Eğitim ve İş Dünyası

Üniversite Sınavına Hazırlık: Derece İsteyenlere Öneriler

Üniversite sınavına hazırlık sürecindeki adaylar için derece yapmış öğrencinin kaleminden her kesime hitap eden ama özellikle derece isteyenlere öneriler, gerçekten çok az yerde olan bilgiler, özel taktikler ve uyarılar işte bu sayfada!

Üniversite sınavına hazırlık senesi, hem öğrenciler hem de aileler için oldukça zor bir süreçtir. İyi bir üniversitede eğitim alıp güzel bir hayata sahip olmak ne yazık ki ter dökmeden, çaba göstermeden ve pek çok yönden fedakarlık yapmadan mümkün olmamaktadır. Kaldı ki en başarılı adayların bile sıkça yaptığı hatalar ve kişiyi batıran yaygın nice yanlış düşünce kalıbı bulunduğu için tüm süreci enine boyuna eline almakta büyük fayda var. Bu yazıda uzun yıllar araştırılarak geliştirilmiş, denenmiş ve başarı getirmiş olan en önemlisi de size hayal satmayan aynı zamanda sizin gözünüzü de korkutmayan özel bir bilgi ve taktik külliyatını paylaşacağız.

Profesyonel İpucu: Üniversite sınavında başarı sanıldığı gibi sadece çalışmak veya zeki olmak ile alakalı değildir. Biraz araştırma yapıldığı taktirde okul ortalaması iyi olup sınavda patlayan nice insanın olduğu görülebilir. Peki neden? İlk başta kulağa bir klişe gibi gelse de kişinin sağlığı, psikolojisi ve hatta şansı bile sınavdaki başarı durumunu doğrudan ve önemli ölçüde etkilemektedir. Yani en açık ifadeyle bugün alınacak kararlar sınavdaki başarıyı ve dolayısıyla üniversite hayatını, iş hayatını, hatta kişinin ömrünün geri kalanını etkileyeceği için ince elenip sık dokunmalıdır.
(Ayrıca Bakınız:
 En Doğru Kariyer Planlaması Nasıl Yapılır?)

Görsel: Üniversite Sınavı Geleceği Etkileyen Önemli Bir Dönüm Noktasıdır
Görsel: Üniversite Sınavı Önemli Bir Dönüm Noktasıdır

Üniversite Sınavına Hazırlık Sürecinde Sağlık

Modern yaşamın attığı en büyük kazık insanın doğal biyolojik yapısını bozmasıdır. Bu durum üniversite sınavına hazırlıkta dahil hayatı boyunca kişinin ayağına dolanmaktadır. Doğallığını kaybetmiş gıdalar, güneş yüzü görmeyen ve sorgulamayan teknolojik(!) nesil bunun doğal bir sonucu olarak sınavlarda düşük ortalamalara sahip olmaktadır. Oysaki sağlıklı yaşam silikon vadisi gibi teknoloji merkezlerinde ve Japonya gibi ülkelerde bir devlet politikası ciddiyetiyle sürdürülür. Bunlar zaman kaybı görülse de verimlilik artışı ile ciddi zaman tasarrufu sağlar.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

Beslenme: Kişi ne yerse odur, öyle ki bağışıklık sisteminin %70’i bile bağırsaklarda bulunur.
Uyku: Tekniğine uygun bir uyku biyolojik saati dengeleyerek başarıyı ciddi şekilde destekler. Gece geç saatlere dek çalışmak yakın vadeyi kurtarırken beyni öldürüp uzun vadeyi riske atar.
Bağımlılıklar: Beyindeki ödül mekanizmasını bozarak sahte tatmin hissiyle çalışmayı engeller.
Spor: Spor beyin ve bellek dostu çok güzel bir alışkanlık olup bilişsel yetenekleri de geliştirir.
B12 Vitamini ve Omega-3: Fotoğrafik hafızayı geliştirir, unutkanlık ve halsizlik riskini azaltır.
D Vitamini: Kış aylarında hasta olup vakit kaybetmemek için şarttır, güneşlenerek alınabilir.
(Uyarı: Bu bölümde belirtilen sağlık önerileri mutlaka bir uzman denetiminde uygulanmalıdır.)

Görsel: Sağlam Bir Fotoğrafik Hafızaya Sahip Olmanın Önemi :)
Görsel: Sağlam Bir Fotoğrafik Hafızaya Sahip Olmanın Önemi 🙂

Üniversite Sınavına Hazırlık Sürecinde Psikoloji

Bilgi: Üniversite sınavı ile ilgili moral bozucu olsa da mutlaka bilinmesi gereken bir takım gerçekler bulunmaktadır. Üniversiteye giriş sınavına katılım neredeyse her sene artmakta, değişen ülke & dünya şartları insanları çalışmaya sevk ettiği için öğrenci kalitesi de artmakta, bu durum daha eleyici sınav hazırlanması ihtiyacını doğurmakta, geleceğin meslekleri olarak tabir edilen alanlara talep ciddi şekilde artmakta ve bu belli bölümlerin sıralamalarını ciddi bir şekilde yükseltmektedir.
(Ayrıca Bakınız: Geleceğin Popüler Meslekleri Nelerdir?)

İdeal Stres: Sınav anında sağlam psikoloji en önemli silahtır çünkü sınav kaygısının asıl sebebi hedeflere ulaşamama ve rezil olma korkusudur. Sınav kaygısını yenmenin yolu da eğitim sistemi hakkındaki düşünceleri bir kenara koyup sürece adapte olmak, sapasağlam bir psikoloji inşa etmektir. Ayrıca vücut dili kişinin benliğini şekillendirdiği için bedensel olarak dik ve güçlü durularak, oturulan yer kaplanarak ve içten içe bir motivasyon konuşması yapılarak beyindeki düşünceler olumlu yönde değiştirilebilir ve stres çeşitli metotlarla dengelenebilir.
(Ayrıca Bakınız: Stresin Zararları Ve Stresle Başa Çıkma Yolları)

Görsel: Stres Başarı Eğrisi [Yerkes Dodson Kanunu]
Görsel: Stres Başarı Eğrisi [Yerkes Dodson Kanunu]

Kaybetme Korkusu: Hayvanlar arasında tırmanma yarışması düzenleniyormuş. Velhasıl yarışma başlamış, tüm izleyiciler ‘yapamazsınız’ diye tezahürat yapmaya başlamışlar. Yarışma bitince kazanan tek kişi ise sağır çıkmış. 🙂 Üniversite sınavı bir son değildir, aslında sadece hedefe ulaşmayı sağlayan bir araçtır. Dolayısıyla kazanan ve kaybeden tabirlerini kullanmak gerçeği yansıtmaz. Önemli olan kişinin hedefi için emek harcamasıdır. Bunun bilinciyle ilerleyip olumsuz duygu ve düşünceleri bir kenara koymak gerekir. Başarının ölçütü tamamen kişinin kendi hedefleri olup bu tamamen görecelidir ve herkes kendi kaderini elleriyle kendisi çizer.
(Ayrıca Bakınız: Kaderimiz Önceden Mi Yazıldı? [+18])

Görsel: Düşünce Tarzı Sınav Başarısını Doğrudan Etkiler
Görsel: Düşünce Tarzı Sınav Başarısını Doğrudan Etkiler

Gerçekçi Hedef: Varış yeri ve rotası belli olmayan gemiler fırtınalı havada alabora olurlar. Özellikle bahar aylarında hava ısınmaya başlayınca çoğunluk gibi ders çalışmayı bırakmamak adına bir hedef sahibi olmak çok önemlidir. Ancak bu hedef sırf gösteriş olsun veya bir takım büyüklerin gönülleri olsun diye değil; ömür boyu mutlu bir hayatın temellerini atabilmek için gerçekçi bir şekilde konulmalıdır ve kötü durumlara karşı mutlaka alternatifleri olmalıdır. Asla unutulmamalıdır ki yanlış şık 1 yıl, yanlış üniversite 2/4 yıl, yanlış meslek ise 40 yıl kaybettirir.
(Ayrıca Bakınız: En Doğru Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?)

Görsel: Üniversite Sınavına Hazırlıkta Temel Hedef Koyma Metodu
Görsel: Üniversite Sınavına Hazırlıkta Temel Hedef Koyma Metodu

Motivasyon ve Öz Disiplin: Öğrencilerin çoğunun senenin başında büyük bir aşkla başlayıp son aylarda ‘bitsin de kurtulayım’ moduna girmelerinin yegane sebebi motivasyon eksikliğidir. Çünkü motivasyon gelip geçicidir, disiplin bakidir. Disiplin, konfor alanından çıkılarak sürekli olarak işleri erteleme döngüsünün kırılmasını sağlar. Gerekirse ebeveynlerden destek alarak bedeli ne olursa olsun yapılan planlara sadık kalınmalıdır. Bıkıldığı takdirde gerekirse bir süre kitap kapağı bile açılmamalı, kısa bir zamanı kurtarma pahasına ileride uzun süreler sürünerek ders çalışmak zorunda kalınmamalıdır. Ayrıca kişinin çevresi de bu konuda kritik role sahiptir.

Görsel: Başarılı Olmak İçin Çevrede Olması Gereken İnsan Tipleri
Görsel: Başarılı Olmak İçin Çevrede Olması Gereken İnsan Tipleri

Eğlenen Ustalık: Başarılı olmak için bilgiye aç ve istekli olunmalı, bunun için sınava hazırlık süreci en azından ‘bir süreliğine katlanılması gereken bir şey’ olarak görülmelidir. Nitekim en açık ifadeyle 60 yıl köle olmaktansa 6 ay inek olmak daha akıllıcadır. Ancak yine de sürece ciddiliği bozmadan ama eğlenmesini zevk almasını bilerek yaklaşmak isabetli olacaktır. Hiç değilse sınavdan sonra üniversite hayatının güzellikleri veya başarılı olunması halinde alınacak ödüller düşünülerek tehlike çanlarının çalmaya başladığı dönemlerde motivasyon artırılabilir. Örneğin deneme çözme süreci oyunlarla bağdaştırılarak daha eğlenceli bir hale getirilebilir.

Sınava Hazırlık Sürecini Canınızı Sıkmadan Her Şeyden Zevk Almasını Bilerek Atlatabilirsiniz

Üniversite Sınavına Hazırlık Sürecinde Çalışma Tekniği

Profesyonel İpucu: İnsan her gün düzenli spor yaparsa harika bir vücuda sahip olabilir, düzenli çalışırsa çok para kazanabilir, derslerine düzenli bakarsa derece yapabilir ama yapmaz. Çünkü insan sabırsızdır ve her daim minimum çaba ile maksimum verimi araştırarak koca ömrü heba eder. Üniversite sınavına hazırlık sürecinde doğru teknik kişiye özel olup bu teknikler aranırken para kazanmak amacıyla gerçekleri adam akıllı anlatmayanlar yerine deneyimli öğretmenleri ve başarılı öğrencileri (ki sizi en iyi onlar anlarlar) referans almak akıllıca olacaktır.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Başarılı Olunur? [Başarının Sırrı])

✅ ÖSYM konuya dair genel formül ve kavram bilgisinin haricinde ezber yapmadan konunun mantığını öğrenmeyi, öğrenilen bilgiyi özgün ve yeni nesil sorularda çok boyutlu bir şekilde yorumlayarak gerçek hayatla bağdaştırmayı, bunları yaparken de hızlı ve dikkatli olmayı ister. TYT’de okuduğunu anlayarak yorumlayabilen ve bunları hızlı yapabilen öğrenciler başarılı olur. AYT’de ise teorik bilgi ve donanım gerektiren bir sınav olup çalışkan, dikkatli, sabırlı ve yorum yeteneği olan öğrenciler başarılı olur. Ancak her ikisi de birbirine bağlı olan sınavlardır. Temeli atmadan binayı inşa edemezsiniz. Elbette AYT daha zordur ve bu yüzden daha çok öne atar.

Görsel: TYT ve AYT Sınavları Arasındaki Fark :)
Görsel: TYT ve AYT Sınavları Arasındaki Fark 🙂

Çok çalışan değil akıllı çalışan başarılı olur. Bu sebeple sınava hazırlanırken ezber yapmak yerine konuları gerçek veya kurgusal bir mantığa oturtmak konuların daha kolay bir şekilde hatırlanmasını sağlayacaktır. Örneğin biyolojide kandaki molekülün hangi organlardan hangi sırayla geçtiğini ezberlemek yerine organların konumları, damarların gidişatı gibi şeyleri görsel olarak inceleyip mantık yürütmek veya mantık temelli kodlamalar yapmak öğrenilen bilgilerin hafızaya kolayca yer etmesini sağlayacaktır. Örneğin herbivor otçul, karnivor etçil, omnivorsa hepçildir. Herb İngilizce’de bitki demektir, omnivor ominigırtlak yani hepçil olarak kodlanabilir.
(Ayrıca Bakınız: En Hızlı Nasıl Yabancı Dil Öğrenilir?)

Görsel: Çok Çalışan Değil Akıllı Çalışan Başarır
Görsel: Çok Çalışan Değil Akıllı Çalışan Başarır

Önemli olan çalışma saati değil çalışmanın verimliliğidir. Benzer mantıkla olay çok sayıda soru çözmek değil, doğru kaynağı (tercihen sınav sorularının hazırlandığı MEB kaynaklarını) düzgünce ve eksiklerin de üzerine giderek taramaktır. Ayrıca derste öğrenilenlerin çok ciddi bir kısmı unutulmaktadır. Öğrenme piramidine göre öğrenilenleri hatırlama oranı, daha çok duyu organı çalıştırıldıkça ve en önemlisi kişi pasif konumdan aktif konuma geçtikçe artmaktadır. Bu sebeple öğrenilen şeyleri ilk 24 saatin içinde tekrar etmek, konu üzerine kafa yorup hayal kurmak ve mümkünse başkalarına anlatmak öğrenilenlerin hafızada kalıcılığını sağlayacaktır.

Görsel: Öğrenme Piramidi ve Hatırlama Oranları
Görsel: Öğrenme Piramidi ve Hatırlama Oranları

✅ Sabahları erken kalkmak, en zor işleri ilk başta yapmak, 45 dakikada bir ara vermek, planlı hareket etmek, dikkat dağıtıcılardan uzak durmak ve kendini ödüllendirmek çalışma verimini artıracaktır. Konuları bitirmenin en etkili yolu büyük hedefleri küçük parçalara ayırarak küçük parçalara odaklanmaktır. Ayrıca gidilecekse dershaneyi iyi seçmek, konuları bütün detaylarıyla öğrenmeye çalışmak, komik ve yaratıcı internet geyiği (miim) görselleri ile bilgileri eğlenerek öğrenmek, komik bir duruma düşmemek, bolca test pratiği yapmak, her dersin doğası farklı olduğu için her dersin kendine has çalışma tekniklerinin olduğunu da unutmamak gerekir.
(Ayrıca Bakınız: Yüksek Başarı İçin Hangi Derse Nasıl Çalışılır?)

Görsel: Sınava Hazırlanırken Test Çözmenin Faydaları
Görsel: Sınava Hazırlanırken Test Çözmenin Faydaları

✅ Yeni nesil sorularsa sadece ezberci değil, aynı zamanda bildiklerini kullanarak icat çıkaran öğrencileri seçmek amacıyla hazırlanmaktadır. Öğrencilerin farklı tür becerilerini aynı anda ölçmeyi hedefleyen bu sorular uzun paragrafları veya uzun işlem gereksinimleri ile öğrencileri oyalayan sorular, birbirine yakın şıkları ile kafa yakan sorular, günlük yaşamdan sorular, deney içeren sorular ve hatta troll sorular gibi oldukça farklı şekillerde hazırlanırlar. Bu sebeple yeni nesil sorular çözülerek ince nüansları fark etme ve zaman yönetimi becerileri kazanılmalıdır.
(Ayrıca Bakınız: En Etkili Zaman Yönetimi Teknikleri Nelerdir?)

Görsel: Birbirine Yakın Şıklı Olan Yeni Nesil Sorular
Görsel: Birbirine Yakın Şıklı Olan Yeni Nesil Sorular

✅ Mümkünse lisenin daha ilk yıllarında işleri sıkı tutmak, son sınıfta ertelenen konular son aylarda genellikle yetişmediği için okul sınavlarını küçümsemeden sınav bahanesiyle konulara çalışmak akıllıca olacaktır. Unutulmamalıdır ki sınav son bir ayda kazanılır. Sınavın yaklaştığı son aylarda salmış olan çoğunluğun aksine pes etmemek ancak limitleri de fazla zorlamamak, son yılların çıkmış sorularını çözüp güncel soru tarzına adapte olmak, yapılamayan sorularla nokta atışı eksikleri tamamlamak, bilinen konulara tekrar tekrar çalışmak yerine tespit edilen eksikleri tamamlamaya devam etmek, ülke geneli deneme sınavlarına katılmak ve deneme sınavlarında artan netlerle kendini motive etmek zamanla adeta bir yay gibi ileri fırlatacaktır.

Görsel: Deneme Sınavlarında Netler Neden Yükselmez?

Üniversite Sınavı Gününde Yapılması Önerilen Pratikler

Sınavda zihinsel fonksiyonların ideal düzeyde olması için sınavdan önceki gün iyice uyuyup dinlenmeniz (heyecandan uyuyamama endişeniz varsa akşam yemekte ayran içebilirsiniz) ve sınav sabahı sağlıklı bir kahvaltı yapmanız gerekir. Sabah kahvaltıda ise glisemik indeksi düşük olan yani tok tutan besinleri tüketmek ve kafein tüketimini abartmamak gerekir. Ama sınav sabahı olası yoğun trafik hesaba katılarak sınav yerine gidiş planı önceden yapılmalıdır. Son anda öğrenilen ufak bir bilgi bile sınavda fazladan soru yapmayı sağlayabilir fakat son anda yapılan çalışmalar genellikle sınav anındaki performanstan yiyeceği için önerilmemektedir.

Görsel: ÖSYM Logosundaki Gizli Mesaj :)
Görsel: ÖSYM Logosundaki Gizli Mesaj 🙂

Sınav anı yıl boyunca girilen deneme sınavlarına göre eşsiz bir deneyimdir çünkü işin içine psikoloji faktörü girmiştir. Çünkü dışarıda aileniz veya diğer sevenleriniz müjdeli haberinizi beklerken sizin orada cümle aleme rezil olma riskiniz bulunmaktadır. Bu sebeple sınav yerine gidilince yapılması gereken en önemli şey heyecanı yenmektir. Zaten podyuma gelirmiş gibi giyinenler olsun, dünyadan bihaber olanlar olsun, sınavı parçalamak için geldiği her halinden belli olanlar olsun çevredeki insanlar yeterince dikkatleri dağıtıcı olacaktır. Ancak karmaşık soruları çözebilmek yani sınavı en yüksek verimlilikle çözebilmek için sakin olabilmek şarttır.
(Ayrıca Bakınız: Stresin Zararları Ve Stresle Başa Çıkma Yolları)

Görsel: Karışık Sorularda Hiçbir Detay Atlanmamalıdır [Örnek]
Görsel: Karışık Sorularda Hiçbir Detay Atlanmamalıdır [Örnek]

Normalde yıl boyunca başarılı olup sınavda patlayanlar genellikle sınava haddinden çok anlam yükleyenlerdir. Bu sebeple sınav anında pes etmeden sakince hareket etmezseniz ÖSYM sizi ham yapabilir. 🙂 Zaten sınav; sınavı çözmekten daha fazlasıdır, adeta bir psikolojik savaştır. ÖSYM insanları psikolojik açıdan zorlamak için eleyici şıkkı başa koyma, zorlayıcı ve oyalayıcı soruları başa koyma, arka arkaya aynı doğru şıkları koyma gibi teknikleri kullanır. Şayet sınav zorsa herkese zordur, hatta çoğunluk pes edip çıkacağı için sınavın zor olması pes etmeyenler için krizi büyük bir fırsata çevirerek daha çok rakip eleyebilmek açısından daha avantajlıdır.

Görsel: Sınav Anında Gereksiz Detaylara Takılmayınız
Görsel: Sınav Anında Gereksiz Detaylara Takılmayınız

Sınavda testler yıl içerisinde alışılmış sırada çözülmeli, yeni çılgınlıklar denenmemeli, soruların cevaplarının mantığa yatması gerektiği göz ardı edilmemeli, benzer şıklar arasında ince nüans farklılıkları olduğu unutulmamalı, paragraf sorularında önce soru sonra paragraf okunmalı, hiçbir şey yapılamıyorsa bile şıklar tek tek soruda denenmeli, pür dikkat kesilerek sabırlı ve hızlı hareket edilmeli, zor sorular karşısında morali bozmamalı hatta sınavda belli başlı dersleri fullemek yerine sınav genelinde maksimum net yapmaya odaklanılmalı ve bunun için zaman yetmemesi gibi acil durumlarda yanlış şıklar elenerek kalanlardan mantıklı seçim yapılmalıdır.

Görsel: Üniversite Sınavında Yanlışlar Doğruları Götürdüğü İçin Şıkları Elenen Soruları Sallayabilirsiniz
Görsel: Üniversite Sınavında 4 Yanlış 1 Doğruyu Götürür

Üniversite Sınavından Sonra Yapılması Önerilen Pratikler

TYT bittikten sonra TYT ve AYT arasındaki sürede dinlenmek AYT performansı açısından çok önemlidir. Bu sürede başka insanlarla temas etmeden gözden ırak olmak olası moral bozucu istenmeyen anların yaşanmaması adına oldukça önemlidir. AYT bittikten sonra sınav sonuçları açıklanana kadarki zaman diliminde ise zaten bitmiş olan bir sınavı büyütüp ona kafa yormak yerine eğlenmek ve hayallerini gerçekleştirmeye odaklanmak isabetli olacaktır. Çünkü sınav sadece bir etikettir, asıl önemli olan üniversitede kişinin kendini ne kadar geliştirdiğidir. Ancak bu aralıkta üniversitelerin tanıtım günlerine katılmak faydalı ve zevkli bir deneyim olabilir.
(Ayrıca Bakınız: Üniversiteye Başlayanlara En İyi Tavsiyeler)

Görsel: Sınavdan Sonra Denilenler ve Alınan Notlar
Görsel: Sınavdan Sonra Denilenler ve Alınan Notlar

Sınavdan sonrada en kritik dönem tercih dönemidir. Çünkü tercih; ortaya koyduğunuz başarı ölçüsünce gelecek hayatınızı adeta kendi ellerinizle çizdiğiniz dönemdir. Tercihi alınan puana değil başarı sıralamasına göre yapmanız gerekir çünkü aynı sıralamayı getiren ortalama puan aralığı sınavın zorluğuna göre her yıl değişir. Öncelikli olan üniversitenin adı değil, bölümün uygunluğudur. Alakasız bölüm mutsuzluk ve işsizlik gibi riskleri bünyesinde barındırır. Bu riski almaktansa 1 sene mezuna kalmak veya çift ana dal, yan dal ve yatay geçiş gibi seçenekleri deneyebilirsiniz. Nitekim yanlış şık 1 yıl, yanlış üniversite 2/4 yıl, yanlış meslek 40 yıl kaybettirir.
(Ayrıca Bakınız: Üniversite Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

43 Yorum

  1. Ya sen nabtın böyle, üşenmedin mi hiç? Bu ne kadar uzun bir yazı, 3-4 yazıya bedel. Hakkın ödenmez, canavar gibisin canavar

  2. şaşırdım mı şaşırmadım muazzam yazı olmuş her yeriyle bir şeyler katacaktır tebrik ederim tekrardan…

  3. İnsanlar bence işin psikolojik boyutunu atlıyorlar.Sınavın psikolojik zorluğunu fark edip zihinsel olarak hazırlanmak yol aldırıyor. Yazın oturup uzunca hazırlamıştım ve sene içinde defalarca hatırlatmaya çalıştım kendime çok şükür güzel bir başarı aldım. Psikolojiye önem verin derim

    Güzel rehber olmuş, bu kısma detaylı ve güzelce değinmişsiniz. Başarılı 😀

    1. hocam çok teşekkür ederim
      gençler sınav psikolojisi çok önemli gerçekten, işin pik noktası diyebiliriz
      ilk 100 yapan adamla ile 3k yapan adamın farkı psikolojik hazırlıktır ve şanstır
      2-3k dan aşağısında bilgi eksikleri gibi faktörler de devreye girer tabi

  4. Hocam merhabalar 2020’de sınava gireceğim. Açıkçası tavsiyelerinizi çok beğendim gerçekten nokta atışı yerlere değinmişsiniz. Size birkaç sorum var. Siz sınav sürecinizde hangi markanın hangi vitamin/ omega 3 takviyelerini hangi sıklıkla kullandınız acaba ? Zaten sınav senemde yeterince masraf olacak takviyelerden bir tanesine falan düzenli devam etsem sence bu hangisi olmalı ?

    1. Asla iyi denemeleri en sona bırakmayın, çözülmüyor zira
      Yanlış hatırlamıyorsam TYT sosyalde 1 tarih, 1-2 din, 4-5 coğrafya yani 8 soru falan bilgiydi, kalanı yorumdu. Full çekmek gelen sorulara yani şansına kalmış ama sene boyu çözdüğün denemelere baka baka rahatlıkla +15 seviyesine gelmen lazım.
      sosyali bilmem ama her sene tyt’de mat ve tr’nin en az birisinden mutlaka vururlar, nadiren ikisinden birden vururlar ve bu olduğu zaman ortalık karışır baya 🙂
      sana tavsiyem sosyal hariç TYT’yi bir an evvel bitir, AYT asıl, asıl kaldıraç AYT’dir. sene sonuna doğru tekrar tyt döner PRATİK KASARSIN!
      Kaynaklara gelirsek her sene güncelleniyorlar ama ben bu sene 3D ve 3-4-5’i başarılı buldum. Bu sene daha da iyi kaynaklar çıkacaktır, güzelce tara, 2019’un sorularına bak, uygun olanı al.

  5. “konuyu özümseyerek çalışın” bu, bence sınavın anahtarı;her yerde de göremiyorum. güzel olmuş tebrikler.

  6. Teşekkürler hocam faydalı bir yazı olmuş. Yalnız zamanınız olursa yıl planlaması kısmını detaylandırabilirsiniz bence, yıllık plan yapanlar için çok faydalı bir kısım ve çok konuşulan bir konu değil. Youtubedaki hocalar genelde daha çok ilgi gördüğü için “Eylülde ne yapılmalı?” şeklinde video çekiyor mesela 🙂

    1. teşekkür ederiz. vakit bulunca ilgili düzenlemeleri yapacağım.
      youtube’deki hocalar genellikle fazla izlenme üzerine oynadığı için öyle videolar atıyorlar 😀

  7. Bu kadar uzun soluklu bir üniversiteye hazırlık yazısını ilk defa okuyorum. Bu sene mezun oldum ve üniversiteye yerleştim. Yazıda yer alan detayların neredeyse hepsi başımdan geçti ya da uygulamaya çalıştım. Üniversiteye hazırlananlar için harika bir içerik olmuş, tebrik ederim.

  8. HAYATIMDA YKS SÜRECİYLE İLGİLİ OKUDUĞUM EN FAYDALI İLK 3 YAZIDAN BİRİ DİYEBİLİRİM AĞZINIZA SAĞLIK

    1. Aslolan yayınların yeni ve eski nesil karışık (yani ÖSYM formatında) soru hazırlamasıdır. Bu sebeple 3-4-5 ve 3D’ye tek geçerim.

  9. 2019 YKS’de ilk 15 bin içine olan biri olarak beğendim kardeşim tebrikler. Ayrıca siteni de detaylıca gezdim çok güzel bir site yapmışsın. Bol şans.

  10. Gerçekten çok ciddi emek verilmiş hazırlayanın ellerine sağlık Allah razı olsun İnşallah bizlerde bu güzel tavsiyelerin hakkını verebiliriz .

    1. Teşekkürler, inşallah istediğiniz üniversitede istediğiniz bölümü kazanırsınız ve bunda bizlerin de bir payı olur 🙂

    1. Aslında yazıda yazıyorlar da ilk bakışta doğrudan fark edilmiyorlar. Burada tekrardan verelim biz de 🙂
      1- Sağlıklı ol, zihnin açık olmazsa ve yeterince pratik yapmazsan zorlanırsın.
      2- Soruları sakince oku, sakın ha mantıksal olarak denilenlerin dışına çıkma. (Çözümde özgün ol, çok boyutlu düşün ama denilenlerin dışına çıkma)
      3- Soruda verilenleri (saçma olsa da) esas alarak soruyu çöz. Asla soruda yarım verilen yargılardan BAŞKA ANLAMLARA ÇIKACAK YORUMLAR YAPMA! Soruda ne veriliyorsa o.
      4- Sınırsız tane yeni nesil soru türetilebilir, bu sebeple konu eksiği tamamla. Sonra da eski ve yeni nesil soru çöz bol bol.

  11. Mükemmel,tek kelimeyle mükemmel! Aklımdaki her şeye cevap buldum sanırım.Bu arada hangi üniversitenin bilgisayar mühendisliği bölümünde okuduğunuzu sorabilir miyim?

    1. Hacettepe Üniversitesinde okuyorum hocam. Sorunuz olursa buradan sorabilirsiniz. Ayrıca sitede ararsanız Hacettepe Bilgisayar Mühendisliği ile ilgili bir rehber bulabilirsiniz 🙂

      1. Sizce süre tutarak test çözülmeli mi? Öğretmenlerimiz sürekli bunu tavsiye ediyor ama emin olamıyorum.Bence en azından konuda belli bir seviyeye ulaşmadan süre tutarak çözmeye çalışmak mantıksız olur,sizce?

      2. Merhaba, ilk önce konu eksiklerinizi süratle tamamlayın. Belli bir düzeye ulaşınca mutlaka süre tutun ve pratik kazanmaya çalışın. Ama temeliniz yoksa ve konuların en azından %70’i hakkında bilgi sahibi değilseniz ilk önce eksiklerinizi tamamlayın, sonra ikisini birlikte götürürsünüz. (Aksi halde dediğiniz gibi mantıksız olur) Ayrıca hocalar genellikle tavsiyelerini dereceye girme adayı olarak gördükleri öğrencilere yönelik verirler bunu da göz önünde bulundurun.

      3. Gerçekten tebrikler, 2 sene sonra böyle bir yorum görmek oldukça şaşırttı ve mutlu etti 😀
        Can-ı gönülden tebrik ederim, hangi bölümü kazandınız acaba?

      4. Bilgisayar mühendisliği, tabi tercihler daha açıklanmadı ama %90 ihtimalle gelir diye düşünüyorum. Bölümle ilgili sorularımı da buradan size sorarım artık 😀

  12. Site gerçekten çok güzel; hipergamiden, üniversite sınavına kadar çok güzel bilgiler var. Teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu