Boş Zaman UğraşlarıHobi ve Eğlence

A’dan Z’ye Muhabbet Kuşu Bakımı Rehberi

Muhabbet kuşları hakkında genel bilgiler, muhabbet kuşu bakımı hakkında bilinmesi gerekenler (sağlık, beslenme, barınma, eğitim, sosyalleşme, oyun, egzersiz, temizlik, bakım, çiftleşme...) ve dikkat edilmesi gerekenler burada!

Bilimsel adı ‘melopsittacus undulatus‘ olan muhabbet kuşları papağan türüne bağlı olan evcil bir kuş türüdür. Ana vatanı olan Avustralya kıtasının kurak bölgelerinde ve zorlu koşullarında yaklaşık 5 milyon yıldır varlıklarını sürdüren bu kuşların tüyleri doğal habitatlarında genellikle parlak sarı ve yeşil tonlarda olsa da evcilleştirilmiş olanları beyaz, sarı, yeşil ve mavi gibi farklı renklere sahip olabilir. Yanaklarında mavi ile kanatlarında siyah çizgi veya desenler görülebilir. Kuyruğu genellikle ince ve koyu mavidir. Diğer kuş türlerine göre daha küçük olan muhabbet kuşları genellikle 18 ile 20 cm uzunluğunda olup ağırlıklarıysa 30 ile 40 gram arasında değişir.

Profesyonel İpucu: Muhabbet kuşları çarpıcı ve göz alıcı renkleri, büyüleyici cıvıl cıvıl sesleri ve kendine özgü neşeli karakterleri ile hayata canlılık katan canlılardır. Şirin tavırları, renkli görünümleri, cana yakın ve eğlenceli yapıları ile kendilerini sevdirmeyi başaran muhabbet kuşları, dünyanın pek çok bölgesinde evcil hayvan olarak popülerdir. Sahibiyle güçlü bağlar kuran, etkileşime girmekten keyif alan ve yaşam enerjisi veren bu zeki, arkadaş canlısı ve sosyal canlılar öte yandan hassas varlıklar olup, sağlıklı ve mutlu olmaları için bakımları büyük hassasiyet gerektirir.
(Ayrıca Bakınız: Sağlık Nedir? Sağlık Neden Önemlidir?)

Görsel: Doğal Ortamda Farklı Türlerden Muhabbet Kuşları
Görsel: Doğal Ortamda Farklı Türlerden Muhabbet Kuşları

Muhabbet Kuşu Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kuşları seven ve yol arkadaşı olarak kuş sahiplenmeyi isteyen herkes için hem bakım kolaylığı hem de sevecen yapıları sebebiyle muhabbet kuşları genellikle doğru bir seçimdir. Dünyanın birçok bölgesinde evcil hayvan olarak beslenen muhabbet kuşlarının ortalama yaşam süresi 5 ile 10 yıl arasında değişse de bakım ve yaşam koşullarının iyiliğine bağlı olarak 15-20 yıla dek ulaşan kuşlar bilinmektedir. Sahibine yaşam enerjisi veren bu sevimli canlılar, tabii ki en güzel şekilde bakılmayı hak ediyor. Bu yüzden yeni dostuna ayıracak yeterince zamanı olanların tek bir kuşu, bu konuda emin olmayanların bir çift muhabbet kuşu sahiplenmesi daha doğrudur.

Görsel: Bir Evcil Hayvan Olarak Muhabbet Kuşları
Görsel: Bir Evcil Hayvan Olarak Muhabbet Kuşları

1- Sağlık ve Hastalıklardan Korunma

Birçok kişinin severek beslediği muhabbet kuşlarının da tıpkı diğer evcil hayvanlar gibi bakım incelikleri bulunur. Sevgi dolu bir aile, temiz ve ferah bir yaşam alanı, ortalama sıcaklık, kaliteli besinler ve taze su, düzenli banyo, bol uyku, ev içinde özgürce uçabilme ve hareket edebilme, oyun ve eğlence muhabbet kuşları ile sağlıklı, mutlu ve uzun bir birliktelik sürdürebilmenin başlıca gereksinimleridir. Ayrıca muhabbet kuşları günde 10-12 saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Bunun çoğunluğu gece saatleri olsa da gündüzleri şekerleme yaparlar. Rutin kontrollerin yanı sıra hastalık belirtilerinin görülmesi halinde vakit kaybetmeden veterinere gitmek önemlidir.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

Görsel: Rutin Veteriner Kontrolüne Gelmiş Bir Muhabbet Kuşu
Görsel: Rutin Veteriner Kontrolüne Gelmiş Bir Muhabbet Kuşu
Profesyonel İpucu: Muhabbet kuşlarını düzenli olarak gözlemek ve genel sağlık durumunun takip edilmesi için rutin kontrollerini yaptırmak olası bir problemde erkenden tedaviye başlayarak sorunu kritik bir evreye gelmeden önlenmek adına önemlidir. Kanama, kusma, iştahsızlık, zayıflama, dışkı rengi ve kıvamında değişim, kabarık tüyler, sürekli uyuklama, halsizlik ve neşesizlik, kanatlarda titreme, burun akıntısı, hapşırma ve tüy dökme başlıca hastalık belirtileri olup; özellikle de ciddi belirtiler durumun çok ağırlaştığının veya tedavide geç kalındığının işaretidir.

Görsel: Hastalık Belirtileri Gösteren Bir Muhabbet Kuşu
Görsel: Hastalık Belirtileri Gösteren Bir Muhabbet Kuşu

2- Sağlıklı Beslenme

Muhabbet kuşları oldukça meraklı ve -deyim yerindeyse- boğazına düşkün canlılardır. Öyle ki gagasına sığabilecek her şeyi midesine indirebilecek potansiyeldedirler. Mesela sabah kahvaltı yaparken minik dostunuz kafesinin dışındaysa her an sofranıza misafir olabilir. Tabii sırf istiyor diye ‘tadımlıktan bir şey olmaz’ diyerek her şeyi vermemek gerekir. Doğal ortamlarında daha çok tohumlar ile beslenseler de muhabbet kuşları için uygun yiyecekler, yasaklanmış gıdalar, vitamin ve mineral takviyeleri gibi konularda bilinçli olmak, bu sevimli canlıların ihtiyaçlarının karşılanması ve uzun bir ömür sürmeleri için şarttır. Peki muhabbet kuşları nasıl beslenmelidir?

Görsel: Muhabbet Kuşlarının Tüketebileceği Besinlere Örnekler
Görsel: Muhabbet Kuşlarının Tüketebileceği Besinlere Örnekler

✅ Yem, tohum, sebze ve meyveler açısından zengin ve dengeli bir program uygulanmalıdır.
✅ Açık satılan yemler yerine kapalı paketlerde satılan özel vitaminli yemler tercih edilmelidir.
✅ Sebze ve meyveler güzelce yıkandıktan ve küçük parçalara ayrıldıktan sonra sunulmalıdır.
✅ Kuşun ulaşabileceği bir yerde daima temiz içme suyu tutulmalı ve her gün tazelenmelidir.
Peynir, balık, yumurta, et gibi besinler küçük parçalar halinde sınırlı miktarlarda verilebilir.
✅ Alkol, kafein, çikolata, avokado, soğan ile aşırı yağlı, şekerli ve tuzlu gıdalar verilmemelidir.
Mürekkep balığı kemiği (gaga taşı) ve kuş kumu kullanımı sindirim sağlığı için önemlidir.
Ballı çubuk kraker gibi besinler ile kuşu ödüllendirebilir veya tatlı iştahını bastırabilirsiniz.

Görsel: Muhabbet Kuşları İçin Beslenme Önerileri
Görsel: Muhabbet Kuşları İçin Beslenme Önerileri
Görsel: Muhabbet Kuşları İçin Sağlıklı Beslenme Alternatifleri
Görsel: Muhabbet Kuşları İçin Sağlıklı Beslenme Alternatifleri
Görsel: Muhabbet Kuşları İçin Sağlıklı Beslenme Alternatifleri
Görsel: Muhabbet Kuşları İçin Sağlıklı Beslenme Alternatifleri
Not: Muhabbet kuşu aşırı derece yem yiyor ve şişmanlıyorsa verilen yem miktarı azaltılmalı ve daha fazla meyve, sebze içeren bir diyet uygulanmalıdır. Bu sebeple kafes kuşlarının önlerinde devamlı gıda ve su bulundurulmasından ziyade, sabah akşam beslenmesinin pek çok bakımdan yararlı olacağı düşünülmektedir. Ayrıca kuşların diyetlerini aniden değiştirmek mide sorunlarına yol açabileceği için yem değişimi yaparken eski yemle yeni yemi adım adım karıştırmanın harici, uzman kontrolünde gaga taşı, kuş kumu ve vitamin/mineral takviyesi kullanımı önerilir.

Görsel: Muhabbet Kuşlarında Mürekkep Balığı Kemiği (Gaga Taşı) Kullanımı
Görsel: Muhabbet Kuşlarında Gaga Taşı Kullanımı

3- Barınma ve Yaşam Alanı

Bir muhabbet kuşu sahiplenildiği zaman, onun gereksinimlerine uygun olarak tasarlanmış bir yaşam alanı sunulmalıdır. Kafes tercih edilirken uyum sağlayan, sorun yaşatmayacak, kaliteli ve sağlıklı malzemelerden yapılmış ve (kuşun parmaklıklar arasına sıkışmaması için) ortalama 1,5 cm veya daha dar aralıklı olanları seçilmelidir. Camlar açıkken ve günün bazı bölümlerinde dışarıya salınmayan kuşların vakit geçireceği alan kendi evi olduğundan kuşun kendisini özgür hissetmesi, rahat bir şekilde hareket edebilmesi için kafes yeterince geniş olmalıdır. Temelde kuşun içinde rahatça dolaşabileceği, kanatlarını açabileceği ve çırpabileceği bir kafes yeterlidir.

Görsel: Muhabbet Kuşu Kafesi Tasarımı Örneği
Görsel: Muhabbet Kuşu Kafesi Tasarımı Örneği

Muhabbet kuşları soğuğa ve güneşe karşı oldukça narin oldukları için minik dostların kafesleri rüzgar almayan, kuru ve optimum sıcaklıktaki bir yerde konumlandırılmalıdır. Buna ek olarak, kuşun evinin iç dekoru da önem teşkil etmektedir. Yemlikler, tünekler, su kabı, gaga taşı, dallar, oyuncaklar, aynalar, süslemeler, yavru evi, çiftleşme evi gibi aksesuarlar kafesin hoş görünmesi ve kuşun konforlu bir ortamda barınması için gereklidir ancak bunlar güvenli malzemelerden yapılmış olmalıdır. Öte yandan kuşun tüylerinin eve dağılmaması adına kafesin altına özel tül geçirilmesi ve temizleme kolaylığı için tabanı çekmeceli kafeslerin kullanılması tavsiye edilir.

Görsel: Muhabbet Kuşu Kafesi Tasarımı Örneği
Görsel: Muhabbet Kuşu Kafesi Tasarımı Örneği

4- Eğitim ve Sosyalleşme

Muhabbet kuşları diğer tüm papağan türleri gibi topluluk halinde yaşamaktan ve kalabalıktan keyif alırlar. Muhabbet kuşları ilgi isteyen canlılar olup, ilgi görmeyince bunalıma girebilirler. Özellikle tek bakılan, gün içinde fazla yalnız kalan ve mutsuz muhabbet kuşları depresyona girerek kendi tüylerini yolabilirler. Bu sebeple yapılması gereken en önemli şey zaman zaman onlarla muhabbet ederek onlara sevgi ve ilgi göstermektir. Benzer mantıkla kuşun kafesinin evin en ücra, karanlık ve sessiz kalan bölgesine değil; en çok vakit geçirilen yerine konulması gerekir. Ayrıca sık sık kelime tekrarları yaparak muhabbet kuşlarını konuşturmak mümkündür.

Görsel: Muhabbet Kuşlarına Sevgi ve İlgi Gösterilmesi
Görsel: Muhabbet Kuşlarına Sevgi ve İlgi Gösterilmesi
Profesyonel İpucu: Muhabbet kuşlarını evcilleştirmek sabır ve ilgi gerektiren bir süreç olup bu süreçte kuşla sağlıklı bir bağ kurmak çok önemlidir. Evcilleştirme sürecinin en önemli adımı, kuşunuzun size güvenmesini sağlamaktır. Çünkü bu, ona zarar vermeyeceğinizi ve niyetinizin iyi olduğunu anlamasını sağlar. Elinizden yemek vermek, içten bir ses tonu kullanmak, dokunmak, okşamak, kafesten dışarı çıkarıp onlarla vakit geçirmek ve oyun oynamak evcil dostunuzla aranızdaki bağı güçlendirmeyi sağlayacaktır. Ayrıca yaşça daha büyük olan ve çift olarak bakılan muhabbet kuşlarını evcilleştirmek hem daha zordur hem de daha fazla vakit alır.

Görsel: Muhabbet Kuşlarında Evcilleşme ve Güven Belirtisi Örneği [Sahibinin Omzunda Durup Onu Öpmesi]
Görsel: Muhabbet Kuşlarında Evcilleşme ve Güven Belirtisi Örneği

5- Oyun ve Egzersiz

Muhabbet kuşları çok akıllı kuşlardır, fizyolojik olduğu kadar psikolojik ihtiyaçları da vardır. Bu süreçte beslenmenin yanı sıra kafes dışarısında geçirilen zaman da büyük önem taşımaktadır. Kafes dışında düzenli zihinsel ve fiziksel egzersizler yapılması kritik olup, muhabbet kuşlarını meşgul etmek için özel oyuncaklar ve aktiviteler de mevcuttur. Ayrıca, yeni bir ortama gelen bir muhabbet kuşunun kafeste durarak bulunduğu ortamı tanımasına ve aidiyet hissetmesine imkan yoktur. Çünkü muhabbet kuşları keşfettikçe bulundukları ortamı tanırlar. Bu sebeple bu kuşların egzersiz yapmalarını sağlamanın ideal yolu onları gözetim altında dışarı çıkarmaktır.

Görsel: Muhabbet Kuşlarının Bulundukları Ortamı Tanıma Süreci
Görsel: Muhabbet Kuşlarının Bulundukları Ortamı Tanıma Süreci
Görsel: Bulunduğu Ortama Aidiyet Hisseden Bir Muhabbet Kuşu
Görsel: Bulunduğu Ortama Aidiyet Hisseden Bir Muhabbet Kuşu

Muhabbet kuşları ister tek başlarına yaşasınlar isterse çift olarak aynı kafesi paylaşsınlar oyun oynamaya ve egzersiz yapmaya ihtiyaç duyarlar. Bu kuşun tembelleşmesini ve psikolojisinin bozulmasını önlemektedir. Bu nedenle onlar için keyifli oyuncakların olması ve her gün kafes dışı zaman tanınarak yeterince uçmalarının sağlanması önemlidir. Böylelikle hem eve alışacak hem de kendini evin bir üyesi gibi hissedecektir. Eve alıştıktan sonra da sizinle birlikte sofrada duracak, televizyon izlerken omzunuzda duracaktır. Yalnız kalmaktan hoşlanmayan muhabbet kuşları yalnız kaldıklarında oyuncaklarıyla vakit geçirerek evinde daha mutlu hissedebilirler.

Görsel: Muhabbet Kuşları İçin Üretilmiş Oyuncaklara Örnekler
Görsel: Muhabbet Kuşları İçin Üretilmiş Oyuncaklara Örnekler
Görsel: Zinciriyle Oynayan Bir Muhabbet Kuşu
Görsel: Zinciriyle Oynayan Bir Muhabbet Kuşu
Görsel: Oyuncaklarına Düşkün Bir Muhabbet Kuşu
Görsel: Oyuncaklarına Düşkün Bir Muhabbet Kuşu
Profesyonel İpucu: Seçilen oyuncakların kuşa zarar vermemelidir. Buna ek olarak; oyuncakların sayısı sınırlı olmalı, temiz tutulmalı ve kuşun ilgisini devam ettirmek için yer değiştirerek kullanılmalıdır. Evde yokken kuşun sıkılmaması içinde radyo veya televizyonu açık bırakmak (kuşlar özellikle şarkılarda ritim tutar), güneş ışığı ve diğer tehlikelerden korunaklı şekilde kafesi pencereye yakın bir yere koymak kuşun can sıkıntısına kapılmaması için etkili yollardır. Ayrıca muhabbet kuşlarının arada tatlı yaramazlıklar yapabileceklerini de göz ardı etmemekte fayda var. 🙂

Görsel: Muhabbet Kuşlarının Yaramazlıklarına Örnekler-1
Görsel: Muhabbet Kuşlarının Yaramazlıklarına Örnekler-1
Görsel: Muhabbet Kuşlarının Yaramazlıklarına Örnekler-2
Görsel: Muhabbet Kuşlarının Yaramazlıklarına Örnekler-2
Görsel: Muhabbet Kuşlarının Yaramazlıklarına Örnekler-3
Görsel: Muhabbet Kuşlarının Yaramazlıklarına Örnekler-3
Görsel: Muhabbet Kuşlarının Yaramazlıklarına Örnekler-4
Görsel: Muhabbet Kuşlarının Yaramazlıklarına Örnekler-4
Görsel: Muhabbet Kuşlarının Yaramazlıklarına Örnekler-5
Görsel: Muhabbet Kuşlarının Yaramazlıklarına Örnekler-5

6- Temizlik ve Bakım

Muhabbet kuşlarının mutlu hissetmesi ve hastalık kapmaması adına temizlik ve kişisel bakım rutinleri oldukça önemli olup, bunların kusursuz bir şekilde ve minik dostlarımızı korkutmadan sürdürülmesi için birkaç unsura dikkat edilmesi gerekmektedir. Evcil hayvan sahibi olmanın ve onların bakımlarıyla uğraşmanın sorumluluk sahibi biri olmayı gerektirdiği unutulmamalıdır.

📌 Tüyler: Muhabbet kuşlarının tüy sağlığı, sağlık durumlarının bir göstergesidir. Muhabbet kuşları tüylerini düzenli olarak temizlerler ancak kuşların tüylerini nazikçe fırçalayarak masaj yapmak ve özellikle tüy dökme dönemlerinde bu konuda ekstra hassasiyet göstermek gerekir.

Görsel: Kendi Tüy Temizlik ve Bakımını Yapan Muhabbet Kuşu
Görsel: Kendi Tüy Temizlik ve Bakımını Yapan Muhabbet Kuşu

📌 Yaşam Alanı: Temiz ve düzenli bir yaşam alanı, muhabbet kuşlarının sağlıklı kalmasının temelidir. Bu yüzden her gün düzenli olarak kuşların suyu ve yemi tazelenmeli, yem kabukları üflenmeli ve sulukları temizlenmelidir. Kafes, oyuncak ve diğer aksesuarların temizlenmesi ile tüneklerin zımparalanması gibi detaylı temizlik işlemleriyse haftada bir kez yapılmalıdır. Ayrıca kafesin dibine koyulan ızgaralarla kağıt/mendil gibi kafes altlıkları temizliği kolaylaştıracaktır.

📌 Banyo: Muhabbet kuşları yıkanmayı sever fakat onlara özel bir alan oluşturulması gerekir. Muhabbet kuşlarına özel kuş banyo küvetleri tercih edilebilir veya musluk altında küçük bir yıkanma alanı oluşturulabilir. Muhabbet kuşlarına kışın ılık suda seyrek olarak, yazın musluk suyu sıcaklığında sık sık banyo yaptırılabilir ancak şampuan ve sabun kullanımı sakıncalıdır.

Görsel: Kendi Banyosunu Yapan Muhabbet Kuşu
Görsel: Kendi Banyosunu Yapan Muhabbet Kuşu

📌 Güneşlenme: Güneş ışığına maruz kalmak, muhabbet kuşları için farklı açılardan faydalar sağladığı ama fazlası riskli olabileceği için muhabbet kuşlarının özellikle yaz aylarında günde 15-30 dakika güvenli ve kontrollü şekilde doğrudan güneş ışığına maruz kalmaları gerekir.

📌 Gaga ve Tırnaklar: Muhabbet kuşunun gaga ve tırnakları düzenli olarak kontrol edilmeli ve gerekirse bakımı yapılmalıdır. Buralardaki çatlaklar ve pullanmalar gibi anormallikler sorun olduğunun göstergesidir. Kafeste bulunan gaga taşı ile ağaç dalından (veya kumlu) tünekler onların uzayan gaga ve tırnaklarını aşındırmak için yeterli olsa da tırnakların belirli aralıklarla kesilmesi gerekebilir fakat bu kuşun yapısının narin olduğu unutulmadan nazikçe yapılmalıdır.

Görsel: Muhabbet Kuşları İçin Doğal Tahta Tünek Kullanımının Önemi
Görsel: Kuşlar İçin Doğal Tahta Tünek Kullanımının Önemi

7- Üreme ve Çocuk Bakımı

Muhabbet kuşları çiftleşmek istediklerinde şarkı söyleme, yemek paylaşımı, hediye sunma ve fiziksel yakınlaşma gibi yollarla eşlerine sürekli kur yaparlar. Bebek muhabbet kuşları tüysüz doğdukları için görme yetileri bir süre gelişmez. Bu sebeple nem, soğuk ve ışık gibi faktörlere karşı savunmasız oldukları unutulmadan; gelişimlerinin sağlanması için korunaklı, sıcak, kuru ve karanlık bir alanda barındırılmaları önemlidir. Ebeveyn kuşlar ilk etapta yavrularının tüm ihtiyaçlarını karşıladıkları için yapılacak en doğru şey ebeveynlerin gereksinimleri sağlayarak yavruların gelişimlerinin normal bir seyirde olduğunu kontrol etmek için çok iyi bir gözlemci olmaktır. Ayrıca yumurtalara dokunulmamalıdır, yoksa kırılır ve yavru kuşlar zarar görebilir.

Görsel: Yavru Muhabbet Kuşunu Ebeveynlerinin Beslenmesi
Görsel: Yavru Muhabbet Kuşunu Ebeveynlerinin Beslenmesi

Muhabbet Kuşu Bakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Muhabbet kuşu sahiplenmek, ona ömür boyu bakım ve sevgi sağlama taahhüdü gerektirir; bu yüzden şayet bu sorumluluğu yerine getiremeyecekseniz, lütfen sahiplenmeyiniz. Zaten bu kuşlar hassas canlılar oldukları için bakımlarında büyük bir özen gösterilmesi gerekir. Öyle ki güneşe, soğuğa ve rüzgara maruz kalırlarsa kolayca hasta olabilir; evde uzun süre tek başına bırakılırsa depresyona girebilir, sıcakta serinletmek için balkonda kafesle tek başına bırakılırsa diğer canlıların saldırısına uğrayabilir, bakımı yapılmazsa tırnakları halı ve perdelere takılabilir, dışarıdan getirilen dezenfekte edilmemiş her türlü ürün sebebiyle hasta olabilirler. Ayrıca bu kuşların stres altında olduklarının en önemli göstergesi anormal şekilde tüy dökmeleridir.

Görsel: Stresli Olan veya Tüy Dökme Mevsimine Girmiş Bir Muhabbet Kuşu
Görsel: Stresli Olan veya Tüy Dökme Mevsimine Girmiş Bir Kuş
Uyarı: Kendinden daha büyük canlılar, yabancı kuşlar, kesici nesneler, açık camlar, cam ve aynalar (çarpma riski), oda spreyleri, böcek ilaçları, sigara içilmesi, elektrik prizleri ve kablolar, soba ve tencere gibi sıcak nesneler, teflon tavalar, dar sıkışma alanları, yüksek ses, rüzgar, aşırı sıcak ve soğuk, piller, tül ve perdeler, bazı bitkiler, derin bardaklar ve kaplar, mutfak ve banyo muhabbet kuşları için evdeki başlıca tehlikeler olup, muhabbet kuşlarının kafes dışı zamanlarında eğlenmeleri, oyun oynamaları ve uçmaları için güvenli bir ortam sağlanmalıdır. Yeni bir ortamda ilk uçma denemelerinde duvara veya tavana çarpabilecekleri için dikkat olunmalıdır.

Görsel: Muhabbet Kuşlar İçin Evdeki Tehlikelere Örnekler
Görsel: Muhabbet Kuşlar İçin Evdeki Tehlikelere Örnekler

Muhabbet kuşlarının diğer kuş veya hayvan türleriyle aynı ortam içerisinde veya aynı kafeste barındırılmaları ölüm ve yaralanmalar meydana gelebileceği için kesinlikle önerilmez. Ayrıca muhabbet kuşları oldukça sosyal ve zeki canlılar olmalarına rağmen kuyruğuna dokunulması, ayaklarına temas edilmesi, kafesine dışarıdan parmak sokulması, kıskandırılması, zorla kafese sokulması ve özgürlüğünün kısıtlanması gibi belirli davranışlara ve durumlara karşı oldukça hassas olabilirler. Muhabbet kuşlarında ceren (gaga üzerindeki renkli kısım) rengine bakılarak cinsiyet; boyundaki beneklere, göz halkasına ve genel duruma bakılarak yaş tayini yapılabilir. En önemlisi, doğru bir bakım ile minik dostunuz sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam sürebilir.

Görsel: Kafesinin Dışarısında Dinlenen Muhabbet Kuşu
Görsel: Kafesinin Dışarısında Dinlenen Muhabbet Kuşu
Yasal Uyarı: İnternet sitemizdeki sağlıklı yaşam, stil ve kişisel bakım alanlarıyla ilgili içerikler güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi verme amacıyla yazılmıştır. Sunulan bilgiler genel kabul gören standartlara dayansa da, yazılar yayınlandıktan sonra zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Bunlar hiçbir zaman uzman teşhisinin yerini tutmaz ve tıbbi tavsiye veya reçete niteliği taşımaz hatta farklı bünyelerde farklı etkiler gösterebilir. Bu yüzden yazanları uygulamadan önce detaylı bir şekilde araştırmanızı ve konuyla ilgili bir uzmandan destek almanızı önerir, yazanları uygulamanın sorumluluğunuzda olduğunu önemle hatırlatırız.
(Ayrıca Bakınız: Tıbbi Sorumluluk Feragatnamesi)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu