Eğitim ve İş Dünyası

Google Ads İle Nasıl Reklam Verilir?

Google Ads nedir, ne işe yarar, avantajları nelerdir, Google Ads reklam türleri nelerdir, Google Ads reklamları nasıl çalışır, Google Ads ile nasıl reklam verilir ve Google Ads ile reklam verirken sıkça yapılan hatalar nelerdir işte bu yazıda!

📌 Google Ads Nedir: Sunulan ürün veya hizmetleri Google’ın çevrimiçi mülklerinde alakalı kitlelere ulaştırmayı sağlayan gelişmiş bir çevrim içi reklamcılık platformudur. Google Ads (eski adıyla Google Adwords) ile oluşturulan reklamların Google arama sonuçlarında, Google ile iş ortağı web sitelerinde, Youtube’da veya mobil uygulamalarda gösterilmesi sağlanabilir. Google Ads sadece reklam verme platformu değil, aynı zamanda önemli istatistiksel veriler sağlayan metin bazlı bir pazarlama aracıdır. 2000 yılının Kasım ayından itibaren faaliyet veren Google Ads, günümüzde ise milyonlarla ifade edilen büyük bir kullanıcı kitlesine ulaşmıştır.

Profesyonel İpucu: Google reklamları, internet reklamcılığı ekosisteminde en fazla bütçenin kullanıldığı kanaldır. Google Ads reklamları kısa süre içerisinde istenilen bölgelerde markanın görünürlüğünü ve bilinirliğini arttırmak suretiyle daha çok kişiye ve potansiyel yeni müşterilere ulaşmak, satışları artırarak kazancı artırmak, daha yüksek dönüşüm oranları elde etmek için etkili bir dijital pazarlama aracıdır. Doğru stratejiler ile tüm bu hedeflere kolaylıkla ve düşük bir maliyetle ulaşılabilir.

Görsel: Google Ads Reklamlarının Arama Motorunda Görünümü
Görsel: Google Ads Reklamlarının Arama Motorunda Görünümü

Google Ads’in Avantajları Nelerdir?

✅ Google Ads’te anahtar kelimeler, coğrafi konumlar, demografik özellikler, ilgi alanları gibi kriterlere göre özel hedefleme yapılarak reklamlar doğrudan potansiyel müşterilere gösterilir.

✅ Google Ads, reklam kampanyalarının performansını ölçmek ve analiz etmek için kapsamlı veriler sağlayarak özelleştirilmiş metrikler ile reklam stratejilerini optimize etme imkanı sunar.

✅ Google Ads; kontrol edilebilir, esnek ve sonuç odaklı reklamlar oluşturmayı sağlamasının yanı sıra kampanyayı başlatınca reklamları anında görüntületerek hızlıca sonuç almayı sağlar.

✅ Google Ads farklı iş ihtiyaçlarına uyacak çeşitli reklam biçimlerine sahip olduğu için amaca uygun bir reklam formatı bulmayı ve farklı hedef kitlelere hitap etmeyi kolaylaştırmaktadır.

✅ Google Ads, belirli kampanya hedefleri doğrultusunda harcamalardan yüksek verim elde etmek için maliyet kontrolü ve esnek ödeme seçenekleri konusunda özel ek imkanlar sağlar.

✅ Google Ads hem küresel hem de yerel pazarlara ulaşmada esneklik sağlar. Ayrıca rekabet analizi yapma ve rakip kampanyalarını takip etme imkanı sağladığı için kullanışlı bir araçtır.

Görsel: 2001-2019 Yılları Arasında Google'ın Reklam Geliri (Milyar $)
Görsel: 2001-2019 Yılları Arasında Google’ın Reklam Geliri (Milyar $)

Google Ads Reklam Türleri Nelerdir?

.1.. Arama Ağı Reklamları: Google arama ağında yapılan sorgularda listelenen reklamlardır.
.2.. Görüntülü Reklam Ağı: Google iş ortağı sitelerde görüntülenen görüntülü reklamlardır.
.3.. Alışveriş Reklamları: Arama sonuçlarında doğrudan ürünlerin gösterildiği reklamlardır.
.4.. Video Reklamları: YouTube gibi video içerik platformlarında görüntülenen reklamlardır.
.5.. Uygulama Reklamları: Mobil cihazlara indirilen uygulamalarda gösterilen reklamlardır.

Google Ads reklam türleri, farklı hedeflere ve pazarlama stratejilerine yönelik kullanılabilir. Bu sebeple Google Ads, iş hedeflerine ulaşmak amacıyla reklam verenler için paha biçilemez ve kullanışlı bir araçtır. Öyle ki arama ağı reklamları doğrudan hedef kitlelerine ulaşmak isteyen marka, ürün veya hizmetler için; görüntülü reklam ağı görsel içerikle hedef kitlenin dikkatini çekerek etkileşimi teşvik etmek ve marka bilinirliğini artırmak için; alışveriş reklamları satışları artırmak için; video reklamları özellikle ürün lansmanları, yeni teklifler veya marka bilinirliği için; uygulama reklamları uygulama kullanımını teşvik edip indirmeleri artırmak için idealdir.

Görsel: Google Ads Reklam Türleri Nelerdir?

Google Ads Reklamları Nasıl Çalışır?

Google Ads reklamları anahtar kelimelerle ilişkilendirilerek gösterilirler ve reklam verenlerin tekliflerine, reklamların kullanıcılarla alaka düzeyine ve reklamların kalitesine bağlı olarak sıralanırlar. Bu sayede kullanıcıların kendi ilgi alanlarına ve ihtiyaçlarına en uygun reklamları görmeleri sağlanarak reklamverenlerin ise dönüşümü tamamlama olasılığı daha yüksek olan kitlelere ulaşmaları hedeflenir. Bu platform karşılıklı çıkar ilkesini esas alır ve arka planda bir otomatik açık arttırma mantığıyla çalışır. Dünya genelinde sürekli olarak gerçekleştirilen açık arttırmaların sonuçları aranan anahtar kelimeler için reklam sıralamalarının oluşmasını sağlar.

Örneğin bir e-ticaret sitesinin ürün başı 50₺ net kârı olduğunu ve 30₺’lik reklam harcamasına karşılık ekstra satış yaptığını varsayalım. Bu senaryoda 300₺ harcayıp 500₺ net kâr elde ettiğini söyleyebiliriz. Akıllı bir reklam stratejisi ile kazançları arttırmak size de mantıklı gelmiyor mu? Örneğin hizmet sektöründe faaliyet gösteren bir işletme 100₺ reklam harcamasına karşılık 10 tane telefon araması veya iletişim formu talebi alıyor olsun. Bu senaryoda 75₺’lık bir hizmet için bu 10 kişiden sadece 2 tanesi ikna edilmiş olsa bile 100₺ harcanarak 150₺ kazanılacaktır. Kazançları arttırırken bir yandan marka bilinirliğini arttırmak sizce de güzel bir fikir değil mi?

Görsel: Google Ads'in Çalışma Mantığını Gösteren Bir Örnek
Görsel: Google Ads’in Çalışma Mantığını Gösteren Bir Örnek

Google Ads İle Nasıl Reklam Verilir?

Adım-1: Google Ads Hesabı Oluşturun

Google Ads ile reklam vermek için (eğer yoksa) ‘ads.google.com‘ adresine girilerek bir Google reklam hesabı oluşturulması gerekmektedir. Sayfada ‘hemen başlayın‘ bölümüne tıklanmalı ve ilgili bölümler doldurularak kayıt işlemi tamamlanmalıdır. Kaydolduktan sonra açılan Google Ads panelinde yeni reklam kampanyaları oluşturulup yönetilebilir, seçilen metrikler ve boyutlar kapsamında özel raporlar oluşturabilir, faturalandırma ayarından reklam planlamasına pek çok işlem yapılabilir. Reklam kampanyası oluşturmak için ‘yeni kampanya‘ bölümüne tıklanmalıdır.

Görsel: Google Ads Hesabı ve Kampanyası Oluşturma
Görsel: Google Ads Hesabı ve Kampanyası Oluşturma

Adım-2: Hedeflerinizi Belirleyin

Google Ads ile reklam kampanyası oluşturmadan önce reklam verme hedefleri belirlenmelidir. İşletmelerin yapıları kendilerine has olduğu için hedefleri de farklılık gösterecektir. Mesela:

• Fiziki işletmeler için işletmeye gelen ziyaretçileri arttırmak
• İçerik üreticileri için ziyaretçi sayılarını ve etkileşimleri arttırmak
• Markalı siteler için bilinirliği, etkileşimi, itibarı ve bağlılığı arttırmak
• Çevrimiçi bilgi siteleri için kullanıcılara aradıkları bilgileri bulmada yardımcı olmak
• E-ticaret platformları için potansiyel müşterilere ulaşarak onlara ürün veya hizmet satmak

Görsel: Google Ads’de Kampanya Hedefini Belirleme
Görsel: Google Ads’de Kampanya Hedefini Belirleme

Adım-3: Reklam Metnini Hazırlayın

Google reklamları her ne kadar detaylı olsalar da kullanıcılar başta yalnızca reklam metinlerini gördükleri için reklam metinleri oluşturulurken titiz davranılmalıdır. Başlıklar kısa ve öz olmalı, avantajı vurgulamalı ve hedef kitleyi etkileyecek bir öge içermelidir. Açıklama metinleri ürün veya hizmetin benzersiz özelliklerini vurgulamalı, potansiyel müşterilerin sorunlarına çözüm sunmalı, ilgisini çekici cazip bir teklif veya fırsat sunmalı, eylem çağrısı içermeli ve duygusal bağ kurmalıdır. Ayrıca hedef kitlenin ihtiyaçlarına ve beklentilerine uygun dil kullanılarak ve rakiplerin stratejileri göz önünde bulundurularak en mantıklı tıklama oranı hedeflenmelidir.

Örnek Başlık: Kış İndirimi! %50 İndirimli Özel Kış Koleksiyonu
Örnek Açıklama Metni: Yaklaşan soğuk günleri sımsıcak kılacak sınırlı sayıda üründe %50 indirim için son bir hafta! Şimdi alışverişe başlayın ve tarzını yenileyin. Hemen keşfet!
Örnek URL: technogezgin.com/kis-indirimi

Görsel: Google Ads'de Reklam Kampanyasının Metnini Yazma
Görsel: Google Ads’de Reklam Kampanyasının Metnini Yazma

Adım-4: Anahtar Kelimelerinizi Seçin

Anahtar kelimeler, reklamların gösterilmek istendiği arama sorgularına verilen addır. Reklamlar anahtar kelimeler ile ilişkilendirilerek en uygun yerlerde en alakalı kullanıcılara gösterildikleri için doğru anahtar kelimeleri seçmek reklamların Google Ads algoritması tarafından daha iyi algılanarak reklamlardan daha yüksek bir verim alınmasını sağlayacaktır. Benzer bir mantıkla reklamların görünmemesi istenilen olası negatif anahtar kelimelerin belirlenmesi istenmeyen tıklamaları önleyerek bütçeyi korumayı sağlar ancak bu esnada hedef kitle daraltılmamalıdır.

Görsel: Google Ads Kampanyasına Anahtar Kelime Eklenmesi
Görsel: Google Ads Kampanyasına Anahtar Kelime Eklenmesi
Profesyonel İpucu: Reklam kampanyaları için anahtar kelimeler belirlenirken demografik özellikler, coğrafi konum, cinsiyeti, yaş aralığı ve ilgi alanları dikkate alınmalıdır. Google Ads anahtar kelime planlayıcısı ile hedef kitlenin en popüler sorgularına ilişkin önemli istatistikler elde edilebilmektedir. Tam eşleme yerine geniş eşleme veya dinamik anahtar kelimeler kullanılarak yazım hatalarında ve benzer ilgili arama terimlerinde de reklamlar gösterilebilir. Ayrıca uzun kuyruklu anahtar kelimeler daha hesaplı ve spesifik hedeflemeler için kullanışlı olabilirler.

Görsel: Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcısı İle Anahtar Kelime Fikirleri Bulma
Görsel: Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcısı İle Anahtar Kelime Fikirleri Bulma

Adım-5: Hedef Kitlenizi Belirleyin

Ürün veya hizmetinizle ilgilenmesi muhtemel olan hedef kitle tanımlanmalıdır. Google Ads panelinin hedefleme sekmesinde demografik özellikler, coğrafi konum, cinsiyeti, yaş aralığı ve ilgi alanları gibi detaylı hedeflemeler de yapılabilmektedir. Örneğin Ankara’nın Etimesgut bölgesindeki bir işletmeye müşteri çekmek için verilecek olan reklamlardan en yüksek verimin alınması adına (aynı bölgedeki insanların işletmeyi fiziki olarak ziyaret etme ihtimali çok daha yüksek olduğu için) doğrudan Etimesgut bölgesi için hedeflenmiş reklam gösterimi yapılabilir.

Görsel: Google Ads Kampanyasında Hedef Kitle Belirlenmesi
Görsel: Google Ads Kampanyasında Hedef Kitle Belirlenmesi

Adım-6: Bütçenizi Belirleyin

Google Ads’de istenilen bütçelerle reklam vermek mümkün olduğu gibi belirlenen bütçeyi istenilen zaman artırıp azaltma imkanı da bulunmaktadır. Bütçe belirlenirken reklam verme hedefleri ve reklam vermek istenen anahtar kelimelerin rekabet düzeyine dikkat edilmelidir. Örneğin 500₺ lira bütçe ile ortalama 2.5₺’lik tıklama başı maliyet ile reklam verildiği taktirde her 500₺’lik reklam harcamasına karşılık 200 tıklama elde edilecektir. Bu senaryoda %3’lük bir dönüşüm oranına sahip olunduğu varsayılırsa bu, haftalık ekstra 6 satış yapılacak demektir.

Görsel: Google Ads Kampanyasında Bütçe Belirlenmesi
Görsel: Google Ads Kampanyasında Bütçe Belirlenmesi
Not: Google Ads reklamlarına, reklamlar kullanıcılar tarafından görüntülenince değil kullanıcılar reklamlara tıkladığında ücret ödenir. Ancak reklamların rakiplerin arasından sıyrılarak ilk sıralarda gösterilmesi için daha yüksek ücretler ödenmesi gerekebilir. Bu konuda sektörel bazlı TBM araştırması yapmak isabetli olacaktır. Ayrıca tıklama başına maliyet (CPC), dönüşüm başına maliyet (CPA) ve dönüşüm oranı hedefi gibi farklı teklif stratejileri kullanılabilir. Bütçe belirlendikten sonra vakit kaybetmeden faturalandırma ayarlarının yapılandırılması gerekmektedir.

Görsel: Google Ads'de Sektörlere Göre Ortalama TBM Değerleri
Görsel: Google Ads’de Sektörlere Göre Ortalama TBM Değerleri
(Tam Boyutlu Görsel İçin: “Tıklayın“)

Adım-7: Dönüşüm Takibi Entegrasyonu Yapın

Dönüşümler, Google reklam hesabında reklamverenler tarafından tanımlanan hedeflerdir. Google Ads’te dönüşüm oluşturulması ve dönüşüm takibi sayesinde reklam kampanyalarının başarısı daha etkili şekilde ölçülebilmektedir. Reklam hesabının dönüşümleri sayabilmesi için dönüşüm gerçekleştikten sonra çıkan teşekkürler sayfasına bir kod snippeti eklenmelidir. Bu sayede, teşekkürler sayfasında kod her tetiklendiği zaman Google dönüşümün tamamlandığı anlayacaktır. Google Ads panelinde ‘hedefler‘ bölümünden dönüşüm (ve kodu) oluşturulabilir. Ayrıca Google Ads kampanyalarının dönüşüm oranları Google Analytics ile takip edilebilir.

Görsel: Google Ads İle Dönüşüm Kurulumu ve Dönüşüm Takibi
Görsel: Google Ads İle Dönüşüm Kurulumu ve Dönüşüm Takibi

Adım-8: Kampanyayı Takip Edin ve Optimize Edin

Google Ads kampanyalarını takip etmek ve optimize etmek, reklam maliyetlerini düşürmeye ve kampanyanın hedeflere ulaşma olasılığını artırmaya yardımcıdır. Reklam kampanyasının başarısını etkileyebilecek olumsuz faktörleri tespit edip önlemek için, kampanya performansı düzenli olarak izlenerek kampanya optimize edilmelidir. Bu sebeple temel performans verileri izlenmeli, anahtar kelimelerin performansı değerlendirilmeli, güncellenen kampanya ayarları içinde en başarılı olanı A/B testleri uygulanarak bulunmalı ve özel stratejiler geliştirilmelidir.

Görsel: A/B Testi İle Reklam Dönüşüm Oranı Optimizasyonu
Görsel: A/B Testi İle Reklam Dönüşüm Oranı Optimizasyonu
Profesyonel İpucu: Reklam maliyetlerini düşürmek, aynı bütçeden daha yüksek performans almayı sağlar. İdeal TBM değeri farklılık gösterse de en doğru reklam teklif stratejileri kullanılarak, anahtar kelime yaklaşımı değiştirilerek, Google Ads kalite puanı artırılarak, reklamların dönüşüm oranı artırılarak (yeniden pazarlama reklamları bu iş için biçilmiş kaftandır) ve reklam tekliflerini hedef kitleye uygun hale getirerek Google Ads’te reklam maliyetlerini düşürmek mümkündür. 🙂
(Ayrıca Bakınız: Google Ads Reklamlarında Maliyeti Düşürme Yolları)

Görsel: Kalite Puanının Kampanya Başarısına ve Bütçeye Etkisine Örnek
Görsel: Kalite Puanının Kampanya Başarısına ve Bütçeye Etkisine Örnek

Google Ads İle Reklam Verirken Sıkça Yapılan Hatalar Nelerdir?

• Yanlış demografik bilgi, coğrafi hedefleme ve ilgi alanı seçimi ile hatalı hedef kitle seçilmesi
Yanlış anahtar kelime seçimi ve negatif anahtar kelime kullanılmamasının maliyeti artırması
• Anahtar kelime planlayıcı kullanmamak veya anahtar kelime eşleşme türlerini kullanmamak
• Google Ads kalite puanının düşük olması sebebiyle maliyetin artıp görünürlüğün azalması
Dikkat çekici, uyumlu ve etkili olmayan reklam başlığı, açıklama metni ve görseli kullanımı
Yeterli bütçe ayrılmadığı için rekabetin yoğun olduğu sektörlerdeki görünürlüğün düşmesi

• Google Ads reklamlarında zamanlama ayarını ve konum seçeneklerini doğru kullanmamak
Ölçüm ve raporlama işlemlerinin yanlış yapılması yüzünden hatalı sonuç ve kararlar alınması
• Düzenli olarak kampanya takibi, sonuçların analizi ve strateji optimizasyonun ihmal edilmesi
• Anahtar kelimeleri alt gruplara ayırmamak ve her bir grup için ayrı reklamlar oluşturmamak
• Reklam ağlarının kontrolsüz bir şekilde kullanılması veya reklam uzantılarının kullanılmaması
• Yanlış açılış sayfası seçilmesi ve mobil cihazlara uyumsuzluk gibi kullanıcı deneyimi hataları

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu