Hobi ve EğlenceTatil ve Seyahat

Kışın Gezilecek En İyi Yerler ve Yapılacak Aktiviteler

Kış tatilinde gezilebilecek en iyi ülkeler ve şehirler, kış tatilinde yapılabilecek en güzel aktiviteler, kış tatilinde dikkat edilmesi gerekenler ve unutulmayacak bir kış tatili yaşayabilmek için en iyi kış tatili fikirleri bu yazıda! İşte detaylar...

Sıcak memleketlerden birazcık olsun serinlemek için soğuk havası ile ön plana çıkan yerlere gidilerek yapılan kış tatilleri genellikle cesur ve keyifli deneyimler sunmalarıyla meşhurdur. Kış tatilleri dağ evleri gibi yaratıcı konaklama mekanları, meşhur kış sporlarının yapıldığı devasa tesisler, birbirinden lezzetli yöresel yemekler, gezilmesi gereken şahane mekanlar ve yapılması gereken birbirinden zevkli aktiviteler başta olmak üzere; kış mevsiminin doruklarına kadar yaşanabileceği ve karın tadının doyasıya çıkarılabileceği türden konforlu, rahat, güvenli ve maceracı bir tatil için herkesin kendisine göre bir şeyler bulabileceği seçenekler sunmaktadır.

Profesyonel İpucu: Kusursuz ve eğlenceli bir kış tatili yapmak için pek çok farklı seçenek bulunmaktadır. Öyle ki adrenalin seviyelerinin yükselmesini isteyenler dünyanın en uzun ve dik pistlerini, gezmek isteyenler doğal ve kültürel güzellikleri, eğlenmek isteyenler birbirinden geniş skalalardaki aktiviteleri, araştırmayı sevip kültürlenmek isteyenler tarihi dokusu ve manevi boyutuyla bilinen mekanları ve huzur isteyenler sessizlik içerisinde streslerini atabilecekleri destinasyonları tercih edebilirler. Nitekim doğru seçimle herkes tatilden maksimum faydayı sağlayabilir.
(Ayrıca Bakınız: Tatil Yapmanın Faydaları Nelerdir?)

Kış Tatilinde Gezilecek En İyi Yerler ve Yapılacak Aktiviteler Nelerdir?

Kışın Gezilmesi Gereken En İyi Ülkeler ve Şehirler

1- İsviçre

Karda mükemmel bir tatil hayal ederken, İsviçre’nin beyaza bürünmüş görkemli, inişli çıkışlı tepelerini düşünmeden edemiyor insan… Pastoral İsviçre Alpleri ve Glacier Express’e binme şansı bile seyahat tutkusunu harekete geçirmek için yeterli değilse, o zaman Noel’i burada geçirme fikri kesinlikle etkili olacaktır. Nitekim burası karla kaplı ormanları, parıldayan gölleri ve buzlu zirveleriyle kışın kesinlikle karlı bir kaçamağın tadının çıkarılabileceği en iyi ülkedir. İsviçre özellikle kayak tutkunları için adrenalin sınırlarını zorlayacak cinsten güzel deneyimler vaat etmektedir. Ayrıca buradaki festivaller ve Noel mutfağı da oldukça baştan çıkarıcıdır.

İsviçre'deki Alp Dağları Kışın Gezilebilecek En İyi Yerler Arasındadır

2- Finlandiya

Finlandiya’nın Kuzey Kutup Dairesi’nin derinliklerinde masalsı konumu ile, mükemmel bir aile tatili veya romantik bir kış kaçamağı için güzel imkanlar sağlar. Kükreyen ateşler, kilometrelerce karla kaplı ormanlar ve bol miktarda ren geyiği olan rahat ahşap kabinler, kızak gezileri, safari gezileri, geleneksel iglo otelleri; kano, yüzme ve balık tutma aktiviteleri ile kış turizmi açısından harika bir yerdir. Finlandiya’da yapılabilecek en büyüleyici deneyimlerden birisi de Lapland gibi bazı özel destinasyonlarda donmuş manzaraların ve güneşin hiç doğmadığı kutup gecesinin deneyimlenebileceği Kuzey Kutup Dairesi boyunca yapılan bir doğa yürüyüşüne katılmaktır.

Finlandiya'daki Lapland Kışın Gezilebilecek En İyi Yerler Arasındadır

3- Norveç

Norveç karlı ve aynı zamanda canlı ve eğlenceli bir tatil için güzel bir destinasyondur. Öyle ki Kışın Kuzey Işıklarını izlemek, teleferikle dağların zirvesine çıkıp en güzel manzaraları izlemek, geleneksel ahşap yapıları ziyaret etmek, kızakla karda koşmak, iç ısıtıcı zevkli aktivitelerde yerel halkla buluşmak ve kış havasının tadını çıkarmak başta turizm ve macera konusunda güzel opsiyonlara sahiptir. Özellikle Lofoten Norveç’te kış turizmiyle ön plana çıkan bir takımada ve geleneksel bir bölgedir. Lofoten; dramatik dağları ve tepeleri, açık denizi ve korunaklı koyları, plajları ve el değmemiş toprakları ile kendine özgü manzarasıyla turistlerin gözdesidir.

Norveç'teki Lofoten Kışın Gezilebilecek En İyi Yerler Arasındadır

4- Kanada

Kanada, dünyanın en doğal yerlerinden biridir ve aynı zamanda dünyanın en büyük ikinci ülkesidir. Karın güzelliğinde keşfedilecek ve hayranlık uyandıracak pek çok yer ile Kanada, karlı aylarda ziyaretçilerinin kalbini kazanacağından emindir. Ayrıca Kanada kış aylarında gitmek için güzel ve huzurlu bir destinasyondur. Örneğin meşhur kış karnavalı, Avrupa tarzı mimari, parke taşlı sokaklar ve bol miktarda kar, Quebec’i kışın harika bir şehirden kaçış noktası yapar. Benzer bir şekilde Kuzey Amerika’daki en büyük kayak alanı olan Whistler, kar aktiviteleri için o kadar mükemmel olanaklara sahiptir ki, 2010 Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmıştır.

Kanada'daki Whistler Kışın Gezilebilecek En İyi Yerler Arasındadır

5- Amerika

Amerika Birleşik Devletleri sadece bir siyasal ve ekonomik güç değil, aynı zamanda olağanüstü turistik güzelliklere sahip olan bir ülkedir. Öyle ki ABD’nin özellikle ünlü kış turizmi mekanları en çok seyahat eden turistler için bile şaşırtıcı olabilmektedir. Örneğin Montana’daki Whitefish kışın beyaza dönen dağları ile adeta Noel filmi havasına sahiptir. Öyle ki karla kaplı ağaçları, gölü ve dağı kapsayan bu bölge nefes kesicidir. Örneğin yılbaşı kutlamaları için New York çok renkli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Utah’daki Olimpiyat Parkı kızakla kaymaktan kar motosikletine ve doğa yürüyüşüne kadar bol miktarda açık hava kış eğlencesi sunmaktadır.
(Ayrıca Bakınız: Amerika’da Gezilmesi Gereken Yerler [Amerika Gezi Rehberi])

Amerika'daki Utah Kışın Gezilebilecek En İyi Yerler Arasındadır

6- İzlanda

İzlanda adından da anlaşılacağı gibi; buzulların evi; güzel, geniş ve açık denizlerin, nehirlerin ve akarsuların meskenidir. Buzullar, lav alanları, buzlu şelaleler, fışkıran gayzerler ve karla kaplı engebeli dağlar ile İzlanda muhteşem bir doğal yerdir. İzlanda’da özellikle Noel zamanında güzel manzaralar kar ve buzla kaplanır ve şehirler şenlikli kutlamalarla canlanır. Birçok turist güzelliği nedeniyle fotoğraf ve video çekmek, kayak ve snowboard başta kış sporlarını yapmak, berrak temiz havayı ve doğal güzelliği deneyimlemek, kuzey ışıklarını takip etmek gibi amaçlar ile İzlanda’yı özellikle kış sezonunda ziyaret etmektedir. Goðafoss Şelalesi bunlardan birisidir.

İzlanda'daki Goðafoss Kışın Gezilebilecek En İyi Yerler Arasındadır

7- Avusturya

Avusturya; nefes kesici binaları, sarayları ve neo-Gotik mimari tarzı, dünyaca meşhur müzikleri ve karla yan yana uzanan sokakları ile özellikle kış tatilleri için büyüleyici bir zemine sahiptir. Kışın Avusturya’da ilk gezilmesi gereken yer Noel’in evi olarak bilinen Viyana’dır. Öte yandan kış sporlarının da yaygın olduğu Avusturya’da insanlar tatillerini dünyaca meşhur Alp Dağları’nda geçirirler. Benzer şekilde Mozart’ın doğum yeri olmasıyla ünlü olan Salzburg, aynı zamanda keşfedilmeyi bekleyen tarihi bir Eski şehir ile Barok ve Orta Çağ mimarisine ev sahipliği yapan bir pitoresk şehir olarak özellikle kış turizminde turistlerin ilgi odağı olmayı başarmaktadır.

Avusturya'daki Salzburg Kışın Gezilebilecek En İyi Yerler Arasındadır

8- Türkiye

Medeniyetler beşiği‘ olarak bilinen Türkiye; adeta ‘dünyanın kalbi‘ olarak adlandırılabilecek coğrafi konumu ve zenginlikleri ile en güzel kış tatili noktalarından birisi olmayı başarmaktadır. Özellikle Bursa’daki Uludağ kayak başta olmak üzere kış sporları imkanlarının zengin olduğu bir şehirdir. Antalya ise özel iklimi ve jeolojik yapısı ile aynı anda hem şehrin bir ucunda denize girilebilirken hem de şehrin öbür ucunda kayak yapılabilen spesifik bir yerdir. Nevşehir ise gökyüzündeki bulutlara eşlik eden rengarenk balonların altındaki asırlar öncesindeki lavlardan oluşan Peri Bacaları ve tarihi yapıları ile popüler olan bir kültürel kış tatili destinasyonudur.
(Ayrıca Bakınız: Türkiye’de Gezilmesi Gereken Yerler [Türkiye Gezi Rehberi])

Türkiye'deki Uludağ Kışın Gezilebilecek En İyi Yerler Arasındadır

9- Hollanda

Kar yağışının saf güzelliğinin keyfini çıkarmak için sayısız fırsat sunan Hollanda şehirlerinin, ormanlarının ve güzel manzaralarının her santimini kaplayan kar ile adeta türünün tek örneği olan bir destinasyondur. Güzel kış günleri Amsterdam’ın soğuk kanalları keşfedilerek ve sıcak Hollanda misafirperverliğinin tadı çıkarılarak geçirilebilir. Ayrıca Hollanda ziyaret edilirken öncelikle festivaller ve özel dönemler göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin özellikle Noel dönemi popüler kış festivalleri ve buz pateni gibi etkinlikleri ile özel bir deneyim sunmaktadır.
(Ayrıca Bakınız: Hollanda’da Gezilmesi Gereken Yerler [Hollanda Gezi Rehberi])

Hollanda'daki Amsterdam Kışın Gezilebilecek En İyi Yerler Arasındadır

10- Rusya

Büyüleyici güzelliği, benzersiz yapısı ve kadim tarihi ile birçok turistin dikkatlerini üzerine toplamayı başaran Rusya, özellikle kış aylarında ziyaretçilerini hayrete düşürmektedir. Özellikle Moskova kış aylarında mutlaka görülmesi gereken çok güzel manzaralara ve şaşırtıcı tepelere sahiptir. Dikkate alınması gereken bir başka yer de, büyük bir turistik cazibe merkezi olan ünlü tatlı su gölü Baykal Gölü’dür çünkü bu göl kış aylarında katılaşarak cam gibi berrak bir görüntü vermektedir. Kış aylarında Rusya’da ziyaret edilmesi gereken diğer ünlü tatil yeri ise adeta bir Rus romanına seyahat ediyormuş hissi veren ve başlı başına bir dünya olan St. Petersburg’dur.

Rusya'daki Moskova Kışın Gezilebilecek En İyi Yerler Arasındadır

Kışın Yapılması Gereken En İyi Aktiviteler

.1-. Karın Tadını Çıkarmak: Yünlü şapkalar, sıcak çikolatalar ve kameralar hazırsa karın tadını çıkarmak kış tatiline başlamanın en iyi yoludur. Kartopu savaşı yapmak, kardan adam yapmak, yağan kar manzarasına karşı kitap okurken sıcak çikolata veya kahve yudumlamak, (eğer balayı gibi özel zamansa) şöminenin karşısında romantik zamanlar geçirmek bunun temel yollarıdır.

.2-. Kültürel Aktiviteler: Kış ayları, soğuk hava şartları yüzünden kapalı alanların çok tercih edilmesi sebebiyle kültürel aktivitelerin sıklıkla gerçekleştirildiği bir zaman dilimidir. Bu sebeple spor, konser, sinema, tiyatro, müze ve tarihi yer ziyareti, sanat dersi, alışveriş, dans, gecelere akmak ve fotoğrafçılık gibi kültürel faaliyetlere de kış tatilinde yer ayırmak akıllıca olacaktır.

Karın Tadını Çıkarmak ve Kültürel Aktivitelere Katılmak Kışın Yapılabilecek En İyi Aktiviteler Arasındadır

.3-. Kayak ve Snowboard Gezisi: Kayak kar üzerinde gerekli ekipmanlar yardımıyla ilerlemeye dayanan spor dalıdır. Snowboard ise iki bacağın tek bir tahta üzerine sabitlenip karlı ve eğimli bir zeminden aşağı yönde kayılarak yapılan bir kış sporudur. Gerek kayak, gerek de ekstrem kayak sporlarından birisi olan snowboard kış tatillerinin vazgeçilmeyen başlıca aktiviteleridir.

.4-. Kızak Aktiviteleri: Kızak; genellikle kar ve buz gibi kaygan yerlerde, bazen de çamur, çimen ya da düzgün taş yüzeylerde ulaşım ve taşımayı sağlayan, altında iki uzun kaydırağı bulunan; çekimsiz ya da at, köpek ve rengeyiği ile çekilebilen bir tür arazi aracıdır. Kış tatil beldelerinde ise özellikle kızakla gezme, kızakla kayma ve kızak yarışı yapma gibi aktiviteler meşhurdur.

Kayak - Snowboard Gezisi ve Kızakla Kayma Kışın Yapılabilecek En İyi Aktiviteler Arasındadır

.5-. Buz Pateni: Buz pateni, buz zeminde altı kızaklı patenle kayarak yapılan estetik yönü de bulunan spordur. Bazen tek kişi bazen de çift olarak yapılabilen buz pateni bir çeşit kış sporu olsa da, genellikle alışveriş merkezlerine inşa edilen buz pistleri sayesinde yılın her döneminde yapılabilen keyifli spor aktiviteleri içinde listenin en üst sıralarında yer almayı başarmaktadır.

.6-. Buz Hokeyi: Özel kıyafetler giymiş olan sporcuların, diske benzeyen bir topu, özel hokey sopaları yardımıyla karşı takımın kalesine sokmak için mücadele ettiği bir spor olan buz hokeyi, bazı ülkelerde popüler takım sporları ve popüler kış sporları arasında yer almaktadır. Üstelik tıpkı buz patenindeki gibi gerçek buzun yanı sıra suni buzun üstünde de oynanabilmektedir.

Buz Pateni ve Buz Hokeyi Kışın Yapılabilecek En İyi Aktiviteler Arasındadır

.7-. Kar Raftingi: Ekstrem bir spor türü olarak da nitelendirilebilecek olan kar raftingi, dünyada son dönemlerde popüler hale gelen kış sporlarından birisidir. Adrenalin ve macera dolu olan kar raftingi, özel şişme botlarla kar üstünde rafting yapma esasına dayanmaktadır. Özellikle kendine güvenip farklı bir deneyim yaşamak isteyenlerin bu sporu denemesi önerilmektedir.

.8-. Körling: Granit malzemeden yapılan bir taşın belirli bir mesafeden kaydırılarak parkurun bir köşesinde yer alan hedefin olduğu bölgede durdurulmasını esas alan olimpik bir takım oyunu olan körlingde, maçı kazanmak için kırmızı noktaya en yakın atışın yapılması gerekmektedir. Körling, seyretmesi de oynaması da hayli keyifli olan dünyaca meşhur kuş sporlardandır.

Kar Raftingi ve Körling Kışın Yapılabilecek En İyi Aktiviteler Arasındadır

.9-. Buzda Balık Avı: Buz balıkçılığı, donmuş bir su kütlesi üzerindeki buzdaki bir açıklıktan olta ve olta kancası veya mızrakla yapıla balık yakalama uygulamasıdır. Donmuş bir su kaynağında taze su bulunup balık yakalamaya çalışılan ve açık havada yapılan bu kış eğlencesi özellikle yalnız başına değil grup halinde yapılması halinde aslında çok daha eğlenceli olmaktadır.

.10-. Hobi Edinmek: Kış ayları ve soğuk havalar hobi edinmek için ideal zamanlardır. El işçiliği yapmak (süsleme, örgü…), yürüyüş yapmak, spor yapmak, kişisel bakım yapmak, oyun veya film gecesi düzenlemek, yemek yapmak, video oyunu oynamak, anı defteri hazırlamak, yoga yapmak, gönüllü olarak zor durumda olanlara faydalı olmak, kamp yapmak, sosyalleşmek, piknik yapmak, bowling vb. oynamak başta pek çok hobi ve boş zaman uğraşı mevcuttur.

Buzda Balık Avı ve Hobi Edinmek Kışın Yapılabilecek En İyi Aktiviteler Arasındadır
Not: Soğuk günlerde evde can sıkıntısını sona erdiren hatta şehrin sıkıcı, boğuk ve kasvetli havasından uzaklaştıran kış tatilinde bunlardan başka yapılabilecek farklı keyifli aktiviteler bulunsa da; kış tatilleri düşük sıcaklıklar ve kötü hava koşulları nedeniyle daha fazla dikkat gerektirir. Bu yazıda kış mevsimi konseptine uygun olan mekan ve aktivitelere öncelik verilmiş olsa da; yaz mevsiminin gelmesini bekleyene kadar yaz mevsiminin olduğu yerlere de gidilebilir. Nitekim dünyanın bir yarım küresinde kış yaşanırken öbür yarım küresinde yaz yaşanmaktadır. Bu sebeple kış tatillerinde güneşlenerek D vitamini depolarını doldurmak mümkündür.
(Ayrıca Bakınız: D Vitamini Eksikliği [Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi])

Kışın Yapılması Gereken En İyi Aktiviteler Nelerdir?

Kış Tatilinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

✅ Kış tatil sezonuna olan yoğun ilgiden ötürü erken rezervasyon yaptırmak akıllıca olacaktır.
✅ Kötü hava koşulları hesaba katılarak konaklama yeri merkeze yakın konumda seçilmelidir.
✅ Cilt en çok kış mevsiminde etkilendiği için cilt türüne uygun nemlendiriciler kullanılmalıdır.
✅ Varış noktasının hava durumu ve (iptal riskinden) ulaşım bilgileri sık sık kontrol edilmelidir.
✅ Kış aylarında bağışıklık sistemi desteklenmeli ve bünye soğuk havalara karşı korunmalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?)

✅ Kış aylarında herkes soğuk algınlığı vb.’ne duyarlı olduğu için ilaç çantası hazırlanmalıdır.
✅ Kış sporları yapılacaksa, güvenlik ekipmanları tamamlanarak güvenli pistler kullanılmalıdır.
✅ Soğuğa karşı kalın kıyafetler, şemsiye, bot, eldiven vb. koruyucu eşyalar unutulmamalıdır.
✅ Karda ve buzda sorun yaşamamak için doğru ayakkabı seçilerek yedeği bulundurulmalıdır.
✅ Tatile giderken detaylıca alınması ve yapılması gerekenler listesi hazırlanıp uygulanmalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Tatile Giderken Alınması ve Yapılması Gerekenler)

Görsel: Tatile Giderken Alınması Gerekenler Nelerdir?
Görsel: Tatile Giderken Alınması Gerekenler Nelerdir?
Uyarı: Kışın gezilecek en iyi yerler ve yapılacak aktiviteler konulu yazımız profesyonel ve güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Yazılarımızı her ne kadar güncel tutmak için büyük çaba sarf etsek de bu yazıdaki bilgiler de dünyadaki çeşitli gelişmelere bağlı olarak zamanla farklılık gösterebileceği veya güncelliğini yitirebileceği için mutlaka güncel bilgiler güvenilir kaynaklardan teyit edilmelidir. Sağlıklı ve eğlenceli günler dileriz 🙂

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu