Sağlıklı Yaşam

Zeytinyağının Faydaları Nelerdir? Zeytinyağı Nasıl Tüketilir?

Zeytinyağı nedir, zeytinyağının faydaları nelerdir, zeytinyağı neye iyi gelir, zeytinyağı nasıl tüketilir ve kaliteli zeytinyağı nasıl anlaşılır gibi soruların cevapları, bilimsel araştırmaların ve ipuçlarının eşliğinde işte bu yazıda!

Zeytin (bilimsel adıyla olea), zeytin ağaçlarında yetişen çekirdekli yeşil bir meyvedir. Zeytin genellikle Ege Bölgesinde yetişen, vitamin ve mineraller açısından zengin ve sağlıklı bir besin kaynağıdır. Zeytin ağacı uzun ömürlü ağaçlardan birisi olmakla beraber, hem bilim dünyası hem de dinler için önemli bir bitkidir. Öyle ki bilim dünyası tarafından zeytinin sürekli yeni faydaları keşfedilmekte olup zeytin adeta şifa deposu olarak bilinmektedir. Halk arasında da çok popüler bir besin olan zeytinyağının oldukça çeşitli kullanım alanları bulunmaktadır.

Profesyonel İpucu:Uzun yaşam‘ ile ilişkilendirilen zeytin ağacının ortalama ömrü 300-400 yıl olduğu ve hata 3.000 yaşında da örneklerine rastlandığı için mitoloji ve botanikteki adı ölümsüz ağaçtır. Zaten yapısı itibariyle en önemli faydası sağlıklı, uzun ve kaliteli yaşama destek vermesidir. Vücuda bunun haricinde de pek çok fayda sağlamaktadır. Ayrıca çeşitli özel tarifler uygulanarak da tüketilebilmektedir. Bu sebeple tekniğine uygun olarak zeytinyağı tüketiminin düzenli bir yaşam tarzı haline getirilmesi sağlıklı bir yaşam sürmek için pek çok uzmanın ortak önerisidir.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

Zeytinyağının Faydaları Nelerdir? Zeytinyağı Neye İyi Gelir?

✅ Zeytinyağı kanser hücrelerini kısa bir süre içerisinde etkili bir şekilde yok etmektedir. (1) Zeytinyağı prostat kanseri, deri kanseri, göğüs kanseri, rahim kanseri, bağırsak kanseri, kolon kanseri gibi kanser türlerinin çoğunda iyileştirici etki yaratmıştır. Dolayısıyla zeytinyağı kansere karşı oldukça güçlü bir silahtır. Üstelik zeytinyağı kemoterapi gibi hala tartışma konusu olan bir takım modern yöntemlere nazaran daha ucuzdur ve daha az yan etkisi bulunmaktadır. (2)

Bilgi: Araştırmalara göre düzenli olarak zeytinyağı tüketimi bir çok kanser türüne karşı ilaç etkisi yaratırken aynı zamanda meme kanseri riskini de %46 oranında azaltmaktadır. (1) Çünkü zeytinyağında bulunan antioksidanlar vücudu kanserojen etkilerden korumaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca bir başka çalışmada zeytinyağında bulunan oleokantal maddesinin kanserli hücreleri yok ettiği gözlemlenmiştir. (2)
(Ayrıca Bakınız: Kanser Nedir? [Belirtileri, Nedenleri, Türleri ve Tedavisi])

✅ Zeytinyağı yaşlanmayı geciktirir. Bu sebeple enerjik hissetmeme, çabuk yorulma, doku ve organ fonksiyonlarındaki gerilemeler ve kırışıklıklar gibi yaşlılık etkilerini azaltır. Bünyesindeki bileşenler vücudun dengesini düzenlerken aynı zamanda yaşam kalitesini de arttırmaktadır. (1) Düzenli olarak zeytinyağı tüketmek uzun, kaliteli ve sağlıklı yaşamın sırrı olarak kabul edilir.

Zeytinyağının Faydaları Nelerdir? Zeytinyağı Nasıl Tüketilir?

✅ Zeytinyağını kalp krizi ve kalp hastalıkları riskini azaltmaktadır. Günde 10 gram margarin yerine zeytinyağı tüketilmesi ölüm riskini %34’e kadar azaltabilmektedir. Benzer bir şekilde daha çok zeytinyağı tüketimi araştırmalarda %19 daha düşük kardiyovasküler hastalık riski ve %17 daha düşük kanser riski ile ilişkilendirilmiştir. (1) Temel yağın zeytinyağı olduğu Akdeniz diyeti ile beslenen ülkelerde koroner kalp hastalığı riskinin düşük olduğu bilinmektedir. (2)

✅ Zeytinyağı asırlardır kişisel bakım amacıyla tercih edilen bir ürün olmuştur. Zeytinyağının yapısı diğer doğal yağlara göre insan cildinin yağ yapısına yakın olduğu için daha uyumludur ve yaşlılık karşıtı etki gösterir. (1) Zeytinyağının kişisel bakımda kullanım alanları şunlardır:

• Bünyesindeki vitamin ve mineraller cildi besler ve oldukça faydalıdır.
• Etkili bir nemlendiricidir, cildin yumuşak ve pürüzsüz olmasını sağlar.
• Cilt hücrelerini yenileyerek cildin yenilenmesini ve gençleşmesini sağlar.
• Cildi canlandırıp güçlendirir, kırışıklıkları ve yaşlanma etkilerini giderir.
• Kuru ve kalın saçları yumuşatıp güçlendirir; kırık ve yanık uçları onarabilir.
• Saç derisinin beslenmesini sağlayıp saç kaybının oluşmasını önleyebilir.
• Makyaj temizleyici, tıraş köpüğü ve cilt bakım yağı olarak da kullanılabilir. 

Görsel: Zeytinyağı Önemli Bir Kişisel Bakım Ürünüdür [Örnek]
Görsel: Zeytinyağı Önemli Bir Kişisel Bakım Ürünüdür [Örnek]

✅ Zeytinyağı bünyesindeki omega yağ asitleri ile sinir sistemini sağlığını koruyup bilişsel özelliklerin sağlıklı şekilde işlemesine katkı sağlamaktadır. (1) Öyle ki rafine edilmemiş ve beklememiş zeytinlerden sıkılan doğal sızma zeytinyağının beyinde amiloid-beta plaklarının ve nörofibriler yumakların oluşumunu azaltarak hafızayı ve öğrenme yeteneğini koruduğu hatta Alzheimer gibi sinir sistemi rahatsızlıklarına yakalanma riskini düşürdüğü kanıtlanmıştır. (2)
(Ayrıca Bakınız: Beyin Sisi Nedir? [Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi])

✅ Zeytinyağı sindirim ve dolaşım için birebirdir. Sindirim sisteminin temizlenmesini, sindirimi ve besinlerin emilimini kolaylaştırır. Kabızlık (1), inflamatuar bağırsak hastalığı (2) vb. sindirim sistemi sorunlarına iyi gelir. Ayrıca kolestrol oranını dengede tutar (3) ve bünyesinde bulunan polifenollerle damar tıkanıklığı, damar sertleşmesi, kalp ritim bozukluğu, kalp yetmezliği vb. dolaşım sistemi sorunlarına iyi gelir. (4) Ayrıca çeşitli otoimmün hastalıklara da iyi gelir. (5)

✅ Zeytinyağı kalsiyum emilimini artırdığı için başta gelişim çağındaki bireyler olmak üzere kemik gelişimine ve kemik sağlığına katkı sağlar. Kemiklerin daha güçlü olmasını sağlar. Kemik erimesi, kemik yumuşaması, burkulma, kas ağrısı ve romatizma gibi destek hareket sistemi sorunlarına iyi gelir. (1) Ayrıca bünyesindeki E vitamini ile hormon salgısının düzenlenmesine (özellikle büyüme hormonuna) yardımcı olur ve radyasyonun zararlı etkilerini de azaltır. (2) (3)
(Ayrıca Bakınız: Radyasyon Nasıl Atılır? [Radyasyon Detoksu])

Zeytinyağının Faydaları Nelerdir? [Rehber]

Kesik ve yaraların tedavisinde kullanılan merhemlerin ana maddelerinden bir tanesi de zeytinyağıdır. Zeytinyağı antiseptik özelliği (mikroorganizma karşıtı) sayesinde de sivilce ve siyah nokta oluşumunu engelleyebilir, egzama tedavisinde kullanılabilir. (1) Ayrıca zeytinyağı bünyesindeki antioksidanların etkisiyle anti-inflamatuar etkiler göstermektedir (2) ve hatta bu antioksidanlar iltihaplanmaya neden olan bazı gen ve proteinleri bile engellemektedir. (3)

✅ Zeytinyağı kan şekerini kontrol altına alıp dengede tutmak için diğer yağlara göre daha etkili bir yağdır. Bu sebeple şeker (diyabet) hastalarının zeytinyağı tüketmesi önerilmektedir. (1) Zeytinyağı ek olarak karaciğer hasarının önlenmesinde etkilidir. (2) Ayrıca antioksidan içeriği sayesinde kronik yorgunluğun (3) ve stresin azaltılmasında (4) etkili olmaktadır.
(Ayrıca Bakınız: Kronik Yorgunluk Nedir? [Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi])
(Ayrıca Bakınız: Stresin Zararları Ve Stresle Başa Çıkma Yolları)

✅ Varis olan bölgeye zeytinyağı masajı yapılması, diyetlerde sağlıklı ve masum bir yağ olması sebebiyle tok kalmak ve sindirim sistemini çalıştırmak amacıyla tercih edilmesi, cilt sarkmasına karşı sürülmesi, ısırıklara ve yaralara çabuk iyileşmesi amacıyla sürülmesi de zeytinyağının yaygın kullanım alanları arasındadır. Zeytinyağının faydaları konusu şu şekilde özetlenebilir:

Görsel: Zeytinyağının Faydaları Nelerdir? Zeytinyağı Neye İyi Gelir?
Görsel: Zeytinyağının Faydaları Nelerdir? Zeytinyağı Neye İyi Gelir?
(Tam Boyutlu Görsel İçin: “Tıklayın“)
Not: Zeytinyağının faydaları konusu sadece bilimsel araştırmalarda değil aynı zamanda dini kaynaklarda da ele alınmıştır. Örneğin Kur-an’ı Kerim’de bahsedilen az sayıdaki bitkiden bir tanesidir ve Hz. Muhammed’de zeytinyağını sık sık çeşitli amaçlarla kullanmıştır. Zaten zeytinyağı faydaları sebebiyle gıda sektörü, kozmetik sektörü ve ilaç sektörü başta olmak üzere pek çok sektörde kullanılmaktadır.

Zeytinyağı Nasıl Tüketilir? [Özel Öneriler]

Uzmanlar daha sağlıklı bir yaşam sürebilmek adına zeytinyağının günlük beslenme rutinine eklenmesini önermektedirler. Sağlıklı, şifa deposu ve ideal bir besin kaynağı olan zeytinyağı çeşitli tariflerle tüketilebilir. Üstelik yemeklere, salatalara vb. aroma katmak için besleyici, faydalı ve doğal bir alternatiftir. Kimi uzmanlara göre zeytinyağı anne sütü gibidir (yani doğal ve oldukça sağlıklıdır), bu sebeple su içer gibi zeytinyağı içilebilir, meyve suyu yerine zeytinyağı içilebilir ve hatta zeytinyağı yağdan ziyade bir çeşit meyve suyu olarak düşünülmelidir.

Profesyonel İpucu: Uzmanlara göre riviera zeytinyağı işlenmiş olduğu için içeriğindeki besin maddeleri önemli ölçüde yok edilmiştir ve neredeyse hiçbir faydası kalmamıştır. Bu sebeple doğal, işlenmemiş ve geleneksel yöntemlerle üretilmiş zeytinyağlarının tüketilmesi önerilmektedir. Uzmanlar her gün sabahları aç karna en az 1 kaşık zeytinyağı tüketilmesini önermektedirler. Bunun haricinde yemeklerin içerisinde veya diğer özel tariflerle de zeytinyağı tüketimi mümkündür.
(Ayrıca Bakınız: Sağlıklı Beslenme Önerileri ve Sağlıklı Beslenmenin Önemi)

Görsel: Zeytinyağının Nasıl Tüketilmelidir? [İyi Yağın Düşmanları]
Görsel: Zeytinyağı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
(1) (2) (3) (4) (5) (6)

Uzmanlara göre dünyanın en kaliteli zeytinleri Türkiye’de yetişmektedir, tarım ilaçları vb. kullanılmadan üretilen zeytinler çok daha kaliteli olmaktadır, zeytinyağının her açıdan pek çok faydası bulunmaktadır ve bu sebeple yeni doğan her çocuk için zeytin fidesi dikilmelidir. Ayrıca cildi yağlı ve vücudu hassas olan kişilerin (gıda alerjisi, bağırsak bozukluğu, hamileler, emzirme sürecindeki kadınlar vb.) daha dikkatlice ve daha mütevazi ölçüyle kullanması önerilmektedir. Benzer bir şekilde ince saçlı kişilerin saç bakımı için uygun değildir! Her besin maddesi gibi zeytinyağının da gereğinden fazla tüketilmesi halinde çeşitli sağlık problemleri ortaya çıkabilir.

Zeytinyağının tüketilmesi konusunda çeşitli özel yöntemler şunlardır:
• (Tercihen sabahları ve aç karna) belli miktarlarda zeytinyağını içmek
• Zeytinyağını yemeklerde temel yağ veya salatada sos olarak kullanmak
• Sabahları kahvaltıda zeytinyağı, kekik ve pul biberi karışımını tüketmek
• Kırışıklıkları önlemek için limon ile harmanlanarak haftalık maske yapılması
• Zeytinyağı ile masaj yapmak; cilde, saça, sarkmaya, ısırığa ve yaraya sürmek
• Zeytinyağı tüketimi konusunda geliştirilebilecek yenilikçi yöntemler ve tarifler
(Ayrıca Bakınız: Sağlıklı Beslenme Önerileri ve Sağlıklı Beslenmenin Önemi)

Yasal Uyarı: Zeytinyağının faydaları nelerdir ve zeytinyağı nasıl tüketilir konulu yazımız bilimsel araştırmalar ve saygıdeğer uzmanların aktardıkları gibi güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Bu yazı teşhis, tanı ve tedavi amacı taşımamakla beraber, yazılanlar her bünyeye her daim uygun olmayabileceği için mutlaka bir uzman kontrolünde uygulanmalıdır. Bu sebeple yazılanların uygulanması okurların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz 🙂
(Ayrıca Bakınız: Tıbbi Sorumluluk Feragatnamesi)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu