Sağlıklı Yaşam

Topraklama Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır?

Topraklama nedir, topraklamanın sağlığa faydaları nelerdir, topraklama nasıl yapılır, topraklama nerelerde kullanılır ve topraklamanın tarihçesi nedir gibi soruların cevapları ile bilinmesi gereken birbirinden özel bilgiler bu yazıda!

📌 Topraklama Nedir: Canlıların toprakla bağlantı kurarak dünyanın doğal elektrik yüküyle bedensel olarak temas etmelerini içeren terapötik bir tekniktir. Topraklama aynı zamanda elektrikli cihazlarda olası tehlikelere karşı alınan hayati bir önlemdir. Topraklama insan gibi biyoelektrik sahibi canlılar için yaşam koşullarının bozulduğu modern dünyada önemli bir sağlıklı yaşam pratiğidir. Zaten topraklamanın kalp-damar hastalıkları, kronik ağrı, kronik yorgunluk, uyku bozukluğu, depresyon vb. sağlık problemlerine iyi geldiği kanıtlanmıştır.

Profesyonel İpucu: Belli bir miktarda elektrik vücudun çalışması için gerekli olsa da vücudun çeşitli sebeplerle gereğinden fazla statik elektriğe maruz kalması kişinin yaşamını olumsuz etkiler. Bedensel ve zihinsel yorgunluğa, kas ağrılarına, kaslarda krampa, cilt sağlığının bozulmasına, strese ve bazı psikolojik sorunlara yol açabilir. Vücutta statik elektrik birikiminin en önemli belirtisi kişinin iletken bir nesneye dokunduğunda elektrik çarpmasının meydana gelmesidir. Ayrıca statik elektriğin vücuttan atılması gerekir, aksi taktirde elektrik vücutta birikip sağlığa zarar verir.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

Bir Yere Dokununca Statik Elektrik Çarpması Topraklama İhtiyacını Gösterir

Modern dünyada doğayla kurulan temasın azalmış olması, genellikle tabanı yalıtkan (elektriği iletmeyen) ayakkabılar giyilmesi, doğal olmayan giysilerin ve mobilyaların hava, metal vb. ile sürtününce elektriklenmesi ve (telefon vb.) dokunmatik ekranlardan yük geçişi başta olmak üzere çeşitli sebeplerle canlıların vücutlarında statik elektrik birikimi olmaktadır. Bu canlıların üzerindeki gerilimi arttırmakta ve iletken bir maddeyle ilk temasta bir boşalmaya (mini bir elektrik çarpmasına) sebep olmaktadır. Bu elektrik çarpması sebebiyle evcil hayvanlar bile kendini sevdirmekten vazgeçebilir ancak güzel haber şu ki çözüm basittir: topraklama! 🙂

Topraklamanın Faydaları Nelerdir

✅ Topraklama enflamasyonu (inflamasyon, yangı, iltihaplanma) azaltır. Bağışıklık sistemi hücresi olan nötrofiller patojen veya hasarlı hücreler tespit ettiğinde reaktif (elektronu eksik) oksijen moleküllerini serbest bırakır. İşini bitirdiğinde vücutta yeterli elektron yoksa sağlıklı hücrelerden elektron çalarak (ve böylelikle o hücrelerin de sorunlu algılanmasını sağlayarak) yıllarca sürebilen sessiz ve zincirleme bir reaksiyona yani kronik inflamasyona yol açabilir. Topraklama ile yerküredeki serbest elektronlar vücuda geçer ve vücuttaki serbest radikalleri nötralize edip kronik inflamasyon ve otoimmün hastalıkları önler, bağışıklığı destekler. (1)
(Ayrıca Bakınız: Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?)

Topraklama Öncesi ve Sonrası İnsan Vücudunun Tıbbi Kızılötesi Görüntülenmesi [Topraklama Enflamasyonu Azaltır]
Görsel: Topraklama Öncesi ve Sonrası Vücudun Tıbbi Kızılötesi Görüntüsü

✅ Topraklama dünyadaki biyolojik yaşamı destekleyen ve Schumann Rezonansı olarak bilinen yeryüzünün doğal titreşimi ile uyum halinde olmayı sağlar, yani bir başka ifadeyle sirkadiyen ritmi (biyolojik saati) düzenler. Bu sayede sağlıklı ve sorunlardan uzak bir yaşam sürmeye yardımcı olur. Sirkadiyen ritim canlı vücutlarının iç saati olup; uyku döngüsü, vücut ısısı, kan basıncı, kalbin çalışma performansı ve hormon sentezi gibi önemli görevleri bulunmaktadır.
(Ayrıca Bakınız: Biyolojik Saat Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Sağlıklı Olur?)

Bilgi: Topraklama, uykuyu düzenleyen kortizolün günlük salgılama seviyelerinde ölçülebilir değişiklikler sağlar. (1) Ayrıca ‘Topraklama: Şimdiye kadarki En Önemli Sağlık Keşfi‘ kitabının yazarı olan Clint Ober de kauçuk tabanlı ayakkabıların icadından sonra insanların doğayla ilişkisinin kesilmesinin sağlığa etkisini merak ederek yaptığı araştırmaların sonucunda topraklamanın vücuttaki genel kortizol seviyelerinin sirkadiyen ritimle senkronize olmasını sağladığını göstermiştir.

Görsel: Topraklama Yapmanın Kortizol Hormonuna Etkisi
Görsel: Topraklama Yapmanın Kortizol Hormonuna Etkisi

✅ Topraklamanın sirkadiyen ritmi düzenleyici etkisi, vücudu hormonal olarak uykuya hazırlarken; stres azaltma özelliği, kaygıyı ve uykuya dalmayı veya uykuda kalmayı zorlaştıran olası diğer semptomları azaltır. Bu sebeple topraklama uykusuzluğu önlemeye yardımcı olur, uykunun başlangıcını hızlandırır ve daha derin, daha onarıcı bir gece uykusu sağlar. (1)

✅ Topraklamanın kırmızı kan hücrelerinin yüzey yükünü arttırdığı, böylece kan viskozitesini ve kanda kümeleşmeyi azalttığı araştırmalarla gösterilmiştir. (1) Bu sayede ise kırmızı kan hücreleri damarlarda daha düzenli ve sıralı bir şekilde akarak vücuttaki oksijen ve besinlerin dağıtımını iyileştirerek vücut dokusunun sağlığını ve iyileşmesini artırırlar. Bu aynı zamanda doğal detoks demektir. Daha ileri seviye araştırmalarda ise topraklamanın kalp atış hızını değiştirerek stresi azalttığı ve sakinliği arttırdığı gösterilmiştir. (2) Topraklama kalp ve damar hastalıkları riskini azaltmak için yapılabilecek en basit, en etkili ve en bilgece uygulamalardan birisidir.
(Ayrıca Bakınız: Aşırı Kan Pıhtılaşması Nedir? [Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi])

Görsel: Topraklamanın Kana ve Kan Akışına Etkisi
Görsel: Topraklamanın Kana ve Kan Akışına Etkisi

✅ Vücutta yaralanmadan sonra yapılan topraklamanın iltihaplanmanın ayırt edici belirtilerini (kızarıklık, ısı, şişme, ağrı ve işlev kaybı) azaltabileceği ve hatta önleyebileceği tıbbi kızılötesi görüntüleme kullanarak doğrulanmıştır. (1) Egzersiz sonrası yapılan topraklanma iyileşme hızında yardımcı olur. Bir çalışma, topraklama yamaları giyen ve topraklama çarşaflarında uyuyan katılımcıların yaralanmaya karşı daha az ağrı duyduklarını, bağışıklık sistemlerinin ve iyileşme süreçlerinin de daha az inflamatuar belirteç gösterdiğini ortaya koymuştur. (2)
(Ayrıca Bakınız: Kas Ağrısı & Hamlama Nasıl Geçer? [Rehber])

✅ Erken doğan bebeklerin konulduğu kuvözlerin elektriksel ortamı otonom dengeyi etkiler çünkü kuvözlerdeki bebekler sürekli olarak EMF’ye (radyasyona) maruz kalırlar. Topraklama ise cilt yüzey voltajında ortalama %95,6’lık azalma sağlayarak erken doğmuş bebeklerde vagal tonusu iyileştirir, strese karşı direnci artırabilir ve yeni doğan morbidite riskini azaltabilir. (1) Aslında topraklama bir detokstur çünkü vücudun düzenli olarak maruz kaldığı yüksek elektro manyetik alanlardan kurtulmasını sağlar. Canlı vücutları elektrik makineleridir. Topraklanıp zararlı elektro manyetik alanlardan kurtulmak ise vücudun daha iyi şekilde çalışmasını sağlar.
(Ayrıca Bakınız: Detoks Nedir? Detoks Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?)
(Ayrıca Bakınız: Radyasyon Nasıl Atılır? [Radyasyon Detoksu])

Görsel: Tıbbi Kızılötesi Görüntülemeye Göre Topraklamanın Etkisi
Görsel: Tıbbi Kızılötesi Görüntülemeye Göre Topraklamanın Etkisi
Profesyonel İpucu: Topraklama, elektronik ve telekomünikasyon endüstrisinde elektriksel kararlılığı korumak, şarjı önlemek ve paraziti (gürültü) önlemek gibi amaçlarla kullanılır. Canlılar da benzer şekilde elektriksel kararlılıklarını korumak için topraklamaya ihtiyaç duyarlar. Canlılar toprağa bağlanınca doğal olarak meydana gelen toprak gibi hafif negatif bir yüke sahip olduklarında en verimli şekilde yaşarlar. Bu özellikle elektromanyetik frekansların canlıların yapısını bozduğu modern yaşam koşullarında daha da büyük önem kazanmıştır. (1)
(Ayrıca Bakınız: Radyasyon Nedir? [Radyasyonun Zararları ve Korunma Yolları])

✅ Vücuttaki kronik iltihaplanma bilişsel yetenekleri etkileyerek beyin sisi, yorgunluk, ruh hali, hafıza ve zihinsel işleme problemleri ile gergin, stresli, sinirli ve asabi bir ruh haline yol açar. Topraklama ile vücudun antioksidan ve anti-inflamatuar mekanizmalarına gelen elektronlar ise topraklamayı sinir sistemindeki (beyin vb.) normalleştirilmiş işlevi sürdürmek için güçlü ve etkili bir yol haline getirmektedir. Minimum nörolojik bozukluk yaşayarak ve iyi bir ruh haliyle yaşamı deneyimlemek için düzenli topraklama ile kronik sistemik iltihap temizlenmelidir. (1)
(Ayrıca Bakınız: Kronik Yorgunluk Nedir? [Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi])
(Ayrıca Bakınız: Ruh Sağlığı Nedir? Ruh Sağlığı Nasıl Korunur?)

Görsel: Topraklamanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Görsel: Topraklamanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
(Tam Boyutlu Görsel İçin: “Tıklayın“)

Topraklama Nasıl Yapılır?

Doğayla Temas Kurmak: Toprak, çimen veya kum gibi doğaya ait olan iletkenlerde oturmak veya üzerlerinde yürümek topraklama yapmak için en çok önerilen yöntemdir. Arazi işçiliği faaliyetleri de (tarım, hobi bahçesi, ağaç ve çiçek dikimi, kil işçiliği vb.) benzer bir amaçla tercih edilebilir. Eski kültürlerde yerde, evet toprağın üstünde uyuma alışkanlığının olduğunu biliyor muydunuz? Ayrıca topraklama örtüsü, çarşafı, paspası vb. bir takım ürünler de bulunmaktadır. Ama doğada topraklama yapılırken dikkat edilmesi gereken bir takım faktörler bulunmaktadır.

Profesyonel İpucu: Topraklamanın başarılı olabilmesi için tercihen nemli toprakta, haftada en az 1 kez (tercihen günlük), günlük en az 15-20 dakika ve çıplak ayakla yapılması gerekmektedir. Doğal deri ayakkabılar da işe yaramaktadır ancak plastik ve kauçuk benzeri tabanlı ayakkabılar yalıtımla topraklamayı engellerler. Yüksek binalar, yataklar, kaldırımlar ve niceleri dünyayla insanlar arasında kalkan(!) görevi görür çünkü insanlar doğayla temas kurmak yerine ondan korunmakla ilgilenirler.

Topraklama Nasıl Yapılır ve Topraklama Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Görsel: Doğada Topraklama Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tuzlu Suda Banyo: Saf su elektriği iletmediği için topraklamaya elverişli değildir. Ama güzel haber şu ki musluktan akan sular başta olmak üzere su kaynaklarının büyük bir kısmı iletkendir. Dolayısıyla duş almak, deniz kıyısında yürümek, suda beklemek ve yüzmek gibi uygulamalar da topraklama işlevi görecektir. Gün içerisinde duş alınamayan durumlarda ise elleri ve yüzü sıkça yıkamak faydalı olacaktır. Ayrıca vücut terli ise daha çok elektriklenir. Üstelik banyoda magnezyum sülfat gibi tuzlar ağır metalleri vücuttan atmak yani detoks için kullanılmaktadır.
(Ayrıca Bakınız: Detoks Nedir? Detoks Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?)
(Ayrıca Bakınız: Ağır Metal Detoksu Nasıl Yapılır? [Rehber])

Topraklama Yardımcıları: Doğal taşlar, metal maddeler ve anti-statik ürünler vücutta biriken statik elektriği atmaya yardımcı olur. Doğal taşlar el bileğinde, boyunda vb. üstelik süs amaçlı olarak kullanılır ancak piyasada pek çok taklit ve sahte ürün bulunduğu için orijinal taş bulmak zordur. En çok önerilenler hematit, turmalin, kırmızı jasper, dumanlı kuvars, shungit, garnet ve kaya tuzudur. Ayrıca metal nesnelere dokunularak vücuttaki statik elektrik atılabilir ki zaten vücutta statik elektrik varsa elektrik çarpması olacaktır. Ayrıca anti-statik el ve ayak bilekliği gibi ürünler vücudun elektriklenmesine müsait ortamlarda (teknik servis, ofis vb.) kullanılır.
(Ayrıca Bakınız: Radyasyon Nasıl Atılır? [Radyasyon Detoksu])

Görsel: Topraklama İçin Doğal Taşlar
Görsel: Topraklama İçin Doğal Taşlar

Negatif İyon Kaynakları ve Doğal Ortamlar: Negatif iyonlar, vücutta radyasyon nedeniyle alınan pozitif iyonları nötrleyerek topraklama yapmaya yardımcı olabilir. Havada da kısmen statik elektrik bulunur. Kapalı ortamlarda pozitif yük; açık alanlar ve ormanlık bölgeler gibi doğal ortamlarda negatif yük daha fazladır. Özellikle şelaleler ve su kenarlarında doğal olarak üretilen negatif iyonlar iyi hissetmeyi sağlar. (1) (2) Dolayısıyla doğal ortama çıkılmalı saç kurutma makinesi, klima vb. araçlarda ortama negatif iyon salan cihazları tercih edilmelidir.

Sağlıklı Beslenme: Yetişirken dünyayla köklü bağlantısı bulunan kök bitkileri (patates, havuç, pancar, şalgam vb.) başta vücuttaki elektriklenmeyi azaltan besinler tüketilmelidir. Ayrıca su ve maden suyu tüketilmelidir çünkü su güzel bir çözücü olup vücutta enerji akışını normalleştirir.
(Ayrıca Bakınız: Sağlıklı Beslenme Önerileri ve Sağlıklı Beslenmenin Önemi)

Sağlıklı Yaşam Tarzı: Elektriklenmeye sebep olan faktörleri azaltmak ve topraklamanın etkisini kuvvetlendirmek için sağlıklı yaşam prensiplerine dikkat edilmelidir. Bu konuda en önemli adım yün, polyester, poliamid, mikrofiber, akrilik, naylon ve lycra yerine pamuk, keten, yün, bambu (yapay olanına dikkat), kaşmir ve ipek gibi doğal kumaşlardan yapılan ürünleri (kıyafet, örtü vb.) kullanmaktır. Ancak bu iş yerinde elektrik çarpma riski olanlar için geçerli olmayabilir. Benzer bir şekilde karanfil gibi bitkilerin suyu da saç vb. ortamlardaki elektriklenmeyi önler.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

Görsel: Topraklamanın Çalışma Prensibi
Görsel: Topraklamanın Çalışma Prensibi
Yasal Uyarı: Topraklama nedir, faydaları nelerdir, nasıl yapılır konulu yazımız bilimsel araştırmalar ve saygıdeğer uzmanların aktardıkları gibi güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Bu yazı teşhis, tanı ve tedavi amacı taşımamakla beraber, yazılanlar her bünyeye her daim uygun olmayabileceği için mutlaka bir uzman kontrolünde uygulanmalıdır. Bu sebeple yazılanların uygulanması okurların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz 🙂
(Ayrıca Bakınız: Tıbbi Sorumluluk Feragatnamesi)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

1 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu