Eğitim ve İş Dünyası

Yeniden Pazarlama (Remarketing) Nedir? Nasıl Yapılır?

Yeniden pazarlama (remarketing) nedir, en iyi yeniden pazarlama örnekleri nelerdir, yeniden pazarlamanın avantajları nelerdir, yenide pazarlama nasıl yapılır ve bu sırada nelere dikkat edilmelidir sorularının cevapları bu yazıda!

📌 Yeniden Pazarlama Nedir (Remarketing): Tüketicilerin internetteki davranışlarına göre hedeflendikleri çevrim içi reklamcılık biçimidir. Yeniden hedefleme olarak da bilinen yeniden pazarlama reklamlarının geleneksel görsel reklamlardan temel farkı kullanıcının profiline (yaş, cinsiyet, ilgi alanları gibi) değil internet geçmişine dayalı olarak kişiselleştirme yapılmasıdır. Yani yeniden pazarlama, başka bir ifadeyle bir dönüşümü tamamlamayan kullanıcılara ziyaret ettikleri diğer dijital platformlarda hedeflenmiş reklamlar göstermesine olanak tanımaktadır.

Profesyonel İpucu: Yeniden pazarlama, markayla daha önce etkileşimde bulunan kitlelere ilgi alanları ve geçmiş alışveriş sinyallerine göre alakalı reklam ögelerini ve mesajları göstererek, onların dikkatini çekip onları dönüşümleri tamamlamaları gibi istenen bir eylemi gerçekleştirmeye teşvik etmeye yardımcı olur. Bu markanın profesyonellik imajını güçlendirmenin, pazarlama stratejilerini daha etkili bir hale getirerek satışları artırmanın ve artan kullanıcı aktivitesine bağlı olarak yatırımların geri dönüşünü iyileştirmenin yani reklam maliyetini düşürmenin etkili bir yoludur.
(Ayrıca Bakınız: Google Ads Reklamlarında Maliyeti Düşürme Yolları)

Görsel: Yeniden Pazarlama Reklamlarının Çalışma Prensibi
Görsel: Yeniden Pazarlama Reklamlarının Çalışma Prensibi

En İyi Yeniden Pazarlama Örnekleri Nelerdir?

İnternette gezinirken sanki bir firma sizi her gittiğiniz yerde takip ediyormuş gibi hissettiğiniz oldu mu? Örneğin internette gezdiğiniz sitelerde, sosyal medya platformlarında yani gittiğiniz her yerde önceden baktığınız ürünleri mi görüyorsunuz? Zaten pek çok kullanıcının internette gezerken bu gizemli durum illaki dikkatini çekmiştir. İlk bakışta oldukça etkileyici görünüyor değil mi? Bu sır perdesini araladığımızda karşımıza yeniden pazarlama kavramı çıkmaktadır.
(Ayrıca Bakınız: Bilinçli ve Güvenli İnternet Kullanımı Uygulamaları)

E-ticaret sitelerinin gelen kullanıcıları inceledikleri ürünlere ve göz attıkları kategorilerine göre gruplayıp, başka dijital platformlarda bu ürün ve kategorilerle alakalı reklamların gösterilmesi yeniden pazarlamaya örnektir. Ayrıca sadece belirli ürünleri görüntülemiş kullanıcılara değil; aynı zamanda özellikle en az bir ürünü beğenmiş, en az bir ürünü gün içerisinde birden çok defa ziyaret etmiş ve hatta ilgili ürünleri sepete dahi eklemiş ancak alışverişi tamamlamadan siteyi terk etmiş kullanıcılar için özel hedefleme yapılarak onlara beğendikleri ürünlerin satın almaya teşvik eden özel kampanyalarla gösterilmesi de ileri seviye bir remarketing örneğidir.

Görsel: Örnek Yeniden Pazarlama Kampanyası Kurgusu
Görsel: Örnek Yeniden Pazarlama Kampanyası Kurgusu

Yeniden Pazarlamanın Avantajları Nelerdir?

✅ Yeniden pazarlama reklamları kullanıcılara özel ve ilgi çekici bir deneyim vaat etmektedir.
✅ Doğrudan belli hedef kitleye odaklanarak kişiselleştirilmiş reklamlar gösterilmesini sağlar.
✅ Bu aynı zamanda marka bilinirliği ve müşterilerin sadakatini artırmanın etkili bir yoludur.
✅ Belirli frekansta reklama maruz bırakarak kullanıcıların kararlarını etkilemeye yardımcıdır.
✅ Müşterilere daha önce ilgilendikleri ürün ve hizmetler hatırlatılarak dönüşüm arttırılabilir.
✅ Standart reklamlardan çok daha iyi performans gösterdiği için yüksek verimliliğe sahiptir.

Not: İnsanın dikkatinin her saniye başka bir şeye yöneldiği bu çağda, bireylerin düşüncelerinde önlerde kalabilmek önemlidir. Yeniden pazarlama kampanyaları bunu başarmak için oldukça etkili bir taktiktir. Ama yeniden pazarlama, özellikle rekabetin yüksek olduğu sektörlerde reklam maliyetlerini artırabilir. Kullanıcılara sürekli olarak aynı reklamları göstermek, potansiyel müşterileri rahatsız ederek onların markaya olan ilgilerini kaybetmelerine yol açabilir. Bu yüzden kampanya yapılandırmasının dikkatlice planlanması ve yönetilmesi büyük önem taşımaktadır.
(Ayrıca Bakınız: Başarılı Reklam Kampanyası Oluşturma Stratejileri)

Remarketing Örnekleri Nelerdir? [Yeniden Pazarlama Örnekleri]

Yeniden Pazarlama Nasıl Yapılır?

İnternet sitesinde yeniden pazarlamayı ayarlamak için, ilgili web sitesine sitenin performansını etkilemeyen bir JavaScript kodunun eklenmesi gerekir. Bu kod eklendikten sonra, siteye her yeni ziyaretçi geldiğinde site ziyaretçilerin bilgisayarında anonim bir çerez oluşturmaya ve bu sayede kullanıcılar ilgili web sitelerinden çıktıktan sonra takip edilmeye başlanmaktadır. Yani çerezli kullanıcılar, bir başka web sitesini ve dijital platformu ziyaret etmeleri halinde yeniden pazarlama reklam sağlayıcıları onlara orada özelleştirilmiş reklamlar sunmaya başlamaktadır.

Arama motorları ve sosyal medya platformları başta olmak üzere pek çok servis remarketing kampanyaları gerçekleştirme imkanı sunmaktadır. Bütün bu servislerde kampanya oluşturmak için takip edilmesi gereken adımlar (kod entegrasyonu, hedef kitle oluşturulması, reklamın görüntüleneceği platformların seçilmesi, reklamın oluşturulması, bütçenin belirlenmesi ve kampanya sonuçlarının takip edilerek optimize edilmesi) genellikle ciddi oranda benzerlik göstermektedir. Ayrıca yeniden pazarlama reklamları sadece e-ticaret siteleri tarafından değil, işini internete taşımış olan bütün girişimciler ve sektörler tarafından kolaylıkla kullanılabilir.
(Ayrıca Bakınız: Dijital Pazarlama Nedir? Nasıl Yapılır?)

Görsel: Google Ads İle Yeniden Pazarlama Reklamı Kurulumu
Görsel: Google Ads İle Yeniden Pazarlama Reklamı Kurulumu
(Tam Boyutlu Görsel İçin: “Tıklayın“)

Yeniden Pazarlama Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Frekans Kontrolü: Reklamların hedef kitleye gösterilme sıklığının dikkatlice ayarlanması gerekir. Öyle ki yüksek reklam gösterim sıklığı kullanıcıların nefret etmelerine, düşük reklam gösterim sıklığı ise kullanıcıların unutmalarına sebep olmaktadır. Bu sebeple ideal gösterim sıklığının günlük veya haftalık olarak ince ayar çekilerek ayarlanması önerilmektedir. Örneğin hedef kullanıcıların özelleştirilmiş reklamları günde 1-2 kez başka internet sitelerinde, 1-2 kez sosyal medya platformlarında, 1 kez de Youtube’de görmesi şeklinde ayarlamalar yapılabilir.
(Ayrıca Bakınız: Markalaşma ve İtibar Yönetimi Uygulamaları)

Hedef Kitle Seçimi: Yeniden pazarlama kampanyalarında amacına uygun bir hedef kitle seçimi yapmak, doğru hedefleme yapmayı ve kitleye uygun içerikler sunmayı sağladığı için reklamların etkisini arttırmaya yardımcıdır. Kategori ziyaretçileri, ürün ziyaretçileri, vazgeçilmiş alışveriş sepetleri ve dönüşümler hedef kitle oluşturulurken baz alınabilir. Tüm ziyaretçiler için remarketing yapılırsa yüksek ihtimalle bütçe gereksiz yere israf edilecektir. Örneğin belirli bir ürün grubunu inceleyen kullanıcılara o ürünlerle alakalı özel reklamlar göstermek mantıklıdır.
(Ayrıca Bakınız: En İyi Hedef Belirleme ve Planlama Stratejileri)

Yeniden Pazarlama (Remarketing) Nasıl Yapılır?

Rekabet Avantajı Sağlamak: Rakip firmalara karşı avantaj sağlayabilmek adına orijinal ve etkili stratejiler geliştirilmelidir. Müşterilere sizi tercih etmeleri için sebepler sunmalı, onlarla duygusal bağ kurarak onların gönlünde taht kurmalı ve marka haline gelmelisiniz. Örneğin ticaretle uğraşan firmaların çoğunun yaptığı gibi bedava kargo ve aynı gün kargo gibi klişe kampanyaların yerine özel bedava sürpriz gibi yaratıcı kampanyalarla pazarlama yapılabilir. Örneğin ürünün yanında hediye edilen küçük bir çikolata dahi ‘ay sen bana tatlı mı diyorsun, ne hoş bir şeysin sen‘ gibi tepkiler almayı, dolayısıyla daha çok kişiye önerilmeyi sağlayabilir.
(Ayrıca Bakınız: En Başarılı Satış Teknikleri ve Pazarlama Teknikleri)

Ek Stratejiler Geliştirmek: Dinamik yeniden pazarlamayı kullanmak, yüksek değerli satın alımları teşvik ederek AOV’yi arttırmak, çıkış amaçlı açılır pencereler kullanarak ziyaretçileri ayrılmadan önce hedeflemek, dönüşüm gerçekleştirme olasılığı yüksek olan müşterilere özel hedefleme listeleri kullanmak, aciliyet katmak için sınırlı süreli teklifler sunarak hızlıca karar vermelerini teşvik etmek (örneğin sepete ürün eklemiş ancak almamış kullanıcılara ‘bugün bu ürünü alın, size özel ekstra %15 daha indirim yapalım’ teklifinin sunulması), ek satış ve çapraz satış gibi marketler ve mağazaların satış tekniklerini kullanmak kampanya verimini arttırabilir.
(Ayrıca Bakınız: Alışveriş Çılgınlığına Yol Açan Özel Market Hileleri)

Görsel: A/B Testi İle Remarketing Kampanya Optimizasyonu
Görsel: A/B Testi İle Remarketing Kampanya Optimizasyonu
Not: Yeniden pazarlamada başarılı olabilmek için, şartlar ne olursa olsun farklı yaklaşımlar denenerek kampanya performansının düzenli olarak takip edilmesi, kullanılan stratejilerin A/B testleri ile sınanması ve böylece mevcut stratejilerin geliştirilerek kampanyanın optimize edilmesi gerekmektedir. Yeniden pazarlama kampanyalarının başarı ölçümlemeleri sayfa ziyaret sayısı ve ek tıklama oranı gibi etkileşim metriklerinin yanı sıra satış miktarı, kayıt miktarı, edinme başına maliyet (EBM), karlılık ve gelir artış miktarı gibi dönüşüm metrikleriyle yapılabilmektedir.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Başarılı Olunur? [Başarının Sırrı])

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu