Hobi ve EğlenceTatil ve Seyahat

Tayland’da Gezilmesi Gereken Yerler [Tayland Gezi Rehberi]

Tayland hakkında bilinmesi gerekenler (iklim, giyim, mutfak, ulaşım, kültür ve eğlence, hediyelik eşya vb.), Tayland'da gezilmesi gereken yerler, Tayland'da yapılması gerekenler ve niceleri bu Tayland gezi rehberinde! İşte detaylar...

Tayland, Hindiçin yarımadasının orta kısmında bulunan turistik bir Güneydoğu Asya ülkesidir. Bir zamanlar Khmer İmparatorluğu’nun hükmettiği topraklar üzerine kurulu olan bu ülke, tarihi boyunca başka bir devletin sömürgesi altına girmediğinden dolayı kültürel ve mimari açıdan özgünlüğünü korumayı başarmış olsa da Uzakdoğu’nun farklı kültürel özelliklerini bünyesinde barındırmaktadır. Bu sebeple Tayland, egzotik bir tatil deneyimi yaşamak isteyen gezginlerin ilgisini adeta ‘Uzak Doğu’nun cenneti‘ olan tatil cennetleri vasıtasıyla kendisine çekmektedir.

Profesyonel İpucu: Tayland; filmlere mekân olmuş tropikal adaları, görkemli Budist tapınakları, çarpıcı güzellikte doğası, tropikal iklimi, egzotik adaları, tropikal iklimi, turkuaz renkli kristal berraklığındaki beyaz kumlu plajları, ağız sulandıran mutfağı, renkli kültürü ve kültürel geçmişinden aşılanmış misafirperver güler yüzlü insanları ile Güney Asya’da hemen hemen herkesin ziyaret etmek istediği birkaç ülkeden birisidir. Gelin bu yazıda Tayland’da gezilmesi gereken yerler, yapılması gereken aktiviteler ve Tayland hakkında bilinmesi gereken önemli hususlara bir göz atalım.

Tayland'da Gezilecek Yerler ile Tayland'ın Turistik Mekanları [Rehber]

Tayland’da Gezilmesi Gereken En İyi Yerler

1- Bangkok

Tayland’ın başkenti olan Bangkok; gökdelenlerin küflü apartmanlarla, lüks restoranların sokak tezgahlarıyla, lüks arabaların tuktuklarla, 5 yıldızlı otellerin ucuz hostellerle bir arada olduğu yani geleneksel ile modernin uyumuna sahip olan şahsına münhasır bir kenttir. Ülkenin gerek kültürel gerekse de siyasi hayatına yön veren kent; hareketli gece hayatı, dizi dizi gökdelenleri, çok sıcak tropikal iklimi, zengin alışveriş imkanları ve niceleri ile fazlasıyla enerjik ve hareketli bir şehirdir. Wat Pho Tapınağı, Büyük Saray, Wat Phra Kaew, Wat Pho, Wat Arun, Wat Traimit, Chao Praya Nehri, Jim Thompson Evi, Lumpini Park, Dusit Sarayı, Bangkok Ulusal Müzesi ve Suan Pakkad Saray Müzesi ise Bangkok’da gezilebilecek yerlerin yalnızca ufak bir kısmıdır.

Bangkok'da Gezilebilecek Yerler [Genel Bangkok Manzarası]
Bangkok'da Gezilebilecek Yerler [Büyük Saray]
Bangkok'da Gezilebilecek Yerler [Wat Arun]
Bangkok'da Gezilebilecek Yerler [Bangkok Ulusal Müzesi]

2- Phuket

Zümrüt renkli Andaman Denizinin çevrelediği, olağanüstü doğal güzelliklerle dolu coğrafyada yer alan Phuket, Tayland’ın en büyük adasıdır. Büyüleyici doğal güzellikleri kadar meşhur olan renkli gece hayatı, ılık denizi, tropikal gün batımı, birbirinden güzel tapınakları ve sıcak insanları ile Asya’nın en popüler deniz tatili bölgelerinden olan Phuket, ipek gibi yumuşak beyaz kumlu sahillerine palmiyelerin eşlik ettiği bir cennettir. Tayland’ın ünlü turistik adası Phuket kendine ait bir kimlik, cazibe ve yaşam tarzı oluşturmayı başarmış olup; herkesin kendine göre bir şey bulabileceği zengin aktiviteler sunmaktadır. Plajlar, Patong, Phuket Eski Şehir, Kata, tapınaklar, Khao Phra Thaeo Ulusal Parkı ve Karon Gözlem Noktası ise Phuket’in temel gezi noktalarıdır.

Phuket'te Gezilebilecek Yerler [Genel Phuket Manzarası]
Phuket'te Gezilebilecek Yerler [Plajlar]
Phuket'te Gezilebilecek Yerler [Patong]
Phuket'te Gezilebilecek Yerler [Phuket Eski Şehir]

3- Chiang Mai

Tayland’ın kültürel başkenti olarak bilinen Chiang Mai; Tayland’ın kuzeyinde serin dağlık bir bölgede bulunan, çok sayıda etnik kabilelerin oluşturduğu zengin kültürlerin harmanlandığı, oldukça çekici, tarihi ve kültürel zenginliğe sahip bir şehirdir. Her ne kadar bir denizi olmasa da baş döndürücü cazip bir güzelliğe sahip olup ziyaretçilerine Tay mutfağını tanıma, fil safarisi, kaya tırmanışı, masaj ve SPA gibi yapılabilecek oldukça çeşitli aktiviteler sunmaktadır. Wat Phra That Doi Suthep Tapınağı, Doi İnthanon Ulusal Parkı, Tribal Müzesi, Chiang Mai Hayvanat Bahçesi ve Akvaryumu, Gece Pazarı, Bua Thang Şelaleleri, Dünya Böcekleri ve Doğal Harikaları Müzesi, Ulusal Müze ve Wiang Kum Kam Yeraltı Şehri Chiang Mai’nin en turistik noktalarıdır.

Chiang Mai'de Gezilebilecek Yerler [Genel Chiang Mai Manzarası]
Chiang Mai'de Gezilebilecek Yerler [Doi Inthanon Ulusal Parkı]
Chiang Mai'de Gezilebilecek Yerler [Chiang Mai Hayvanat Bahçesi ve Akvaryumu]
Chiang Mai'de Gezilebilecek Yerler [Bua Thang Şelaleleri]

4- Hua Hin

Huzur verici sahil şeridi, ılık ve temiz havası ile tam bir hareketli tatil beldesi olan Hua Hin; her türlü modern konforu sağlarken aynı zamanda alışılmışın dışında maceralar ve özel seyahat deneyimleri sunacak kadar da vahşidir. Ülkenin en gözde cazibe merkezleri arasında olan kent hem minik kaçamakların, hem aile boyu tatillerin hem de romantik balayı tatillerinin aranan yüzüdür. Hua Hin Sahili, Wat Ampharam, Hua Hin Gece Pazarı, Hua Hin Tren İstasyonu, Khao Takiab Tepesi ve Sahili, The Venezia, Kaeng Drachan Ulusal Parkı ve Pala-U Şelalesi, For Art’s Sake Sanat Galerisi, Huay Mongkol Tapınağı, Phraya Nakhon Mağarası, Maymun Dağı, Khao Luang Mağarası, ve Maruekhathaiyawan Sarayı Hua Hin’in popüler turistik destinasyonlarıdır.

Hua Hin'de Gezilebilecek Yerler [Genel Hua Hin Manzarası]
Hua Hin'de Gezilebilecek Yerler [Hua Hin Gece Pazarı]
Hua Hin'de Gezilebilecek Yerler [The Venezia]
Hua Hin'de Gezilebilecek Yerler [For Art's Sake Sanat Galerisi]

5- Krabi

Tayland’ın güneyinde Andaman Denizi’nin kıyısında yer alan ve ülkenin en popüler turizm merkezlerinden birisi olan Krabi; mavinin ve yeşilin en güzel örneklerini sunan dünyadaki sayılı yerlerden birisidir. Öyle ki beyaz kumlu plajları, kristal berraklığında suyu, geniş mercan resifleri, sayısız mağara ve şelaleleri, enfes adaları, kıyılarda mücevher gibi sıralanan koyları ve ulusal parklarına ev sahipliği yapan şehir doğa harikalarıyla turistleri adeta büyülemektedir. Phi Phi Adaları, Ao Nang, Krabi Town, Mu Ko Lanta Ulusal Parkı, Klong Thom Kaplıcaları, Kaplan Mağarası Tapınağı, Ao Luk Mangrovu ve Mağarası, Railay (Rai Leh), Than Bok Khorani Milli Parkı ve Krabi Gece Pazarı ise Krabi’de gezilebilecek yerler listesinin en başını tutmaktadır.

Krabi'de Gezilebilecek Yerler [Genel Krabi Manzarası]
Krabi'de Gezilebilecek Yerler [Phi Phi Adaları]
Krabi'de Gezilebilecek Yerler [Klong Thom Kaplıcaları]
Krabi'de Gezilebilecek Yerler [Kaplan Mağarası Tapınağı]

6- Pattaya

Pattaya, Tayland’ın doğu kıyı körfezinde yer alan turistik bir tatil şehri olup yıl boyunca yüksek sıcaklık ortalamalarına sahiptir. Sadece sunduğu eğlence ortamları, su sporları ve çevre adalara düzenlenen ziyaretleri ve benzersiz gece hayatı ile değil, aynı zamanda alışveriş olanakları ile ziyaretçilere hem yapılabilecek etkinlikler hem de gezilebilecek yerler açısından oldukça çeşitli seçenekler sunmaktadır. Prasat Satchatham, Paradise Pattaya Müzesi, Anek Kusala Sala, Ko Lan Adası, Wat Chai Mongkhon, Million Years Stone Park ve Pattaya Timsah Çiftliği, Pattaya Big Budha, Nong Nooch Tropikal Botanik Bahçesi, Sanctuary of Truth, Mercan Adası, Jomtien Sahili Khoa Phra Tamnak ve Walking Street ise Pattaya’da görülmesi gereken en turistik yerlerdir.

Pattaya'da Gezilebilecek Yerler [Genel Pattaya Manzarası]
Pattaya'da Gezilebilecek Yerler [Paradise Pattaya Müzesi]
Pattaya'da Gezilebilecek Yerler [Nong Nooch Tropikal Botanik Bahçesi]
Pattaya'da Gezilebilecek Yerler [Walking Street]

7- Diğerleri

Kanchanaburi: Tayland’ın batısında bir dağ sırasının ucunda mevzilenmiş olan Kanchanburi; manzarası, milli parklara olan yakınlığı ve şelaleleri ile ünlü bir kenttir. Her noktası çeşit çeşit çekici cazibe merkezleriyle dolu olan kent, büyükşehirlerin yorucu atmosferinden bunalanlar ve Tayland’ın sakin ama çarpıcı doğasını deneyimlemek isteyenler için mükemmel bir yerdir.

Kanchanaburi Tayland'da Gezilebilecek Yerler Arasındadır

Ayutthaya: 1767’de savaşta yerle bir edilip yakılana kadar Tayland’ın başkentliğini yapmış olan ve antik kalıntılarıyla ünlü bir şehirdir. Kendini saran üç nehrin ortasında adeta bir ada gibi kalmış olsa da ülkenin eski kültürü başarılı şekilde temsil etmektedir. Ayutthaya doğanın, Tay mimarisinin ve tarihi zenginliğin tadını çıkarmak için muhteşem fırsatlar sunmaktadır.

Ayutthaya Tayland'da Gezilebilecek Yerler Arasındadır

Chiang Rai: Chiang Rai, tarihsel ve kültürel mirasıyla ön plana çıkarken doğal güzellikleriyle de turistlerin ilgisini çekmeyi başaran bir şehirdir. Keyifli, sakin ve rahat bir atmosfere sahip olan şehir; etkileyici tapınak mimarisi, dağ trekkingi, geleneksel kabile kültürü, sanatı, müziği, ormanları, şelaleleri, nehirleri ve ‘Caz Festivali‘ ile bugünkü turistik varlığını sürdürmektedir.

Chiang Rai Tayland'da Gezilebilecek Yerler Arasındadır

Sukhothai: Kelime olarak ‘mutluluk şafağı‘ anlamına gelen Sukhothai, oldukça eski bir tarihe sahip olan bir kenttir. Tayland’ın Budist tapınaklarıyla ünlü olan bu şehrinde görülmesi gereken, eski kültürlere ışık tutan birçok yapı ve doğal park bulunmaktadır. Öyle ki uzun süre varlığını sürdüren bu şehrin sahip olduğu yapılar UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde bulunmaktadır.

Sukhothai Tayland'da Gezilebilecek Yerler Arasındadır

Tayland’da Yapılması Gereken En İyi Aktiviteler

.1.. Bangkok’da hareketli gece hayatını yaşayıp, zengin alışveriş imkanlarını değerlendirmek
.2.. Phuket’te denizin, güneşin, kumun, su ve doğa sporlarının tadını çıkararak kafa dinlemek
.3.. Chiang Mai’de şehrin yoğunluğundan uzaklaşıp geleneksel Tay yaşamını yerinde görmek
.4.. Hua Hin’de plajlarda kaçamaklar yapmak ve dağ köylerinde sıra dışı maceralar kovalamak
.5.. Krabi’de sahil partilerine katılmak, tırmanış denemek ve tekne kiralayıp özgürce dolaşmak
.6.. Pattaya’da Walking Street’de günün ilk ışıklarına kadar eğlence mekanlarında sabahlamak

.7.. Parklarda, ormanlarda, bahçelerde ve doğal alanlarda zaman geçirip kafa dinlemek
.8.. Tayland’ın ünlü tapınaklarında Tay masajı veya meditasyon uygulamasıyla rahatlamak
.9.. Tayland’ın leziz sokak spesiyallerini, tropikal meyve sularını ve enfes kokteylleri tatmak
.10.. Tuk tuk ile yolculuk yapmak, fillerle safari gezisine katılıp Tayland’ın doğasını keşfetmek
.11.. Yerel gece pazarlarını gezmek ve tekne turlarına katılıp masmavi suyun tadını çıkarmak
.12.. Tayland’ın kültürel zenginliğinin izini sürüp yapılabilecek diğer aktiviteleri keşfe çıkmak

Tayland'da Yapılabilecek En İyi Aktiviteler Nelerdir?

Tayland Seyahati Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Profesyonel İpucu: Seyahat yapılacak ülke hakkında çok yönlü bilgi edinmek hem yapılacak seyahatin kalitesini arttırmak hem de olası olumsuz sürprizlere karşı hazır olmak için son derece önemlidir. Dolayısıyla gidilecek ülkenin iklimi, giyim düzeni, yeme & içme alışkanlıkları, ulaşım imkanları, kültür ve eğlence olanakları hakkında yeterli bilgi edinilmelidir. Tayland’ın bu konulardaki özellikleri şunlardır:

İklim: Tayland’ın tropikal, genellikle sıcak, nemli ve muson yağmurlarının egemen olduğu bir iklimi bulunmaktadır. Tayland kuzeyden güneye uzanan çok geniş bir ülke olduğundan, bu mevsimler bölgeden bölgeye farklılık gösterse de yine de ülkenin yıllık ortalama sıcaklığında çok büyük bir değişiklik görülmez. Tropikal savan, muson ve ekvatoral iklimlerin özelliklerinin görüldüğü Tayland’da yıl boyunca sıcaklık ortalama 30°C civarlarındadır. Ayrıca mayıs ve ekim ayları arasındaki dönemde güneybatı yönünden esen tropikal rüzgârlar etkili olup bu dönemde ülkenin istisnasız her bölgesi bol miktarda yağış alır. Bu sebeple Tayland’a gitmek için ideal zaman ise muson yağmurlarının dindiği, yağışsız ve serin olan kasım ve şubat ayları arasıdır.

Görsel: Tayland İklim Haritası
Görsel: Tayland İklim Haritası

Giyim: Tayland’ın kültürel çeşitliliği ve kozmopolit yapısı sebebiyle giyim konusunda kesin ve net kurallar bulunmamakla beraber Tayland halkı genellikle yabancıların kıyafet seçimlerine karşı hoşgörülü bir tutuma sahiptir. Aslında yerlilerin tercih ettiği kıyafetler bulunulan ortam ve hava durumu gibi şartlara bağlıdır. Örneğin tapınaklarda daha muhafazalar; plajlar ve eğlence mekanlarında daha özgürlükçü giyim tarzları yaygındır. Ülkede katı bir kıyafet kuralı olmasa da insanlar dile getirilmeyen birkaç kurala bağlı kalma eğilimindedir. Bunların en önemlisi de hiç şüphesiz senaryo her ne olursa olsun tevazulu şekilde giyinmenin genel bir norm olduğudur. Örneğin uzun, ince ve kapalı giysiler hem sivri sinek saldırılarına korur hem de daha hoşgörülü karşılanır. Ek olarak, ülke sıcak iklimiyle ünlü olduğu için serin tutan hafif kumaşlar tercih edilir.

Mutfak: Güçlü aromatik unsurları birbirine karıştırıldığı ve farklı ana tatların (acı, ekşi, tatlı, tuzlu, baharatlı vb.) bir arada kullanılarak dengelendiği Tay mutfağı dünya çapında üne sahiptir. Çorba, salata, pirinç, sebze, et ve deniz ürünlerinin temel gıdalar olduğu Tayland mutfağında yemekler genellikle Uzak Doğu’ya özgü sos ve çeşniler ile üretilen otantik lezzetlerle beraber servis edilmektedir. Tropikal bir iklimi olan ve insanların çoğunun geçimini tarımdan sağladığı Tayland’da çok az yerde bulunabilecek egzotik meyveler ile bunlardan yapılan taze ve enfes meyve suları da mevcuttur. Egzotik tatları ve sıra dışı yeme alışkanlıkları ile hafızalara kazınan Tayland’da sokak lezzetleri kültürü oldukça yaygın olup, farklı damak tatlarına sahip kişilerin bile kendilerine uygun bir seçenek bulabileceği kadar geniş bir mutfak kültürü bulunmaktadır.

Görsel: Tayland’ın Bazı Geleneksel ve Popüler Yeme İçme Alışkanlıkları
Görsel: Tayland’ın Bazı Geleneksel ve Popüler Yeme İçme Alışkanlıkları

Ulaşım: Tayland çok fazla turist aldığı için gerek şehir içi gerekse de şehirler arası ulaşıma çok fazla yatırım yapmaktadır. Gelişmiş ulaşım ağları sayesinde istenen an istenen yere güvenle seyahat etmek mümkündür. Tayland’da özel araç ve toplu taşıma (tren, metro, otobüs, taksi, gemi, uçak vb.) ulaşım araçlarından herhangi birisi kullanılarak istenilen şehre, kasabaya, tarihi veya turistik mekana, alışveriş veya sağlık merkezine rahatlıkla ulaşılabilir. Öte yandan yolcu taşımada kullanılan tuk-tuk’ları ve safaride fillerle yapılan ulaşımı gibi seçenekleri ile bilinen Tayland’da trafiğin soldan akması sebebiyle turistler ilk başta alışma konusunda zorlanabilirler.

Kültür ve Eğlence: Tayland, egzotik kültürü ve özgün gelenekleriyle herkesi etkisi altına almayı başarmaktadır. Budizm etkilerinin yoğun olarak görüldüğü Tayland’ın genel bir kültürü olsa da farklı coğrafyalardaki topluluklar farklı alt kültürlere sahiptir. Farklı etnik kökenlerden insanların birlikte yaşadığı ve gülen yüzlerin ülkesi olarak bilinen Tayland’ın temel kültüründe kıdeme dayalı güçlü bir hiyerarşi anlayışı bulunmakla beraber, insanlar için alışveriş ve yemek önemli bir yere sahiptir. Güler yüzlü, misafirperver, hızlı ve çözüm odaklı olan Tayland yerlileri tapınaklara saygı konusunda da bir o kadar hassastır. Öte yandan Tayland eğlence alanında ise oldukça zengin ve renkli bir ülkedir. Öyle ki göz kamaştırıcı festivalleri, renkli gece hayatı, plaj partileri, yerel pazarları, su ve doğa sporları, masaj, ormanda hayatta kalma gibi ekstrem sporları, tay masajı, yoga, reiki ve dini ayinleri gibi zengin olanakları ile ön plana çıkmaktadır.

Görsel: Tayland'ın Başlıca Kültürel Sembolleri
Görsel: Tayland’ın Başlıca Kültürel Sembolleri

✅ Hediyelik Eşya: Tayland’ın kendine has kültürel özelliklerinin yansımaları en iyi alışveriş yaparken gözlemlenebilir. Tatilde yakınlara hediyeler almak istenildiğinde cadde üzerindeki dükkânlarda, alışveriş merkezlerindeki mağazalarda ve hatta müzelerde çeşitli hediyelik eşyalar bulunabilir. Peki Tayland’dan ne hediye alınır? Bu mekânlarda; ziyaret edilen kentlerin simge yapılarından ilham alan hediyelik objeler, Tayland lezzet kültürünün önemli parçaları (soslar, baharatlar, meyve suları vb.), ahşap oyma eşyalar ve ahşap mobilyalar, el yapımı takı ve süs eşyaları, tik ağacı ve deniz kabuklarından yapılma özel süs eşyaları, ipek ve kaşmir, Tayland’ın sembolü olan filli ürünler, minik Buda heykelleri, değerli taşlar (zümrüt, safir, yakut vb.), masaj yağları, tütsüler, rengârenk maske ve süs eşyaları başta sayısız ürün arasından seçim yapılabilir.

Uyarı: Tayland’da gezilmesi gereken yerler ve Tayland gezi rehberi konulu yazımız profesyonel ve güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Yazılarımızı her ne kadar güncel tutmak için büyük çaba sarf etsek de bu yazıdaki bilgiler de dünyadaki çeşitli gelişmelere bağlı olarak zamanla farklılık gösterebileceği veya güncelliğini yitirebileceği için mutlaka güncel bilgiler güvenilir kaynaklardan teyit edilmelidir. Sağlıklı ve eğlenceli günler dileriz 🙂

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu