Sağlıklı Yaşam

Detoks Nedir? Detoks Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Detoks nedir, neden detoks yapılır, canlıların doğal detoks sistemleri ne işe yarar ve nasıl çalışır, detoks nasıl yapılır, en iyi detoks yöntemleri nelerdir ve detoks yapmanın faydaları gibi soruların cevapları ile özel bilgiler bu yazıda!

📌 Detoks Nedir (Detoksifikasyon): Canlı vücudu için zararlı olan toksik maddelerin fizyolojik veya tıbbi olarak nötrleştirilmesi ve uzaklaştırılması için uygulanan kısa süreli müdahalelerdir. Detoks günümüzde popülerleşen bir kavram olsa da yüzyıllardır geleneksel Hint (ayurvedik) ve Çin tıbbında tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Canlıların vücutları özellikle gece ve sabahın erken saatlerinde zehirleri etkisizleştirerek doğal yollardan kendilerini arındırsa da toksinlerin artmasıyla ve yaşlanmanın hızlanmasıyla birlikte hayati organlara ciddi yük binebilmektedir.

Profesyonel İpucu: Toksinler, etkisi toksinin türüne ve miktarına bağlı olmak üzere canlıların yaşam kalitelerini düşürür ve onları adım adım zehirleyerek öldürürler. Detoks ise zararlı maddeler yüzünden organlara binen yükü azaltıp zindeliği artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, erken yaşlanmayı engeller, vücuttaki bozulmaları (1) engeller ve sistem fonksiyonlarının daha sağlıklı olmasını sağlar. Yani detoks her ne kadar zayıflamak için kullanılsa da detoksun asıl amacı sağlıklı bir yaşamdır.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

Görsel: Doğal Çevrede ve Canlılarda Toksin Birikimi
Görsel: Doğal Çevrede ve Canlılarda Toksin Birikimi

Toksinlerin Zararları Nelerdir? Neden Detoks Yapılır?

Modern çağda en popüler olan toksinler hormon bozucular, ağır metaller, radyasyon, zararlı suni kimyasallar ve genetik bozuculardır. Bunların yani sıra vücutta doğal olarak gerçekleşen reaksiyonlarda açığa çıkan atıklar; hazır gıdalardaki kimyasallar, koruyucular, ilaç kalıntıları, hormon bozucular; zararlı maddeler (alkol, sigara, uyuşturucu vb.), bağırsak yapısının hasar görmesiyle bakteri ve toksinlerin sebep olduğu antijen+antikor bileşenleri zararlı maddeler arasındadır. (1) Günümüzde havada (2), en masum besin olan suda (3) ve tarım ürünlerinde dahi toksinler bulunabilmektedir. (4) Üstelik bunların bazıları vücutta da çoğalabilmektedir. (5)
(Ayrıca Bakınız: Tarım İlaçlarının Zararları ve Sağlığa Etkileri [Pestisit])

Toksinler halının tozları yutup içinde biriktirmesi gibi vücutta birikerek şu sorunlara yol açar:
• Vücutta toksin birikimi olan bölgelerde sebebi açıklanamayan ağrılar ortaya çıkabilir.
• Toksinler stres, endişe, kaygı ve anksiyete başta çeşitli ruhsal problemlere yol açabilirler.
• Toksinler metabolik bozulmalara ve hatta genetik yapının değişmesine yol açabilirler.
• Sindirim sistemi problemleri (şişkinlik, hazımsızlık, gaz, kabızlık, kilo alımı vb.) oluşabilir.
• Yüksek miktarda toksine maruz kalınması vücutta iflasa ve ölüme bile yol açabilir. (1)
• Toksinler uyku düzensizliği, kronik yorgunluk ve sinir sistemi sorunlarına yol açabilir.
(Ayrıca Bakınız: Kronik Yorgunluk Nedir? [Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi])

Görsel: Toksin Biriminin ve Detoks İhtiyacının Belirtileri Nelerdir?
Görsel: Toksin Biriminin ve Detoks İhtiyacının Belirtileri Nelerdir?
Profesyonel İpucu: Uzman kontrolünde detoks yapmak geçtiğimiz yüzyılda anormal şekilde artan çevresel kirlilik, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, pek çok insanın tercih ettiği sağlıksız ve toksin deposu ürünlerin sayısının anormal şekilde artmış olması (aslında durum o kadar ciddidir ki yapılan çalışmalarda yeni doğan bebeklerin daha anne karnında çeşitli toksinlere maruz kaldığı görülmüştür) (1) (2), hareketsiz yaşam vb. sebeplerle elzem hale gelmeye başlamıştır. Zaten detoks pek çok sağlık probleminin hafifletilmesinde ve çözümünde tercih edilmektedir.

Detoks Yapmanın Faydaları Nelerdir?

✅ Detoks yapmak vücudu zararlı bileşenlerden arındırarak sağlıklı yaşamayı destekler.
✅ Detoks yapmak bağışıklık sistemini güçlendirir, inflamasyonu azaltır, dolaşımı destekler.
✅ Detoks yapmak vücuttaki bozulmaları engeller ve sistemlerin fonksiyonlarını iyileştirir.
✅ Detoks yapmak zihnin berraklaşmasını ve beynin yüksek kapasite ile çalışmasını sağlar.
✅ Detoks yapmak enerjik hissetmeyi, kilo vermeyi ve daha kaliteli bir uyku almayı sağlar.
✅ Detoks vücut sistemlerinin çalışma hızını normale döndürüp yaşlanma karşıtı etki sağlar.
✅ Detoks yapmak cilde parlak ve sağlıklı bir görünüm katar, ayrıca saçları da güçlendirir.

Görsel: Detoks Yapmanın Faydaları Nelerdir?
Görsel: Detoks Yapmanın Faydaları Nelerdir?
Not: Kronik yorgunluk, zihinsel karmaşa, uykusuzluk ve hazımsızlık gibi sorunlar yaşayanlar ile sağlıksız bir yaşam tarzı olanlar detokstan fayda görebilirler. Ancak yetersiz beslenenler, ciddi kronik rahatsızlığı olanlar ve bağışıklık yetmezliği olanlar gibi riskli grupta olanlar detoks yapmamalıdır. Kısa süreli detoks uygulamalarının mucize yaratmadığı unutulmamalıdır. Nitekim istenen asıl arınmayı hayat tarzını değiştirmek sağlayacaktır (egzersiz, beslenme, kötü alışkanlıklardan kurtulma vb.).
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

Canlıların Detoks Sistemleri Nasıl Çalışır?

Canlı vücutlarının da olumsuz çevre koşullarının etkisini en aza indirmek amacıyla çalışan gelişmiş bir detoks sistemleri bulunmaktadır. Canlı vücutlarının ana detoksifikasyon organı karaciğer olduğu için vücudun toksinleri uzaklaştırma kabiliyeti büyük oranda karaciğere bağlıdır çünkü karaciğerde toksinler yağda çözünür durumdan suda çözünür duruma çevrilir. Ancak cilt çevredeki toksinleri bloke ederek; karaciğer, bağırsaklar, lenf sistemi ve böbrekler ise dolaşım sistemindeki toksin maddeleri dışarı atarak ve bunların haricinde çeşitli organ ve yapılar da farklı yollarla detoksifikasyon işlemini gerçekleştirmekte veya desteklemektedir.

Görsel: Canlı Vücutlarının Doğal Detoksifikasyon Mekanizması
Görsel: Canlı Vücutlarının Doğal Detoksifikasyon Mekanizması

Faz-1: Yağda çözünen toksinlerin enzimatik yollarla parçalanarak ara ürün haline dönüştürüldüğü basamaktır. 50’den fazla enzim içeren bir sistem olduğu için CYP450 enzim sistemi olarak da bilinir. Faz-1’de meydana gelen ara ürünler faz-2 basamağına gider. Ancak bu ara ürünlerin büyük bir bölümü orijinal toksinlerden daha reaktif, toksik ve zararlıdır. Faz-1 mekanizmasının bozulması toksinlerin yağ dokuda birikmesine ve zarar vermesine yol açar.

Faz-2: Faz-1 basamağından gelen toksin ara ürünlerinin vücut tarafından daha kolay atılabilir suda çözünen ürünler haline dönüştürüldüğü basamaktır. Faz-2 basamağı sayesinde toksinler idrar, safra, ter vb. ile atılabilir hale dönüşürler. Faz-2 basamağı glutatyon konjugasyonu, metilasyon, sülfasyon, asetilasyon, glukuronizasyon gibi işlemleri içermektedir. Faz-1 mekanizmasının bozulması kanda anormal şekilde aşırı toksik madde birikimine yol açar. Ayrıca toksinlerin vücuttan doğrudan atılması ise faz-3 aşaması olarak bilinmektedir.
(Ayrıca Bakınız: Glutatyon Nedir? Faydaları Nelerdir? Nelerde Bulunur?)

Görsel: Karaciğerin Doğal Detoksifikasyon Fazları
Görsel: Karaciğerin Doğal Detoksifikasyon Fazları
Uyarı: Detoksifikasyon dengesi bozulursa veya yetersiz kalırsa vücutta toksin birikimi başlar. Vücut toksinleri idrar, dışkı, safra ve ter gibi yöntemlerle atmaya çalışsa da toksinlerin suda çözünür halde olmaları gerekmektedir (ki çoğu yağda çözünür maddelerdir). Aksi taktirde toksinler yağca ve enzimce zengin beyin ile hücre zarı gibi dokularda birikip zararlara yol açacaktır. Ayrıca detoks bilinçlice yapılması gereken bir işlemdir olup hangi fazın destekleneceği çok önemlidir.

En İyi Detoks Yöntemleri ve Faydaları Nelerdir?

1- Vücudun Detoks Sistemini Desteklemek (Şelasyon)

Şelasyon tedavisi, vücutta biriken toksinlerin kuvvetle bağlanarak bağırsaklardan emilmesinin engellenmesine ve vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olan bir tekniktir. Şelasyonda damar yoluyla EDTA (etilen diamin tetra asetik asit), B ve C grubu vitaminleri, magnezyum ve çinko gibi mineraller verilir. Uygulama haftada 2 defa yapılır ve bu işlem ortalama 2- 3 saat sürer. Bu uygulama ile ağır ve zehirli metallerin büyük bir bölümü vücuttan atılabilir. Şelasyon tedavisi zararlı toksik metalleri vücuttan atmanın en hızlı ve en etkili yoludur. Ayrıca şelasyon işlemleri hem ağızdan hem de fitil yoluyla yapılabilir.

Görsel: Detoks Amaçlı Şelasyon Uygulaması
Görsel: Detoks Amaçlı Şelasyon Uygulaması
Uyarı: Bilinçsizce şelasyon yapılması daha çok toksik ara ürün oluşumuna sebep olabilir. Toksik ara ürünlerin zararını en aza indirmek için de vücutta yeterli miktarda antioksidan bulunması önem taşımaktadır. Faz-1’in yavaş olması yağ dokuda; faz-2’nin yavaş olması kanda toksin birikimine sebep olacağı için uzman kontrolünde faz-1’i hızlandırıp; faz-2’ye destek verip bakım yapmak mantıklıdır. Bu sebeple şelasyon işlemi tetkikler yapılarak ve uzman kontrolünde yapılmalıdır.

2- Doğal Detoks Yöntemlerini Kullanmak

Toksin Alımının Azaltılması: Herhangi bir detoks programının ilk adımı daha fazla toksinin vücuda girmesini önlemektir. Bu sebeple hem çevresel koşulların vücuda olumsuz etkilerini azaltmak hem de vücudun kendi temizlik mekanizmalarını desteklemek için toksin alımının olabildiğince azaltılması oldukça önemlidir, aksi taktirde gösterilen çabalar boşuna olacaktır.

Detoks Sistemlerinin Desteklenmesi: Vücudun toksinlerden kurtulabilmesi için karaciğerin yanı sıra detoksta görevli olan tüm organların ve dokuların sağlıklı olmaları ve birbirileri ile uyum içerisinde çalışmaları büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple böbreklerdeki süzülme işlemini desteklemek için yeterli ve sağlıklı sıvı tüketimi; deride terleme yoluyla toksinlerin atılmasını desteklemek için egzersiz, masaj, hamam ve sauna (1); bağırsakları desteklemek için yeterli lif ve antioksidan tüketimi; gerek duyulması halinde de kalın bağırsakların lavman veya müshille temizlenmesi pek çok uzmanın önerisidir.

Görsel: Doğal Yollarla Vücudun Detoksuna Nasıl Yardımcı Olunur?
Görsel: Doğal Yollarla Vücudun Detoksuna Nasıl Yardımcı Olunur?

3- Aralıklı Açlık Tedavisi Uygulamak (Oruç)

Aralıklı oruç 24 saat içerisinde kahvaltı ve akşam yemeği olmak üzere 2 öğünden oluşan özel beslenme şeklidir. Gün içerisinde 16 saat yemek yemeden ve ardından tekrar 8 saat yemek yemeden geçirilmektedir. Bilim insanları hayvanlara normalde tükettiği besinin sadece %70’ini vermenin hayvanın ömrünü %20-30 arttırdığını gözlemlemiş ve buna sebep olan geni tespit etmişlerdir. (1) Aslında vücut açken metabolik atıkları imha etmekte ve hastalıklı hücreleri yok etmektedir. Bu sebeple aralıklı beslenme (veya oruç) pek çok kişinin ve uzmanın favorisidir.

Profesyonel İpucu: Aralıklı açlık tamamen aç kalmak demek değildir. Bu uygulama esnasında beslenme dönemlerinde vücudun sağlıklı besin (vitamin, mineral, lif, protein vb.) ve su ihtiyacının karşılanması önemlidir. Bunu ilk kez uygulayanların, uyum sağlayabilmeleri için açlık zamanını kademeli artırması önerilir. Ayrıca 16 saatlik açlığın içine uyku saatleri dahil olup açlık aralığında dinlerdeki orucun aksine su, şekersiz çay, sade kahve, sade soda gibi kalorisiz içecekler tüketilebilir. Kilo vermek isteyenlerin yemekten sonra uyumak yerine yürüyüş yapması önerilir.
(Ayrıca Bakınız: Düzenli Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir?)

Görsel: Aralıklı Açlık İle Nasıl Detoks Yapılır?
Görsel: Aralıklı Açlık İle Nasıl Detoks Yapılır?

4- Detoks Diyeti Yapmak ve Sağlıklı Beslenmek

Gün geçmiyor ki televizyon ve sosyal medya gibi platformlarda insanların elinde bir detoks içeceği görmeden… Günümüzde çorba içer gibi detoks modası var artık! Detoks içecekleri ve kürleri sindirimi rahatlatarak vücudun yükünü azaltıp, organ tamirini ve vücut dengesini sağlasa da detoks kürlerinin olası yan etkileri ve zararları (bağırsak florasını bozması, sıvı elektrolit dengesini bozması vb.) iyice hesap edilmelidir. Tek yönlü beslenme türleri sağlık sorunlarına yol açabileceği için başarılı bir detoks diyetinde şunlara dikkat edilmesi gerekir:

Stres ve zararlı maddelerden (alkol, sigara, kafein, şeker, hazır gıda vb.) uzak durulmalıdır.
✅ Meyve, sebze, et, bakliyat vb. her renkten yeterli miktarda sağlıklı gıda tüketilmelidir. (1)
✅ Özellikle B grubu vitaminleri ve antioksidan bakımından zengin diyetler uygulanmalıdır.
✅ Yoğurt ve kefir gibi probiyotiklerce zengin besinlerle bağışıklık sistemi desteklenmelidir.
C vitaminince zengin meyve-sebze suları, bitki çayları vb. detoks sıvıları tüketilmelidir.
Koenzim Q10, NADH, kreatin, glisin, sirke ve kolajen detoksu destekleyen besinlerdir.
Besinlerin özellikleri araştırılmalıdır. Örneğin limon ve zeytinyağı karaciğeri temizler.
(Ayrıca Bakınız: Sağlıklı Beslenme Önerileri ve Sağlıklı Beslenmenin Önem)

Görsel: Karaciğeri Temizleyen En İyi Detoks Besinleri Nelerdir?
Görsel: Karaciğeri Temizleyen En İyi Detoks Besinleri Nelerdir?

5- Epsom Tuzu Banyosu Yapmak

Epsom tuzu (İngiliz tuzu), kimyasal formülü MgSO4 olan magnezyum sülfat tuzudur. Renk ve şekil olarak sofra tuzuna benzese de, sofra tuzundan farklıdır. Epsom tuzunun yapısında yüksek miktarda bulunan magnezyum vücutta 300’den fazla enzimi düzenler ve birçok vücut fonksiyonunun düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. (1) Epsom tuzu banyosu otizmli ve ağır metal düzeyleri yüksek saptanan çocuklarda yaygın olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir. (2) Zaten otistik çocukların çoğunluğunda magnezyum ve sülfat eksiği bulunmaktadır. (3) (4)
(Ayrıca Bakınız: Ağır Metal Nedir? Ağır Metallerin Zararları Nelerdir?)
(Ayrıca Bakınız: Ağır Metal Detoksu Nasıl Yapılır? [Rehber])

Sıcak (fakat, çok sıcak değil) banyo yapmak, hem zihinsel hem de fiziksel stresi hafifletmek için harika bir yoldur. Magnezyum sülfat suya koyulduğunda magnezyum ve sülfat ayrışır. Her iki molekül de deriden emilir. Epsom tuzundaki magnezyum özellikle alüminyuma karşı iyi gelir. Sülfatlar ise ters ozmoz adlı yöntemle vücudun toksinleri (özellikle ağır metalleri) atmasına ve zararlı maddelerin birikimini azaltmaya yardımcı olup bağışıklık sistemini güçlendirir. (1) Bu işlem sağlık açısından ciddi faydalar sağlasa (2) da abartılması huzursuzluk ve hiperaktiviteye, yutulması halinde de ishale yol açabilmektedir. Ayrıca deniz başta doğal tuzlu sulara girmek benzer faydalar sağlar. Epsom tuzu banyosu yapma adımları şu görseldeki gibi özetlenebilir:
(Ayrıca Bakınız: Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?)

Görsel: Epsom Tuzu Banyosu İle Nasıl Detoks Yapılır?
Görsel: Epsom Tuzu Banyosu İle Nasıl Detoks Yapılır?

6- Geleneksel Detoks Yöntemlerini Kullanmak

6.1 – Hacamat Yaptırmak

Herhangi bir hastalıktan dolayı veya sağlıklı kalmak maksadıyla vücudun belli bölgelerinden kan alma işlemidir. Hacamat ile bozulmuş kan hücreleri, biriken atıklar, toksinler, toksik metaller, kimyasallar ve niceleri vücut dışına taşınır. Hacamat aynı zamanda sünnet olmakla beraber pek çok hastalığın tedavisine yardımcıdır. Ayrıca geleneksel ve köklü bir yöntemdir. Aslında tansiyondan dolayı burun kanaması, adet kanaması, basur kanaması durumlar vb. doğal hacamattır. Örneğin eskiden hekimler hasta olup burnu kanayan kişiye bayılana kadar müdahale etmez kanamanın bayılmayla beraber kendiliğinden durmasını beklerlermiş.

Uyarı: Uyarı hacamatın teknikleri; hacamattan önce, hacamat esnasında ve hacamat sonrasında dikkat edilmesi gerekenler bulunmakla beraber hacamat işlemi herkes için uygun olmayabileceği için uzman kontrolünde uygulanmalıdır. Ayrıca vücudun tüm hücrelerine yayılmış olan toksik maddeler hacamat yolu ile elde edilen 10-15 cc drenaj ile tamamen temizlenemez ki bu çapta temizlik için diyaliz uygulamaları bile yetersizdir. Detoks uygulamaları vücuda destek içindir.

Hacamat İle Detoks Nasıl Yapılır?
Görsel: Hacamat Yöntemiyle Detoks Nasıl Yapılır?

6.2 – Kupa Çekmek

Kavanoz kapatma, bardak kapatma ve şişe çekme gibi isimlerle bilinen; genellikle yan etkisi olmayan veya hata riski taşımayan, kolay uygulanan; masrafsız, çabuk ve uzun süreli etki eden, binlerce yıldır kullanılan bir detoks yöntemidir. Faydaları ve yapılış şekli ile hacamata benzediği için küçük hacamat olarak da bilinir. Kupa çekme etkisi daha kuvvetli olan ateş kullanarak kupa çekme (bu yanıklara göre iki çeşittir) ve vakum aleti kullanarak kupa kapatmak olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilir. Bu işlemin de çeşitli faydaları bulunur. (1)

6.3 – Sülük Tedavisi Yaptırmak

Sülük tedavisi, doğal ortamlarında yetiştirilmiş tıbbi sülüklerin insan vücudunda hastalığa göre veya şifa amaçlı olarak akupunktur noktaları olarak da bilinen belirli noktalara tutturularak yapılan bir tedavi şeklidir. Tıbbi sülük tedavisi, sülüklerin tutundukları bölgeden kan emerek yeni kan akışının sağlanması, refleks uyarımı ve en önemlisi de kan emerken vücuda verdikleri enzimlerin sistemik etkisiyle hastalığın tedavisinin amaçlandığı bir uygulamadır. Sülük tedavisinin de vücuda, bünyeye ve sağlığa çeşitli faydaları ve katkıları bulunmaktadır.

Detoks Nedir? Detoks Yöntemleri Nelerdir? [Hacamat, Kupa ve Sülük]
Görsel: En İyi Geleneksel Detoks Yöntemleri
Not: Hacamat yaptırmak, kupa çekmek ve sülük tedavisi gibi geleneksel detoks işlemleri kesinlikle bilim dışı olmamakla beraber mutlaka uzman kontrolünde uygulanmalıdır. Ayrıca bu tarz uygulamalar sadece Sağlık Bakanlığı’ndan uygulama onayı alınmış olan bazı merkezlerde yapılmaktadır. En önemlisi de genetik bozucu özelliğe sahip olan toksinler genellikle bu tarz geleneksel yöntemlerle vücuttan atılamamakta, (genellikle) sadece genetik yollarla tedavi edilebilmektedirler.

7- Diğer Detoks Yöntemleri

Arabayı, evi vb. temizleyip de vücudu temizleme isteğinden daha doğal ne olabilir ki? Vücut bu iş için gece gündüz ara vermeden ahenk içinde çalışmaktadır. Burun akıntısı, bazı kanamalar, adet vb. durumlar buna örnektir. Toksik maddenin manyetik bir uygulama alanında toplanıp direne edilmesi, maddeye özel seri diyaliz ve ozon terapisi gibi modern detoks yöntemleri de mevcuttur. Ayrıca HEPA filtreli hava temizleyiciler, hava temizleyici bitkiler gibi yollarla toksinlere maruz kalma riski azaltılabilir. Toksinlerden uzak bir yaşam sürebilmek için vücudu yeterli oksijenle alkali tutmak (1) gibi pratiklerle sağlıklı yaşamı hayat tarzı yapmak önemlidir.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

Görsel: Detoks Nedir? Detoks Nasıl Yapılır?
Görsel: Detoks Nedir? Detoks Nasıl Yapılır?
Yasal Uyarı: Detoks nedir, detoks nasıl yapılır ve faydaları nelerdir konulu yazımız bilimsel araştırmalar ve saygıdeğer uzmanların aktardıkları gibi güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Bu yazı teşhis, tanı ve tedavi amacı taşımamakla beraber, yazılanlar her bünyeye her daim uygun olmayabileceği için mutlaka bir uzman kontrolünde uygulanmalıdır. Bu sebeple yazılanların uygulanması okurların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz 🙂
(Ayrıca Bakınız: Tıbbi Sorumluluk Feragatnamesi)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu