Hobi ve EğlenceTatil ve Seyahat

Berlin Gezi Rehberi [Gezi, Eğlence, Mutfak, Kültür…]

Berlin hakkında bilinmesi gerekenler (iklim, giyim, mutfak, ulaşım, kültür ve eğlence, hediyelik eşya vb.), Berlin'de gezilmesi gereken yerler, Berlin'de yapılması gerekenler ve niceleri bu Berlin gezi rehberinde! İşte detaylar...

Almanya’nın kuzeydoğusunda Spree Nehri’nin iki kıyısına kurulmuş olan ve ülkenin 16 eyalet şehrinden birisi olan Berlin, Almanya’nın başkentidir. Ülkenin batısı ile doğusunu ikiye bölen, 1989’da yıkılan ünlü duvarıyla ve geçirdiği savaşların ağır tahribatını kısa sürede atlatmasıyla dünyanın hafızasında yer eden Berlin; adeta Almanya’nın tarihini gözler önüne sermektedir. Berlin tiyatro ve sinemanın genç nüfusla dolup taştığı, cıvıl cıvıl kafe ve barların kentin dört bir yanına yayıldığı, kendine has ritmini koruyan cezbedici mekânlarıyla farklı bir siluete sahiptir.

Profesyonel İpucu: Berlin; tarihi yapıları, birbirinden değerli müzeleri, sayısız sanat galerileri, nefis parkları ve bahçeleri, renkli gece hayatı, farklı kültürleri kucaklayan hoşgörüsü ve enerjisiyle zarif bir metropoldür. Müzeler Adası, operaları, tiyatroları, festivalleri, konserleri ve kütüphaneleri ile Almanya’nın kültür & sanat alanında da başkenti olduğunu gösteren kent, keyifli bir seyahat deneyimi sunarak gezginleri kendisine çekmektedir. Gelin burada Berlin’de gezilmesi gereken yerler, yapılması gereken aktiviteler ve Berlin hakkında bilinmesi gereken hususlara bir göz atalım.

Berlin'de Gezilebilecek Yerler [Genel Berlin Manzarası]

Berlin’de Gezilmesi Gereken En İyi Yerler

1- Şehrin Simge Yapıları

Brandenburg Kapısı: Berlin’de 18. yüzyıldan günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilmiş nadir yapılardan biri olarak başkentin en önemli simgelerinden olan Brandenburg Kapısı, Neo Klasik mimarisiyle etkileyicidir. II. Dünya Savaşı’nda zarar gören yapı, kentin ikiye bölündüğünü simgelerken, Berlin Duvarı yıkıldıktan sonra ise bir barış ve özgürlük sembolü haline gelmiştir.

Brandenburg Kapısı Berlin'de Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

Reichstag: 1894 yılında neo-rönesans tarzda inşa edilen Reichstag, Alman Parlamento Binası olarak kullanılan tarihi bir devlet binasıdır. 1933’te meydana gelen Reichstag Yangınında ve II. Dünya Savaşı’nda oluşan ağır hasarın ardından 1960’lara kadar atıl hâlde dursa da günümüzde şehrin kuş bakışı olarak izlenebildiği tepesindeki cam kubbe ile turistlerin ilgi odağındadır.

Reichstag Berlin'de Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

Doğu Yakası Galerisi (Berlin Duvarı): 1961 yılından 1989 yılına kadar Berlin’i Doğu ve Batı olmak üzere iki bölüme ayıran ve uzunluğu 46 kilometreyi bulan Berlin Duvarı, ‘Utanç Duvarı‘ olarak da adlandırılmakta olup günümüzde sağlam kalan 1 kilometrelik bölümü ise 100’ü aşkın sanatçının grafiti çalışmalarıyla renklendirilmiş olup burası fotoğraf çektirmek için ideal yerdir.

Doğu Yakası Galerisi Berlin'de Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

Müzeler Adası: Tarih ve sanat tutkunlarının buluşma noktası olan Müzeler Adası, pek çok eserin sergilendiği birbirinden zengin koleksiyonları ile Avrupa’da bulunan en önemli kültür merkezlerinden birisi olarak bilinmektedir. Kültür ve sanat aşıklarının gitmek için can attığı bu bölgede dünyanın dört bir yanından gelip tarihi binlerce yılı bulan eserlerle karşılaşılacaktır.

Müzeler Adası Berlin'de Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

Charlie Kontrol Noktası: Berlin Duvarı yıkılmadan Doğu Berlin’den Batı Berlin’e geçiş noktası olan Checkpoint Charlie, Amerikan ve Sovyet askerlerinin bulunduğu sınır kontrol bölgesidir. Burası günümüzde ise Soğuk Savaş’a dair kalıntıların ve Berlin Duvarı’nın saklanmış parçalarının görülebileceği yani şehrin tarihinin önemli anlarının keşfedilebileceği önemli turistik bir yerdir.

Charlie Kontrol Noktası Berlin'de Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

2- Tarihi ve Kültürel Yerler

Alexanderplatz: Berlin’in en önemli meydanlarından birisi olan Alexander Meydanı şehrin kalbinin attığı yer olup; dünyanın çeşitli şehirlerinin saatlerini gösteren Weltzeituhr adındaki Dünya Saati, Berlin’in her noktasından görünen TV Kulesinin yanı sıra zamanında meydanın çevresine açılan alışveriş noktaları ve gece kulüpleriyle de oldukça yoğun ilgi görmektedir.

Alexanderplatz Berlin'de Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

Charlottenburg Sarayı ve Parkı: Hohenzollern Hanedanı’nın Berlin şehrindeki tek mirası olan gösterişli bir 17. yüzyıl sarayı olan Charlottenburg Sarayı, barok ve rokoko tarzını taşımakta olup; köşk, tiyatro, mozole, sera ve bahçeden oluşmaktadır. Saray çevresini saran Spree Nehri ile nehir kenarındaki parkla birlikte görenleri büyüleyen oldukça etkileyici görünüme sahiptir.

Charlottenburg Sarayı ve Parkı Berlin'de Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı (Holokost Anıtı): Yahudi Soykırımı’nda hayatını kaybeden Yahudilere adanan bir anıt olan Holokost Anıtı, Alman halkının geçmişin vahşetlerine asla göz yummama taahhüdünün kayda değer önemli bir kanıtıdır. Ayrıca buradaki beton bloklarda ise Yahudi törenlerinden, medeni kanunundan ve efsanelerinden oluşan metinler yer almaktadır.

Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı Berlin'de Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

Berlin Televizyon Kulesi (Fernsehturm): Berlin’in en yüksek binası olan Fernsehturm, aslında bir televizyon kulesi olsa da günümüzde gezginler nezdinde oldukça popülerdir. Çünkü bu kule Berlin’in büyüleyici manzarasını ayaklar altına sermekte kalmayıp aynı zamanda saatte bir ile iki kez kendi eksenine dönerek oturulan noktadan şehrin her yönünü görmeyi de sağlamaktadır.

Berlin Televizyon Kulesi (Fernsehturm) Berlin'de Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

Alman Tarih Müzesi: Tarihi zenginliğinin yanı sıra Barok tarza sahip bir yapıyla hemen buraya bitişik olan modern bir binanın birleşiminden oluşan ilgi çekici tasarımı ile Alman Tarih Müzesi, ülkenin kuruluş döneminden Berlin Duvarı’nın yıkılışına kadarki süre zarfındaki yapı, tıp, moda, askeri, sanat ve fotoğraf gibi alanlardan eserleri inceleyerek bilgi edinme imkanı sunmaktadır. 

Alman Tarih Müzesi Berlin'de Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

Potsdamer Meydanı: Berlin’in en meşhur meydanlarından birisi olan Potsdamer Meydanı, 21. yüzyıl modern mimarisinin en çarpıcı örneğidir. Öte yandan Almanya’nın yeniden birleşiminin simgelerinden birisi olan ve Berlin’in modern yüzünü simgeleyen meydanda gezginler sokak sanatçılarının performans gösterilerini izleyebilir ve açık hava sergilerini de ziyaret edebilirler.

Potsdamer Meydanı Berlin'de Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

Gendarmenmarkt Meydanı: Açık havada zevkli müzik konserlerinin yapıldığı, etkinliği eksik olmayan ve şirin kafelerle dolu bir meydan olan Gendarmenmarkt; Berlin’in kalbinde güzel ve prestijli bir meydandır. Ayrıca tarihi bir geçmişe sahip olan bu modern ve süslü meydandaki Oranienburger Caddesi ve Opera Binası Berlin’in gece hayatının ve kültür sanatının kalbidir.

Gendarmenmarkt Meydanı Berlin'de Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

Alman Teknoloji Müzesi: 1983 yılında Almanya’nın ünlü endüstriyel ve teknolojik hünerini sergilemek ve kutlamak için kurulmuş olan Alman Teknoloji Müzesi’nde çocuklar ve aileler için Sanayi Devrimi ile ilgili sergileri izleyerek büyüleyici bir bakış açısı kazanmak ve yeniden inşa edilmiş bir atölyede uygulamalı deneyim kazanmak gibi eğlenceli aktiviteler bulunmaktadır.

Alman Teknoloji Müzesi Berlin'de Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

Filarmonik Konser Salonu: II. Dünya Savaşı esnasında eski filarmonik konser salonunun yıkılmasından ötürü 1963’te inşa edilen Filarmonik Konser Salonu klasik müzik dinlemekten hoşlananlar için mutlaka ziyaret edilmesi gereken güzel bir adrestir. Bu salon Berlin’de duvarın hüküm sürdüğü yıllarda Batı Berlin’in kültür ve sanat merkezi görevini başarıyla üstlenmiştir.

Filarmonik Konser Salonu Berlin'de Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

DDR Müzesi: Özgün konseptiyle ve ‘dokunulabilir tarih‘ mottosuyla ziyaretçilerine kapılarını açan DDR Müzesi, şehirdeki en eğlenceli turistik mekanlardan birisi olup Doğu Almanlarla Batı Almanların yaşamları arasındaki farkı keşfetmek için inanılmaz bir interaktif deneyim sunacak şekilde tasarlanması sebebiyle de ziyaretçilerini dokunmaya ve düşünmeye teşvik etmektedir.

DDR Müzesi Berlin'de Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

Berlin Olimpiyat Stadyumu: 112 bin metrekarelik alan üzerine kurulu olan 74.064 kapasiteli olimpik stadyumu, iktidara geçmesinin ardından Adolf Hitler tarafından Olimpiyat Oyunları’nı kullanarak propaganda yapmak için inşa ettirilmiştir. Önemli sportif etkinliklere ev sahipliği yapmasının yanı sıra Hitler ve Mussolini’nin buluştuğu yer olduğu için tarihi açıdan önemlidir.

Berlin Olimpiyat Stadyumu Berlin'de Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

3- Parklar ve Doğal Güzellikler

Tiergarten: Berlin’deki en büyük yeşil alan olan Tiergarten, şehrin en keyifli ve huzur verici bölgesidir. Eskiden av sahası olarak kullanılırken daha sonra halka açılan bu parkta II. Dünya Savaşı’nda canlı çeşitliliği büyük oranda azalmış olsa da Tiergarten sadece parkıyla değil Zafer Sütunu, Bismarck Anıtı ve Çağdaş Sanatlar Müzesi ve Alman Tarihi Müzesi ile de meşhurdur.

Tiergarten Berlin'de Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

Berlin Hayvanat Bahçesi: Tiergarten’in batı yakasında yer alan Zooloji Bahçesi ve diğer adıyla Berlin Hayvanat Bahçesi’nde 1000’den fazla türden 20.000 civarında hayvan yaşamakta olup sadece girişindeki ‘Fil Kapısı‘ bile oldukça etkileyicidir. Her hayvana özel yaşam alanının olması sayesinde hayvanların buraya adaptasyonlarının artırılması bu bahçenin en çarpıcı özelliğidir.

Berlin Hayvanat Bahçesi Berlin'de Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

Mauerpark: Özellikle çocuklu ailelerin hafta sonunu dopdolu geçirebileceği ve atmosferiyle ziyaretçilerine enerji katacak bir yer olan Mauerpark bünyesindeki pazar ile keyifli ve yerel bir alışveriş deneyimi sunmasının yanı sıra civardaki yer alan kafe ve snack barlar dinlenmek için çok iyi bir fırsattır. Ayrıca burada karakokeye katılarak eğlenceli deneyim yaşanabilmektedir.

Mauerpark Berlin'de Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

Grunewald Ormanı: 20. yüzyılın başlarında varlıklı kişilerin uğrak noktalarından birisi olan Grunewald Ormanı, yaklaşık 3.000 hektarlık devasa bir alanı kaplayan bir ormandır. Yapılacak çeşitli aktiviteler sunan ormanda gezginler yazın kendilerini gölün serin sularına atabilir, kışın kayak yapıp kızakla kayabilir, yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilir ve hatta nicelerini yapabilirler.

Grunewald Ormanı Berlin'de Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

4- Kutsal ve Dini Mekanlar

Berlin Katedrali: 18. yüzyılda inşa edilen ve barok mimarisi ile göz alıcı bir güzelliğe sahip olan Berlin Katedrali, şehrin önemli dini yapıları arasındadır. Şehrin en önemli Protestan Kilisesi olarak öne çıkan Berlin Katedrali görkemli kubbesinin yanı sıra çan kulesine çıkılarak izlenen etkileyici Berlin manzarası ile ziyaretçilerinin dikkatlerini üzerinde toplamayı başarmaktadır.

Berlin Katedrali Berlin'de Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

Kaiser Wilhelm Anıt Kilisesi: Anıt Kilisesi olarak bilinen da Kaiser-Wilhelm, II. Kaiser Wilhem tarafından büyük babasının anısına yaptırılan güzel bir Romanesk kilisesi olmakla beraber II. Dünya Savaşı’nda telafi edilemeyecek türden hasar almıştır. Kilise Almanya’nın savaş sırasında karşılaştığı yıkımın göstergesi olup günümüzde Batı Berlin’in simgesi olarak görülmektedir.

Kaiser Wilhelm Anıt Kilisesi Berlin'de Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır
Not: Berlin; tarihi ve doğal zenginlikleri bakımından dünyanın en önde gelen şehirlerinden birisi olsa da Almanya genel olarak gezilecek, görülecek yerler ile yapılacak aktiviteler açısından oldukça zengin bir ülkedir. Avrupa’nın en eski ticaret yollarının bulunduğu noktada yer alan Gorlitz ve UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilen bir liman kenti olan Lubeck Berlin’in yakınındaki başlıca turistik yerlerdir. Dolayısıyla Berlin’i ve hatta tüm Almanya’yı gezip insanlığın başından beri süregelen kadim medeniyetleri gezip görmek fazlasıyla zaman gerektiren bir iştir.
(Ayrıca Bakınız: Almanya’da Gezilmesi Gereken Yerler [Almanya Gezi Rehberi])

Almanya'da Gezilecek Yerler ile Almanya'nın Turistik Mekanları [Rehber]

Berlin’de Yapılması Gereken En İyi Aktiviteler

.1.. Kentin son iki yüzyıllık tarihine şahitlik eden yapı olan Brandenburg Kapısından geçmek
.2.. Reichstag’ın tepesindeki cam kubbeden şehrin günlük hareketliliğini kuş bakışı ile izlemek
.3.. Berlin Duvarı’nın Doğu Yakası Galerisi bölümünü gezerken yaratıcı fotoğraflar yakalamak
.4.. Müzeler Adası’nda kadim tarihe ışık tutan mekanları gezip kültürel açıdan zenginleşmek
.5.. Charlie Kontrol Noktası’nda Soğuk Savaş başta şehrin tarihinin önemli anlarını keşfetmek
.6.. Alexanderplatz’da akşamları gezip dolaşmak ve renkli gece hayatına katılıp kafa dağıtmak

.7.. Parklarda, ormanlarda, bahçelerde ve doğal alanlarda zaman geçirip kafa dinlemek
.8.. Berlin Televizyon Kulesi’nde şehrin 360 derecelik etkileyici panoramik manzarasını izlemek
.9.. Gendarmenmarkt Meydanı’nda Noel pazarı ile her yıl düzenlenen Işık Festivaline katılmak
.10.. Şehrin birbirinden lezzetli yemeklerini tatmak ve Filarmoni Orkestrası konserine gitmek
.11.. Konserlerde ve gece hayatında sabahın ilk ışıklarına kadar dans edip yorgunluğu atmak
.12.. Cazip alışveriş fırsatlarını değerlendirmek ve yapılabilecek diğer aktiviteleri keşfe çıkmak

Berlin'de Yapılabilecek En İyi Aktiviteler Nelerdir?

Berlin Seyahati Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Profesyonel İpucu: Seyahat yapılacak şehir hakkında çok yönlü bilgi edinmek hem yapılacak seyahatin kalitesini arttırmak hem de olası olumsuz sürprizlere karşı hazır olmak için son derece önemlidir. Dolayısıyla gidilecek şehrin iklimi, giyim düzeni, yeme & içme alışkanlıkları, ulaşım imkanları, kültür ve eğlence olanakları hakkında yeterli bilgi edinilmelidir. Berlin’in bu konulardaki özellikleri şunlardır:

İklim: Almanya’nın başkenti Berlin karasal iklimin etkisi altında olduğu için yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise soğuk ve kar yağışlıdır. Berlin’de yıllık sıcaklık ortalama değeri 8,9°C civarında seyrederken, en fazla yağış temmuz ayında görülmektedir. Yılın en sıcak ayları olan temmuz ve ağustosta ortalama sıcaklıklar sırasıyla 18,5°C ve 17,5°C iken; en soğuk aylar olan ocak ve şubat aylarında ortalama sıcaklıklar sırasıyla -0,6°C ve -0,3°C’dir. Bir Kuzey Avrupa şehri olan Berlin’de havanın her an soğuyabileceği, sıcak ve güneşli gün sayısının az olduğu göz ardı edilmemelidir. İklim şartlarının nispeten zorlayıcı olduğu Berlin’e gitmek için ideal zaman ise havanın ılıman ve iklim özelliklerinin ideal ayarda olduğu ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarıdır.

Görsel: Berlin'in Aylara Göre İklim-Yağış Grafiği
Görsel: Berlin’in Aylara Göre İklim-Yağış Grafiği

Giyim: Alman giyim tarzı küreselleşmenin de etkisiyle geleneksel yerel parçalardan daha bir modern çizgiye kaymış olsa da Almanlar şık, temiz ve tonlu giyinmeyi severler. Bu sebeple gösterişli, aşırı parlak renklerden ve baskılardan kaçınmaya çalışmak doğru olacaktır. Genellikle soğuk ve yağışlı bir iklimin yaşandığı Berlin’de ise kış aylarında kar yağışı da sık sık görüldüğü ve kış aylarında sıcaklık zaman zaman 0 derecenin altına indiği için kalın ve yünlü kıyafetlerin tercih edilmesi akıllıca olacaktır. Yaz mevsiminde ise hava durumu ılıman seyrettiği için daha ince ve rahat kıyafetler tercih edilebilir. Ancak yağışlı havalara karşı şemsiye bulundurmak ve geceleri sıcaklıklar düştüğü için yaz aylarında bile hırka bulundurmak çok isabetli olacaktır.

Mutfak: Berlin, yemek kültürüyle öne çıkan bir şehir olmasa da gezginlerin damak tatlarına uygun lezzetleri bulabilecekleri bir şehirdir. Nitekim Berlin çok kültürlü ve hoşgörülü yapısının sayesinde ziyaretçilerine oldukça farklı dünya mutfaklarından birbirinden lezzetli menüleri sunmayı başarmaktadır. Şehir özellikle patatesi, et yemekleri, mineralli suları ve ekmekleriyle damaklara hitap etmektedir. Berlin’deki menülere ağırlıkla patates ve domuz eti hakim olsa da hamburger, sosisli sandviç ve bira bu topraklarda doğmuştur. Bunların yanı sıra bira (ve şarap) üretimi ve tüketimi yaygın olmasına rağmen, bira ülkenin milli içkisi olarak kabul edilmektedir. Ayrıca Berlin’de kafelerde kahvaltı veya brunch yapmak oldukça yaygın olan bir alışkanlıktır.

Görsel: Berlin’in Bazı Geleneksel ve Popüler Yeme İçme Alışkanlıkları
Görsel: Berlin’in Bazı Geleneksel ve Popüler Yeme İçme Alışkanlıkları

Ulaşım: Berlin çok fazla turist aldığı için gerek şehir içi gerekse de şehirler arası ulaşıma çok fazla yatırım yapmaktadır. Kentte gelişmiş ulaşım ağları sayesinde istediğiniz an istediğiniz yere güvenle seyahat etmeniz mümkündür. Berlin’de özel araç ve toplu taşıma (tren, metro, otobüs, taksi, gemi, uçak vb.) ulaşım araçlarından herhangi birini kullanarak istediğiniz şehre, kasabaya, tarihi veya turistik mekana, alışveriş veya sağlık merkezine rahatlıkla ulaşabilirsiniz.  Ayrıca pek çok metropoldeki gibi Berlin’de de oldukça gelişmiş bir metro ve toplu taşıma ağı mevcuttur. Öyle ki hemen hemen istenilen her yere toplu taşıma araçları kullanılarak rahatlıkla ulaşabilir.

Kültür ve Eğlence: Kültür ve sanat şehri olan Berlin, dünya üzerinde önemli bir göç noktası olduğu için kozmopolit ve hoşgörülü bir yapıya sahiptir. ‘Üretim ve hayat disiplinle başlar‘ ilkesini benimsemiş çalışkan, dakik, düzenli ve temiz insanlar olan Almanların ilk bakışta ciddi görünseler de aslında bir o kadar da dost canlısı ve yardımsever oldukları Berlin’de açıkça fark edilmektedir. Ayrıca Berlin dünyaca ünlü markaların mağazaları, yerel butikler, antikacılar, ünlü moda evleri, ikinci el dükkanları ve AVM’ler gibi seçeneklerle alışveriş tutkunlarının en sevdiği şehirler arasında yer almaktadır. Gece hayatı bakımından Avrupa’daki en renkli şehirlerden olan Berlin’de kentin ev sahipliği yaptığı gece kulübü ve barların yanı sıra düzenlenen konserler ve müzik etkinliklerinde sabahın ilk ışıklarına kadar dans edilip birikmiş bütün yorgunluk atılabilir.

Görsel: Almanya'nın Başlıca Kültürel Sembolleri
Görsel: Almanya’nın Başlıca Kültürel Sembolleri

Hediyelik Eşya: Berlin’in kendine has kültürel özelliklerinin yansımaları en iyi alışveriş yaparken gözlemlenebilir. Tatilde yakınlara hediyeler almak istenildiğinde cadde üzerindeki dükkânlarda, alışveriş merkezlerindeki mağazalarda ve hatta müzelerde çeşitli hediyelik eşyalar bulunabilir. Peki Berlin’den ne hediye alınır? Bu mekânlarda; Berlin’in simge yapılardan ilham alan çeşitli hediyelik objeler, Alman lezzet kültürünün önemli parçaları (şekerleme, çikolata, şarküteri ürünleri, lebküchen, stollen, bira vb.), bira kupası (stein), ahşap işçiliği guguk duvar saatleri, araba temalı hediyelikler, antika eşyalar, cam şişe içine yerleştirilen dekoratif gemiler, Messen porseleni; el işçiliği ürünleri; Berlin duvarı kalıntıları, kolonya, spor ekipmanları, yerel Bavyera kıyafetleri, birkenstock, müzik enstrümanları ve ahşap oyuncak gibi ürünler alınabilir.

Uyarı: Berlin gezi rehberi [gezi, eğlence, mutfak, kültür,…] konulu yazımız profesyonel ve güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Yazılarımızı her ne kadar güncel tutmak için büyük çaba sarf etsek de bu yazıdaki bilgiler de dünyadaki çeşitli gelişmelere bağlı olarak zamanla farklılık gösterebileceği veya güncelliğini yitirebileceği için mutlaka güncel bilgiler güvenilir kaynaklardan teyit edilmelidir. Sağlıklı ve eğlenceli günler dileriz 🙂

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu