizi arttırır.

SEO yapıyorum, özgün içerik üretiyorum, backlink alıyorum sitemi yükseltiyorum diye düşünüyorsanız bu kalıcı bir işlem değildir. Yükselirsiniz fakat kalıcı olmaz! Temel amaç marka adında trend oluşturmaya çalışmaktır. Yazılarınızın sürekli olarak paylaşılmasını sağlamaktır.

Marka Bazlı Aramalardaki Artış SEO'nuza Çok Olumlu Bir Etki Yapar
Marka Bazlı Aramalardaki Artış SEO’nuza Çok Olumlu Bir Etki Yapar

Bugün bir yapay zeka uygulaması olan makine öğrenmesi algoritmasına sıralamaların otorite ve markalaşma ile alakasının yorumlanmasını yaptırırsanız markalaşmanın daha önde olduğunu görürsünüz:
(Ayrıca Bakınız: Makine Öğrenmesi Nedir? Ne İşe Yarar?)

Marka Olmak Otoriter Bir Siteye Sahip Olmaktan Daha Önemlidir
Marka Olmak Otoriter Bir Siteye Sahip Olmaktan Daha Önemlidir

Eğer marka adınız çeşitli internet sitelerinde ve sosyal medya platformlarında sıkça geçiyorsa; yani insanlar sizin hakkınızda düzenli olarak konuşuyorsa (brand mention) bu arama motorlarında marka olarak algılanmanıza zamanla sizin daha iyi sıralamalar elde etmenize olanak sağlar.

Bu konuda doğrudan Google tarafından açıklama yapılmıştır. Markalaşma aynı zamanda kötü niyetli SEO saldırılarından korunmanız için oldukça etkili bir yöntemdir. Mesela burada şu tarz şeylerden bahsediyoruz:

Site Marka Adından Bahsedilmesi Son Derece Etkili Bir Site Dışı SEO Çalışmasıdır
Site Marka Adından Bahsedilmesi Son Derece Etkili Bir Site Dışı SEO Çalışmasıdır

Bilinirlik Oranını Arttırma Yolları: Çeşitli platformlarda değerlendirme ve eleştiri yazıları yazmak, etkileyici bir sosyal medya yönetimi yapmak, konuk yazarlık yapmak, kendi sitenizde başarılı içerikler üretip insanları onları paylaşmaya sevk ettirmek…

Örnek: Mesela bizim amacımız insanların arama motorlarında “Techno Gezgin” diye aratıp buraya gelmelerini sağlamak olmalıdır.

3- Google Benim İşletmem Optimizasyonu: Eğer bir işletme sahibi olarak site dışı SEO çalışması yapıyorsanız, yerel arama sonuçlarından en iyi verimi almanız için “Google Benim İşletmeme” kaydolmanız ve kaydolduktan sonra da işletme profilinizi tekniğine uygun olarak optimize etmeniz gerekmektedir.
(Ayrıca Bakınız: Google Benim İşletmem Nasıl Optimize Edilir?)

Google Benim İşletmem Optimizasyonu Önemli Bir Off Page SEO Çalışmasıdır
Google Benim İşletmem Optimizasyonu Önemli Bir Off Page SEO Çalışmasıdır

4- Doğrudan Trafik (Direct Hit): Hiçbir aracı olmadan, doğrudan sayfa URL’niz ile sitenize gelen kullanıcılar direct hit olarak nitelendirilir. Bunlar arama motorlar nezdinde oldukça olumlu bir sinyaldir.

Bu ziyaretçiler hem kaliteli içeriğe, hem markalaşmaya, hem de bilinirliğe aslında pek çok şeye delalettir. Bu sebeple direct hitinizi arttırmaya çalışmalısınız.

Direct Hit Arttırma Yolları: Aşırı kaliteli içerik üretimi, mesajlaşma uygulaması paylaşımları, bilinirliği arttırmak…

Markalaşarak Direct Hit Almak Yine Site Dışı SEO Çalışmaları Kapsamına Girer
Markalaşarak Direct Hit Almak Yine Site Dışı SEO Çalışmaları Kapsamına Girer

5- Geri Dönüşler: Yazılarınıza gelen geri dönüşler (yorum yapma, 5 yıldız verme, onları paylaşma…) artı puan olmakla beraber site dışı SEO çalışması kapsamında değerlendirilirler. Olumlu geri dönüşler arama motoru botları tarafından anlaşılıp, analiz edilebilirler.

Sitenizde yorum yapılmasını teşvik edin ve yorum yapanlarla etkileşimde olun. Gelen sorulara vereceğiniz cevaplar hem içerik uzunluğunu arttırdığı, hem anahtar kelime geçirme fırsatı sunduğu, hem de arama motorları tarafından olumlu sinyal olarak algılandığı için daha iyi sıralamalar elde etmenize yardımcı olur.

6- Sponsorluk: İşlerinizi büyüttüğünüz gün eğer daha fazlasını isterseniz orta veya büyük çaplı bir yere sponsor olabilirsiniz. Bu sayede hem reklam yaparak kendi bilinirliğinizi arttırma fırsatı edinir, hem insanların gönlünde taht kurar, hem de şunun gibi footer link elde etme fırsatı bulabilirsiniz:

Sponsorluk Hem Markalaşma Hem Backlink Hem De Site Dışı SEO Çalışmasıdır
Sponsorluk Hem Markalaşma Hem Backlink Hem De Site Dışı SEO Çalışmasıdır

Ayrıca başka platformlarda siteniz ile ilgili tartışmalara / konulara katılmanız; az evvel “marka adından bahsedilmesi” bölümündeki mantıkla size artı puan olarak geri dönecektir. Üstelik tüm bunlar kendi reklamınızı yapmanız için 10 numara 5 yıldız fırsattırlar.

5 – Profesyonel Site Dışı SEO Stratejileri

.#. Önce Site İçi SEO: İlk başta sitenizin teknik alt yapısı yeterli bir seviyeye getirmeli, ürettiğiniz içerikleri kullanıcıya en iyi deneyimi yaşatacak ve aynı zamanda SEO kurallarına uyumlu hale getirmeli; daha sonra ise en önemli adım olan site dışı SEO çalışmaları yapılmalıdır. Site içi SEO ve site içi dışı SEO arasındaki fark şudur:

Site İçi SEO (On Page SEO) ve Site Dışı SEO (Off Page SEO) Çalışmalarının Farkı
Site İçi SEO (On Page SEO) ve Site Dışı SEO (Off Page SEO) Çalışmalarının Farkı

Site içi SEO çalışmaları bitirilmeden site dışı SEO yapılmamalıdır. Bu konuda, yine bu yazı gibi eşsiz bir rehberi okumak için “Site İçi SEO Nedir? Nasıl Yapılır? [Rehber]” adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

.#. Yeni Siteler Ne Yapmalı: Yeni sitelerde ilk 2-3 ay organik (arama motorlarından gelen) ziyaretçi sayınız artana kadar backlink almak yerine düzenli olarak içerik girin ve site içi SEO ayarlarını geliştirin.

İlle de bir bağlantı alacağım diyorsanız forum tanıtımları ile ziyaretçi çekmeyi düşünebilirsiniz. Unutmayın ki asıl yükselişler site içi SEO’yu tamamlayıp onu off page SEO ile destekleyince yaşanır.

Site İçi SEO ile Site Dışı SEO Birleşirse Güdümlü Roket Etkisi Yapar
Site İçi SEO ile Site Dışı SEO Birleşirse Güdümlü Roket Etkisi Yapar

.#. Doğal Yayılım İlkesi: Alınan bağlantıların çoğu doğal bir görünüm adına ana sayfaya alınmış olmalıdır. Ama kategori sayfaları ve doğrudan içerik sayfalarının da dış bağlantılarla güçlendirilmesi gerekir.

.#. Eğer backlink alacağınız sitenin alan adı (domain) kayıt tarihi sizin sitenizden eski ise alacağınız etki çok daha fazla olur.

.#. Özel ve Etkili Bir Teknik-1: Kendiniz, iştirak görünümlü başka bir site açıp oraya backlink basıp otoritesini arttırdıktan daha sonra kendini ana sitenize bağlantı çıkabilirsiniz. Hele hele footer tarzı bağlantılar alarak doğal görünümlü bir otorite patlaması yaşayabilirsiniz.

Doğal Görünümlü Özel Bir Site Dışı SEO ve Backlink Alma Tekniği
Doğal Görünümlü Özel Bir Site Dışı SEO ve Backlink Alma Tekniği

.#. Özel ve Etkili Bir Teknik-2: Sitenizdeki görselleri alıyor, kendinize ait olan başka bir sitede bu görseller aracılığıyla ana sitenizdeki o görsellerin olduğu sayfalara link çıkıyorsunuz.

Bu sayede bir sayfaya birden fazla kez link çıkma yani etkili bir çalışma yapma imkanınız doğuyor. Fakat bunu bir uzman yapmalıdır zira bu çok tehlikeli bir çalışmadır. Ufak bir yanlışınız hayati sonuçlara yol açabilir.

https://siteadi.com/photo/bilgisayar-mühendisliği-iş-imkanları
Pro İpucu: Görsel bağlantılarında bunun gibi abartmadan anahtar kelime geçirip hedef anahtar kelimelerde yükseliş sağlayabilirsiniz. 

Not: Robots.txt dosyasını düzenlemek suretiyle paravan sitenizdeki bu sayfaların sadece Google tarafından algılanmasını sağlamak suretiyle rakiplerinizin backlink sorgu araçlarında bunu görmemesini sağlayabilirsiniz.

.#. Anchor (Çapa) Metinler: Tıklanabilen bağlantı metinleridir. Bağlantı alırken, site dışı SEO yaparken aldığınız bağlantıların metinlerinin salt çoğunluğu URL şeklindeki çapa (anchor) metinleri olmalıdır. Anahtar kelimeler ve marka isimleri de zaman zaman kullanılabilir.

Backlink Alırken Kullanılan Çapa Metin (Anchor Text) Nedir?
Backlink Alırken Kullanılan Çapa Metin (Anchor Text) Nedir?

Kullanılan çapa (anchor) metin çeşitleri ise şunlardır:

Tam Bağlantılar: (https://www.technogezgin.com)
Çıplak Bağlantılar: (technogezgin.com)
Anahtar Kelimeler: (Hayata Dair Farklı Bakış Açıları)
Marka İsimleri: (Techno Gezgin)
Markalı Terimler: (Techno Gezgin Tarafından Hazırlanan Kariyer Yazıları)
Tıklama Tuzakları: (Sürprizler için tıklayın.)

Tam bağlantı metni şeklinde alınan backlink, alakalı tüm kelimelerde daha iyi sıralamalar elde etmenizi sağlar.
Anahtar kelimelere verilen çapa backlink ise, o anahtar kelime ve benzer kuyruklu versiyonlarında çok daha iyi sıralamalar elde etmenizi sağlar. Fakat aşırı kullanılması spamdır, zararlıdır.

.#. Kalıcı Bağlantıların Önemi: Eğer aldığınız backlinkler zamanla silinirse, siteniz kan (otorite) kaybından ötürü adım adım gerilere düşecektir. Bu sebeple düzenli olarak kontrol araçlarını kullanarak bağlantılarına göz atmanızda fayda olacaktır.

Backlink Ağı Oluşturmak DA ve PA Otorite Değerlerinizin Yükselmesini Sağlar
Backlink Ağı Oluşturmak DA ve PA Otorite Değerlerinizin Yükselmesini Sağlar

.#. A ve B Sınıfı IP Adresleri: Tanıtım yazısı alırken internet aleminde ender bulunan ve ücretleri pahallı olan A ve B class IP’lerden tanıtım yazısı almanız daha etkili olacaktır.

Eğer, yerel olarak hizmet veren bir firma iseniz olduğunuz ile ait A veya B class IP almak backlinkin etkisini daha da arttıracaktır.

Bir IP adresinin sınıfını nasıl tespit edeceğimize gelirsek; IP adresinin ilk numarası 1’den 127’ye kadar olanlar A sınıfı, 128’den 192’ye kadar olanlar B sınıfı, 192’den 224’e kadar olanlar C sınıfı IP adresleridir.

6- Disavow Aracı ile Kalitesiz Bağlantıları Reddetmek

Google Disavow Aracı; sitenize dışarıdan gelen kalitesiz veya saldırı niteliğindeki bağlantıları engellemek için kullanılan bir araçtır.

Google Disavow Aracı ile Kalitesiz ve Saldırı Niyeti Taşıyan Bağlantılar Engellenmelidir
Google Disavow Aracı ile Kalitesiz ve Saldırı Niyeti Taşıyan Bağlantılar Engellenmelidir

Google Disavow Aracı Nasıl Kullanılır: Bir .txt dosyasına reddetmek istediğiniz bağlantıları ekler ve Google arama konsolunda ilgili bölüme bu dosyayı yüklersiniz. Nasıl yapacağınıza dair bir örnek şu şekildedir:

# Sayfaları reddetmek için teker teker bağlantılar şu şekilde .txt dosyasına eklenir:
http://spam.example.com/stuff/comments.html
http://spam.example.com/stuff/paid-links.html

# Bir siteden gelen tüm bağlantıları reddetmek içinse şu yöntem kullanılır:
domain:spamexample.com

Spam skoru yüksek ve / veya otorite puanları düşük bağlantılar duruma göre reddedilebilirler.
+18, kumar, büyü gibi sektörlerden gelen bağlantılar eğer siz sektörünüzle alakalı değilse reddedilebilirler.
Küfür içeren çapa (anchor) metinlerle verilen bağlantılar jet hızıyla reddedilmelidir. Mesela;

Kalitesiz ve Saldırı Niteliğindeki Bağlantılar Google Disavow Aracı Kullanılarak Reddedilmelidir
Kalitesiz ve Saldırı Niteliğindeki Bağlantılar Google Disavow Aracı Kullanılarak Reddedilmelidir

Soru: Uygun olmayan ve sıkıntılı her bağlantıyı red etmemiz gerekir mi?

Ciddi sakatlıkları olmayan bağlantıları; 1-2 kusurundan ötürü reddetmeyiniz. Unutmayın ki; o backlinkler az da olsa size destek olurlar. Bu hataya düşüp ciddi sıralama kaybından ötürü; çok ciddi oranlarda hit kaybeden ve pişman olan bir ton insan da mevcuttur.

Soru: Backlink sorgu araçlarında görünüp de Google Arama Konsolunda görünmeyen backlinkler Google nezdinde yok hükmünde midir?

Hayır, değildir. Google her bağlantıyı Search Console’da göstermez. Eğer sitenize verilmiş illegal bağlantılar varsa reddetmemezlik yapmayın. Ama bağlantının henüz algılanmamış olma ihtimalini de es geçmeyin.

İnternette SEO çalışması yapan kimi kişilerin denk geldiğim açıklamalarına göre; bazı insanlar en az kendi yükselmeleri kadar başkalarını düşürmek için bütçe harcıyormuş. Devir kötü, kendinizi de kollamayı unutmayın. 🙂 Ayrıca zararlı iç ve dış bağlantılardan da kurtulun. Bu bağlantı tarzları şunlardır:

Zararlı Bağlantılar (Backlinkler) Nelerdir?
Zararlı Bağlantılar (Backlinkler) Nelerdir?

6- Tanıtım Yazısı Sıralamalarda Ana Yazıyı Geçti

Bu işlerde yeniyken yüksek ihtimalle bir dönem trollvari bir şekilde bu durumu yaşamışsınızdır. Otoriter, ünlü bir forumdan tanıtım yazısı şeklinde bir sayfanıza bağlantı çıkarsınız. Daha sonra bu sayfa; otoritesinden ötürü sonuçlarda sizin kendi sitenizden daha iyi bir sıralama alır. Siz de olanlara anlam veremezsiniz.

Sorunun Çözümü: Oldukça basittir, eğer böyle bir sorun yaşarsanız tanıtım yazısı paylaşımını yaptığınız forumda; o tanıtım yazısının olduğu sayfaya bağlantı veren bir konu daha açıyorsunuz. Google botları bu sayfayı taradıktan sonra 1-2 güne kalmadan sıralamalar normale dönmüş olur. Tabi siz de yüksek ihtimalle öncesine göre yükselmiş olacaksınız.

Site Dışı SEO Çalışmalarında Kullanılan Tanıtım Yazılarının Faydaları
Site Dışı SEO Çalışmalarında Kullanılan Tanıtım Yazılarının Faydaları

Site Dışı SEO: Backlink Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Soru: Site Dışı SEO çalışması yapmadan başarıya ulaşılabilir mi?

Düşük rekabetli ve düşük aranma hacimli kelime gruplarında backlink olmadan başarıya ulaşılabilir. Fakat bu tarz sayfalarda güzel sıralamalar almanın size aman aman bir getirisi yoktur.

Bu sebeple Site Dışı SEO çalışmaları açısından backlink olmazsa olmazdır. Backlink olmadan yüksek ziyaretçi getirme potansiyeli olan anahtar kelimelerde hızlı bir yükseliş yaşamak mümkün olmayacaktır. Backlink olmadan hedeflenen yükseliş açısından zayıf bir sonuç elde edilmesi olasıdır.

Soru: Site dışı SEO çalışmalarının doğal görünümde olması için nelere dikkat edilmelidir?

– Çalışmalarınızın her aşamasını zamana yaymak suretiyle sürdürmelisiniz.
– Farklı IP adresleri ve cihazlar kullanmalısınız. (Özellikle paravan internet sitesi işinde)
– Çalışmaları hiçbir program kullanmadan tamamen manuel bir şekilde gerçekleştirmelisiniz.
– Sektörünüze özel backlink stratejileri geliştirmelisiniz. Mesela backlink alırken sizinle benzer sektördeki sitelerin bağlantı aldığı sitelerden bağlantı almalısınız.
– Backlink alırken, yazıda uzunca açıkladığımız bağlantı çöplüğüne dönmüş sitelerden backlink almamak gibi faktörlere dikkat edilmelidir.

Örnek: Yakın zaman aralığında alınan fazla sayıdaki backlinkten sonra, bir süre sitenize bağlantı almamanız arama motorları nezdinde eski bağlantıların yapay olduğuna işaret edecektir.
Link İnşası (Backlink) Doğal Görünümle Yapıldığı Taktirde En Yüksek Faydayı Sağlar
Link İnşası (Backlink) Doğal Görünümle Yapıldığı Taktirde En Yüksek Faydayı Sağlar

Soru: En iyi içeriğe sunmama rağmen, üst sıralarda daha kalitesiz siteler ve içerikler yer alıyor. Bunun sebebi nedir? Bunları nasıl geçebilirim?

Böyle bir durumda yapmanız gereken şey içerikle oynamak değil, site otoritesini arttırmaktır. Peki otorite nasıl arttırılır?
– Marka adlı organik aranmayı arttırma
– Site dışı SEO ve backlink çalışmaları
– Düzenli direct ve sosyal medya ziyaretçileri (Mail listesi oluşturma, whatsapp grubu oluşturma, sosyal medya paylaşımları…)
– Hedef konuda daha fazla içerik üretip, iç linkleme yapmak
– Meta başlığının sonunda marka adını geçirmek

Soru: Sitemin Google Arama Konsolundaki tıklanma oranı ve ortalama konumu neden düşük? Bunu nasıl iyileştirebilirim?

Sitenizin arama sonuçlarındaki ortalama konumu düşükse tıklanma oranının da düşük olması son derece normaldir. Bu sebeple site dışı SEO (off page SEO) ve backlink çalışmalarına eğilmek gerekir. Ayrıca şunu de belirtmeliyim ki, 1 seneden kısa süredir açık olan sitelerin gerçekten çok az bir kısmı bu konularda iyi değerlere sahip olurlar. Ama SEO çalışmalarının bir bütün olduğunu ve tıpkı şu görseldeki gibi birbirleri ile bağlantılı olduğunu unutmayınız:
SEO Kriterleri (SEO Hocası)
SEO Kriterleri (SEO Hocası)

katmanlı (Öz sitenizin zarar görmesini engelleyen işlemler ile) kaliteli backlink hizmeti

Soru: Sidebarr / header / footer backlink nedir? Bunların site dışı SEO konusunda nasıl bir etkisi olur?

Sayfanın en alt bölümünden verilen bağlantılar footer, en üst bölümünden verilen bağlantılar header, kenar bileşeninden verilen bağlantılar sidebar türü bağlantılardır. Dolayısıyla bu iki tür bağlantı, bir sitedeki tüm sayfalardan bağlantı almış olmanızı sağlar. Bunlar ani şok etkisiyle yükseltme yaşatır fakat sağlıklı bir büyüme değildir. Kendinizle aynı sektörden bir site olmadıkça kullanmayınız.

Soru: Az bağlantı çıkılmış kaliteli bir siteden dofollow mu nofollow mu link almalıyım?

Tabi ki de dofollow olanı tercih etmelisiniz. Tabi sayfanın bağlantı bataklığına dönmemiş olması da önemlidir. Bu sayede site dışı SEO adına hem sayfa puanınız (pagerank) artacak hem de arama motorlarında daha iyi sonuçlar elde edeceksinizdir.

Soru: Dışarıya az sayıda bağlantı çıkılmış kaliteli bir siteden nofollow mu yoksa dışarıya çok sayıda bağlantı çıkılmış bir siteden dofollow türünde link mi almalıyım?

Tabi ki de az çıkışlı nofollow olanı tercih etmelisiniz. Sayfa puanınız link nofollow olduğu için artmaz ama bu durum Google sıralamalarında yükselmiş olmanızı sağlar.

Soru: Aynı içerikli bir siteden nofollow link mi yoksa farklı içerikli bir siteden dofollow link mi almalıyım?

Böyle bir ikilemde aynı içerikli siteden almak daha sağlıklı olacaktır. Belki sayfa puanınız değişmez ama Google’da daha hızlı yükselme yaşarsınız.

Bu yazıda bahsedilen unsurlar site dışı SEO (off page SEO) ile alakalıdır. Fakat başarılı olmak için dikkat edilmesi gereken site içi SEO, içerik üretimi, kullanıcı deneyimi gibi birçok faktör vardır. Tüm bunlar hakkında detaylı bilgi almak için “SEO Nedir? SEO Nasıl Yapılır? [Efsane Rehber]” konulu rehberimize göz atabilirsiniz.

yönlendirme bağlantı tıklamaları yaptırmak, ortaklık bağlantıları almak,

Technogezgin.com Bilgi
Site Dışı SEO nedir, nasıl yapılır” konulu yazımız hakkında eklemek istediklerinizi, sorularınızı ve (eğer varsa) yazıdaki yanlışları yorumlarda belirtebilirsiniz.

Bilgi güçtür, paylaştıkça büyür. Bu sebeple bu yazıyı da; yazının altındaki (logolu) paylaşım tuşlarını kullanarak gönül rahatlığı ile paylaşarak bize büyük bir iyilik yapabilirsiniz.

Ana Sayfa: 
https://www.technogezgin.com/
Hayata Dair Özgün ve Kaliteli Yazılarımız: 
https://www.technogezgin.com/blog/

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

13 Yorum

  1. backlink adına gayet açıklayıcı olmuş kendi sitemi geliştirken hergün yeni şeyler öğreniyorum sayaneizde teşekkürler

    1. Teşekkürler 🙂 Bu tarz geri dönüşler almak mutluluk verici. Yakın gelecekte SEO konulu içerikler paylaşmaya devam edeceğiz.

  2. – Sadece 1 hafta gibi kısa bir süre içerisinde bağlantı bataklığına dönmüş sitelerden onlarca backlink satmayı maharet sanan
    – Site dışı SEOyu sadece backlinkten ibaret sanıp markalaşma, yorum ve bilinirlik gibi diğer kanalları es geçen SEO’cu tayfaya okutulması gereken bir yazı olmuş. Tebrikler, elinize emeğinize sağlık 🙂

    1. Hocam, yaptığınız yorumdaki linki kaldırdım. Yazıda adeta bas bas bağırarak kendi konunuzla alakalı yerden bağlantı alın deniliyor, siz SEO yazımızdan SPAM bağlantı almaya çalışıyorsunuz 😀

  3. Hocam gayet güzel anlatmışsın. Gerçekten “Site Dışı SEO”yu kendimiz uğraşarak yapabilirmişiz para harcamadan.

  4. Cok güzel ve eğitici bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık. Bu yazıları okuyup uygulansa zaten iş biter gibi.

  5. Site dışı seo konusunda internet aleminde hazırlanmış gerçekten en kaliteli içerik diyebiliriz

  6. Site dışı SEO ve backlink konusunda güzel ve son derece yararlı bir paylaşım olmuş. Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu